Vara un vēsture • IR.lv

Vara un vēsture

3
Foto — Aleksejs Nikoļskis, AFP/LETA

Žurnāla The Economist korespondents Austrumeiropā Edvards Lūkass paredz taktiku, kā Krievija varētu veidot jaunas attiecības ar Baltiju

Aizveriet acis un centieties iztēloties nākotni! Tēli sāk skaidroties, un parādās nākamā gada 13.janvāris. Viļņas lidostā nolaižas Krievijas premjera Vladimira Putina lidmašīna – tā ir pirmā augstas Krievijas amatpersonas vizīte Baltijā kopš 1998.gada, kad uz Baltijas jūras valstu padomes sanāksmi Rīgā ieradās Viktors Černomirdins.

Ir atmaksājusies rūpīgā diplomātija, ko veselu gadu piekopa Lietuvas prezidente un valdība. Putins nekavējoties dodas uz Lietuvas parlamentu, kur ieplānota uzruna. Vārdi tiek izraudzīti ļoti rūpīgi. Putins neizskatās ne sabozies, ne uztraukts, nav jūtama arī sevišķa vēlme atvainoties. Viņš sāk ar apsveikumu lietuviešiem, kas izrāda centienus «normalizēt» attiecības ar Krieviju. Viņš uzsver, ka abpusēja cieņa, kopējas intereses un vēlme skatīties nākotnē ir auglīgāka par atgriešanos pie vēsturiskajām «domstarpībām». Tas paver ceļu visu veidu konstruktīvai sadarbībai, ir īpaši tirdzniecības un tranzīta jomā.

Viena no nākamajām pieturvietām divu dienu ilgās vizītes laikā būs Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca, kuru uzņēmums Rosņeftj nupat atpircis no poļu investoriem, kas tur saimniekoja līdz šim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu