Ziemassvētku dziesmas • IR.lv

Ziemassvētku dziesmas

4
Orests Silabriedis

Visskaistākie Ziemassvētki bija padomju gados. Atmiņā biezi piesnigušas Rīgas ielas, balta, gurkstoša Vecrīga

Ziemas debesu zvaigžņojums īpaši intensīvs kļūst 24.decembra vakarā. Nekas nenotiek ārēji – nav rūķīšu, nav cepurīšu, nav elektronisku kerolu un citu «baltas laimes vēlējumu» no tirdziņiem un skatlogiem. Ziemassvētku vakara piepildījums gluži vai taustāms sablīvējies mājās un dzīvokļos, kur pie aizvērtiem un nu jau arī atvērtiem aizkariem, pie lielām un mazām eglēm sēd ģimenes. Ne vienā vien mājā neganti čerkstošas caur ētera kropļojumiem laužas Ziemassvētku dziesmas no zemēm aiz dzelzs priekškara, kas jau saļodzījies tiktāl, ka baznīcās gājēju kļūst arvien vairāk. Mediņa mūzikas vidusskolas koris arī ieradies baznīcā, klausās aizmūžveca mācītāja balsi, kas nez no kā brīdina kādu tur Sīmani, lai tas nez ko tur nedarot, un tad kori aicina dziedāt, un skan Tālivalda Ķeniņa Ziemassvētku introits un Jurjānu Andreja Uz augšu, ko pēc dažiem gadiem dziedās visi, kas vismaz reizi gadā ar savu mākslu apkalpo dievišķo brīnumu.

Pēc dievkalpojuma Vecajā Ģertrūdē jūs ar dažiem kursabiedriem iesiet uz brīnumkluso Vecrīgu un dažās namu velvēs uz balsīm dziedāsiet kādas dziesmas. Un tad tu viens pats iesi mājās, un visa Rīga būs balta un klusa, un tikai no namu sienām uz tevi nedzirdami runās Ziemassvētki, un tad tu ar 11.tramvaju aizbrauksi mājās, un Mežaparka malā tie būs pēdējie Ziemassvētki, kad visa ģimene sēdēs kopā kā bērnībā.

Tajos laikos Ziemassvētku dziesmas gaidīja savu skanēšanas kārtu līdz 24.decembra vakaram. Pēc tam drīkstēja līdz pat Zvaigznes dienai. Un viss. Mūsdienās visas Adventa laikā nodziedātās Ziemassvētku dziesmas ir iztērējušās, un, kad pienāk svētki, dziesmas ir norīvējušās plānas. Svētki nosvinēti pirms svētkiem. Karstvīns izdzerts, pirms vēl sācis smaržot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu