Viss Mārtiņa dēļ • IR.lv

Viss Mārtiņa dēļ

1
Foto — Rūta Kalmuka
Sanita Jemberga

Latvijas pieredzi darbā ar bērniem, kam ir garīgi traucējumi, eksportē uz Gruziju un Ukrainu

Par savu tagadējo dzīvi Ineta Kursiete (52) var pateikties Mārtiņam. Jaunākais dēls piedzima ar Dauna sindromu. Ineta, kura ar vīru Valdi tobrīd dzīvoja Lielbritānijā, sākumā centās tikt galā ar pašu spēkiem un palīdzību no malas noraidīja. Taču Anglijas speciālisti neatlaidās. Nāca nedēļu pēc nedēļas. Ierādīja, kā palīdzēt mazajam. Pierādīja, ka pat nedēļas laikā garīgi nevesels bērns var sasniegt daudz.

Kad Kursieši 1992.gadā atgriezās Latvijā, garīgi slimo bērnu aprūpē valdīja melnais caurums. Viņi uzaicināja Lielbritānijas speciālisti, kas bija palīdzējusi pašiem, sāka mācīt citus. Tapa Latvijas Portidžas mācībsistēmas asociācija, kura kopā ar 120 citu valstu organizācijām veido pasaules asociāciju un ir pārstāvēta tās valdē.

«Pēc šiem gadiem mēs varam teikt, ka Portidžas vecāki vairs nekaunas par saviem bērniem, ka viņi ir pārliecināti, ka bērni pie mums iemācās vairāk. Būtībā jau mēs mācām nevis bērnus, bet vecākus,» saka Ineta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu