Jasinsku lietā iesaistītie vairs nestrādā policijā • IR.lv

Jasinsku lietā iesaistītie vairs nestrādā policijā

36
Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Foto: AFP/LETA
Indra Sprance

Par policistu nevērību pret aizturēto valstij jāmaksā 50 000 eiro kompensācija

Policisti, kuri 2005.gadā Balvos nevērīgi izturējušies pret aizturēto Valdi Jasinski, tā pieļaujot viņa bojāeju, vairs policijā nestrādā, tāpēc nav iespējams rosināt papildu pārbaudi lietā, kurā iepriekš pārkāpumi no tiesībsargu puses netika atklāti. Par to iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL, “Vienotība”) informēja ceturtdien preses konferencē.

Jau vēstīts, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien atzina par pamatotu Balvu iedzīvotāja Aleksandra Jasinska prasību pret Latvijas valsti par medicīniskās palīdzības liegšanu policijā viņa kurlmēmajam dēlam Valdim, kurš šī iemesla dēļ zaudējis dzīvību. Latvijai uzdots samaksāt Jasinskim 50 000 eiro kompensāciju, Ir.lv uzzināja ECT.

2005.gada 26.februāra vakarā Valdis Jasinskis pēc kopīgas alkohola lietošanas kopā ar paziņām apmeklējis Balvu Amatniecības vidusskolā notiekošo diskotēku, kurā izcēlās kautiņš un Jasinskis nokrita uz skolas pakāpieniem, sasitot galvu pret asfaltu un zaudējot samaņu.

Uz notikuma vietu izsauktā Valsts policijas Balvu rajona policijas pārvaldes ekipāža nolēma Jasinski aizturēt, un, nesagaidot uz notikuma vietu izsaukto neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi, viņš tika aizvests uz Balvu rajona policijas pārvaldi. Pēc protokola noformēšanas Jasinskis tika ievietots atskurbtuvē.

Jasinska aizturēšanas laikā ar Balvu rajona policijas pārvaldi telefoniski sazinājās arī izsauktā neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, taču dežurējošie policisti noraidīja piedāvāto medicīnisko palīdzību. Jasinska veselības stāvoklis neuzlabojās arī līdz nākamās dienas rītam, tāpēc dežurējošie policisti nolēma paturēt viņu atskurbtuvē. Kā vēsta Latvijas Nedzirdīgo savienības mājaslapā pieejamā informācija, Valdis pūlējies sazināties ar policistiem, klabinot durvis, lai pievērstu uzmanību savam stāvoklim, bet tas nav izdevies. Valdis zaudējis samaņu. Tikai svētdienas pievakarē policisti, nespējot pamodināt Valdi, izsaukuši ātro palīdzību, kas viņu aizveda uz slimnīcu. Tur Valdis nomiris.

Saskaņā ar tiesu medicīniskās ekspertīzes rezultātiem Jasinska nāves iemesls bija smaga galvaskausa trauma, kuru viņš guva, krītot no Balvu Amatniecības vidusskolas kāpnēm.

Par policistu rīcību, aizturot Jasinski Balvu amatniecības vidusskolā un ievietojot viņu atskurbtuvē, nesniedzot medicīnisko palīdzību, Balvu rajona policijas pārvaldē tika veikta dienesta pārbaude, taču pārkāpumi policistu rīcībā netika konstatēti. Pārkāpumi netika konstatēti arī papildus pārbaudē, kas tika veikta Balvu rajona prokuratūras uzdevumā.

Par Jasinska pagrūšanas faktu Balvu rajona policijas pārvaldē tika sākts kriminālprocess, kas vēlāk tika izbeigts, jo netika konstatētas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Valsts policijas pieņemtie lēmumi par kriminālprocesa izbeigšanu tika vairākas reizes uzraudzības kārtībā atcelti Balvu rajona prokuratūrā, nosūtot lietas materiālus atpakaļ Valsts policijai papildu izmeklēšanai.

Visbeidzot 2006.gada 1.novembrī Ģenerālprokuratūra izdalīja no kriminālprocesa materiālus par iespējamo bezdarbību, nosūtot tos izmeklēšanai Valsts policijas Iekšējās drošības birojam, kas 2007.gada 23.augustā izbeidza kriminālprocesu pret Balvu rajona policijas pārvaldes policistiem saistībā ar iespējamo bezdarbību.

Gan Balvu rajona prokuratūra, gan Latgales tiesu apgabala prokuratūra noraidīja Jasinska tēva sūdzības.
Jasinska tēvs iesniedza pieteikumu ECT, norādot, ka Balvu rajona policijas pārvaldes darbinieku bezdarbības rezultātā iestājās viņa dēla nāve. Viņš sūdzējās par to, ka valsts nav pildījusi pienākumu veikt efektīvu personas nāves apstākļu izmeklēšanu.

ECT otrdien vienbalsīgi atzina, ka Latvija ir pieļāvusi Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību konvencijā noteikto tiesību uz dzīvību un pienākuma veikt efektīvu personas nāves apstākļu izmeklēšanu pārkāpumu.

Komentāri (36)

kkristaps 21.12.2010. 17.54

Lasot par Latgales policistu varoņdarbiem, jūtos pārmēru laimīgs, ka nedzīvoju Latgalē. Jācer, ka daļu šīs summas samaksās policisti – divkājanie lopi.

+19
-3
Atbildēt

1

    Topiņš > kkristaps 21.12.2010. 18.30

    Te ne Latgale vainīga, bet policisti, kuriem smadzeņu par maz.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 21.12.2010. 19.44

Starp Latgales policiju un krievu miliciju jau gandrīz vai var likt vienādības zīmi.
Bet ar 50000 ir par maz, šiem varoņiem jāatrados aiz restēm, par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un palīdzības nesniegšanu ar smagām sekām, tas ir minimālais, par ko viņus var apsūdzēt

+12
0
Atbildēt

1

    Agnese Lûse > mary75 21.12.2010. 19.58

    Pilnīgi piekrītu tev par vienādības zīmi starp latgales policiju un krievu miliciju..

    +3
    0
    Atbildēt

    0

vupats 21.12.2010. 18.18

lai arī nav par ko priecāties,

TOMĒR

Man IR patiess prieks, ka lavijas valsts tiek šādi pāraudzināta. Jo īpaši tās tiesībsargājošā sistēma.

Un tagad, iekšlietu ministres kundze, konkrēti šo gadījumu derētu izskatīt IKVIENĀ Jūsu pakālutībā esošajā struktūrvienībā!

Ikvienā!

+17
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu