Stabilitātes pavasaris • IR.lv

Stabilitātes pavasaris

4
Pauls Raudseps

Pensiju reforma un budžeta deficīta samazināšana – tās ir rudens tēmas

Neparasti bargās ziemas lielie sniegi ir ātri izkusuši. Upes palo pāri krastiem, bet nekādi grēku plūdi mūs nav piemeklējuši. Laika apstākļi šķiet esam sevišķi izvēlēti kā piemērots fons tai relatīvajai stabilitātei, kura iestājusies Latvijas tautsaimniecībā pēc viena no dramatiskākajiem ekonomiskajiem kritumiem pasaules vēsturē.

No šā gada sākuma paaugstinātajiem nodokļiem it kā bija jānoved pie masveidīgas izvairīšanās no maksāšanas un 2010.gada budžeta ienākumu sabrukuma, taču provizoriskie dati liecina, ka pirmajā ceturksnī nodokļu iekasēšanas plāns pat ir pārpildīts. Marta pēdējā dienā starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s paaugstināja Latvijas kredītreitinga nākotnes novērtējumu no negatīva uz stabilu. Optimisma vēsmas ir manāmas pat sabiedriskās domas aptaujās. DnB Nord bankas Latvijas barometrā redzams: neraugoties uz gandrīz nemainīgi negatīvu pašreizējās situācijas vērtējumu, iedzīvotāju prognozes par tautsaimniecību pastāvīgi uzlabojas. Februārī 21% uzskatīja, ka pēc gada Latvijas ekonomiskais stāvoklis būs labāks nekā pašlaik. Nevarētu teikt, ka tas liecina par ekonomisko eiforiju, tomēr tas ir augstākais rādītājs, kopš aptaujas sāka veikt 2008.gada aprīlī, tātad kopš pirmskrīzes laika. Sasummējot ar 37%, kuri uzskata, ka ekonomiskā situācija pēc gada nebūs mainījusies (augstākais rādītājs kopš krīzes sākuma 2008.gada rudenī), sanāk, ka 58% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēc gada tautsaimniecības stāvoklis nebūs sliktāks un varbūt pat būs labāks nekā patlaban.

Piesardzīgu optimismu par Latvijas ekonomiskajām izredzēm stiprina arī procesi pasaules ekonomikā, kur, neraugoties uz Grieķijas izraisītajiem satricinājumiem, aizvien biežāk sāk parādīties iepriecinošas ziņas. Pagājušajā piektdienā ASV valdība paziņoja, ka nodarbināto skaits martā palielinājies par 162 000, kas ir lielākais pieaugums kopš 2007.gada. Savukārt Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā bezdarba līmenis martā samazinājās, ražošana pieaug visstraujākajā tempā kopš 1996.gada.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu