Valdībai pārmet valsts attīstības redzējuma trūkumu • IR.lv

Valdībai pārmet valsts attīstības redzējuma trūkumu

50
Foto: Gatis Gierts, F64

Neskaidrība par nākotni atbaida investorus un liek emigrēt iedzīvotājiem

Latvijas lielākā problēma ir ilgtermiņa attīstības vīzijas trūkums, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja valsts kontroliere Ingūna Sudraba. Līdzīgu viedokli Latvijas Radio pauda ekonomiste Raita Karnīte, norādot, ka visi valdības pasākumi ir vērsti uz budžeta "sabīdīšanu", nevis attīstības politiku, tas rada nedrošību gan uzņēmējiem, gan cilvēkiem un mudina viņus emigrēt.

"Pamatu pamats ir, ka politikai jārada spēles noteikumi uz vairākiem gadiem. Neviens nenāks šeit investēt, ja nezinās, kas te notiks pēc gada vai diviem gadiem – kādi būs nodokļi, kādi izdevumi, nodarbojoties ar ražošanu," Sudrabas teikto citē aģentūra BNS. Viņa atzina, ka ir grūti prognozēt pasaules attīstību, taču tas ir nepieciešams. "Mums ir jāveido savas prognozes un jānosprauž mērķi. Protams, situācija mainās, bet arī tad ir jāizvēlas prioritātes. Situācija ir jāredz kopumā, taču šobrīd ministri redz tikai savu individuālo situāciju," vērtē Valsts kontroliere.

Ja valdība sāks matemātiski skaitļot, kur 2011.gada budžetā ņemt vēl 50 miljonus latu konsolidācijai, ko pieprasījuši starptautiskie aizdevēji, situācija valstī neuzlabosies, paredz valsts kontroliere. Viņa uzskata, ka jau sen ir pēdējais brīdis sākt izvērtēt, kur paliek izdevumi un tikai tad pieņemt lēmumu, ko darīt citādi, ko nedarīt vispār un no kā atteikties, nevis tikai samazināt izdevumus. Var daudz vairāk mazināt birokrātisko aparātu, bet to nevar darīt matemātiski, pārliecināta Sudraba.

Nedrošību izjūt arī ģimenes un uzņēmēji, un tas veicina satraucošu cilvēku izbraukšanu, norāda Karnīte, vēsta aģentūra LETA. "Tas rada situāciju, ka cilvēki te nejūtas droši, nauda te nejūtas droši," sacīja ekonomiste, piebilstot, ka budžeta veidošanai būtu jābūt savlaicīgai, stabilai un mērķtiecīgai.

Viņasprāt, nākamā gada budžeta projektā nav novērtētas nodokļu izmaiņu sekas tautsaimniecības attīstībā, aizmirsts, ka budžets ir sekundārs, bet primāra ir tautsaimniecība, kas šo budžetu piepilda. Netiek aprēķinātas valdības lēmumu sekas, pēdējo divu gadu lēmumi ir ''steigā pieņemti, sagrābstīti'', vērtē Karnīte.

Latvijas demogrāfiskā situācija ir ļoti sarežģīta un, visticamāk, to uzlabot palīdzēs tikai pārdomāta imigrācijas politika, uzskata ekonomiste. Viņa asi kritizēja valsts ekonomisko politiku, kas iedzīvotājus grūžot nabadzībā. Ņemot vērā iedzīvotāju izceļošanu un zemo dzimstību, Latvijas iedzīvotāju piramīda esot apgriezta otrādi un vairs neatgādina "veselīgu eglīti".

Turklāt Latvija ir pilnībā atkarīga no Eiropas, bet Eiropā skats uz dzīvi nav tik rožains kā Latvijā, norāda ekonomiste, piebilstot – patlaban ir vērojamas lielas problēmas ar vienoto valūtu eiro, līdz ar to nemaz nav skaidrs, vai Latvijai būtu izdevīgi 2014.gadā ieviest eiro.

Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) prasības Karnīte uzskata par pretrunīgām. No vienas puses, daudzi SVF ieteikumi ir gudri, to mērķis nekad nav bijusi izdevumu "apcirpšana", nodokļu palielināšana, bet attīstību veicinoši pasākumi. No otras puses, Latvija, ieklausoties SVF un EK ieteikumos, nonāk pretrunās ar Eiropas politiku sociālajā jomā, kas vērsta uz nabadzības apkarošanu un sociālo drošību. Kā piemēru ekonomiste minēja Īriju, proti, Latvija ''cieš'' piecu miljardu eiro (3,5 miljardu latu) dēļ, bet Īrija saņems vairāk nekā 80 miljardu eiro (56 miljardu latu) palīdzību. Latvija, klausot aizdevēju ieteikumiem, kultivē nabadzību, kamēr Īrija tik pārsteidzīgi nerīkojas, secina Karnīte.

Komentāri (50)

mary75 17.12.2010. 09.50

Galīgi ne visu Dombrovska valdība dara pareizi, bet, šī kritika arī atgādina tukšu vāvuļošanu, ir absolūti nekonkrēta un vispārīga.
Kādu nākotnes vīziju un stratēģiskus plānus varēja gaidīt no Dombrovska valdības, ja valsts bija soļa attālumā no bankrota?
Ja kāds slīkst, viņš vienkārši mēģina izglābties, nevis stāda plānus, kur brauks atvalinājuma laikā.
Dabīgi, nabadzība, utt, bet, vai tā ir Dombriovska vaina, vai trekno gadu sekas, kad uzpūta birokrātiju, uzpūta tai algas, bet, absolūti neko nedarīja valsts ekonomiskai attīstībai, un kredītu burbuļa apturēšanai?
un, ar visām kļūdām – IKP sācis augt, kredītreitingu Latvijai paaugstina, kredīti lētāki, eksporta – importa bilance kļuvusu pozitīva, bezdarbs mazinās, utt.
Nevajag visu zīmēt tik melnu.
Un kādi diži stratēģiskie plāni var būt ar šo Saeimu, kurā vēl arvien visu nosaka trīs A + SC, kuru mērķos un motivācijā valsts labklājība nebūt nav pirmajā vietā, un kura tāpēc ir neprognozējama?

+28
-2
Atbildēt

4

    austrisv > mary75 17.12.2010. 13.52

    Manuprāt, mūsu pārvadātājiem tāpat jāmaksā, ir mums ieviests vai nav, citās valstīs!
    dzirdēts, ka mūsu pārvadātāji(liela daļa) esot reģistrējušies Krievijā un Baltkrievijā, lai nebūtu jāmaksā mūsu valstij nodokļi! tad kāpēc nepaprasīt vismaz samaksāt par izbraukātajiem ceļiem un šosejām!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    girts_gansons > mary75 17.12.2010. 10.45

    dzeris49<> Piekrītu teiktajam.
    Trīs A + SC izmisīgi pretojas savu iespēju mazināšanai, cenšoties dažādos veidos “sakūdīt” tautu pret patreizējo valdību. Viņu resursi vēl nav “izsmelti”. Vēl ir pietiekoši daudz to, kam viņu laikos klājās pietiekoši labi, tāpat kā daļai ir vēlme atgriezties sociālismā.
    Valdībai vajadzētu “uzbāzīgāk” skaidrot un argumentēt sava redzējuma priekšrocības.

    Bet<> Ja to ieviesīs, arī mūsu pārvadātāji būs spiesti maksāt citās valstīs.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Lelliite, Dollijs > mary75 17.12.2010. 11.38

    Formula ir A3K2. Pilnais ķīmiskais nosaukums ir andraivarainārkrasovickargināts vai triadikargināts. :)

    Atvainojos par spamu :D

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > mary75 17.12.2010. 10.23

    Džeri!
    ažus labojumus ieņēmumos tomēr var veikt! piemērs Ceļu nodoklis lielajām fūrēm, kuras tikai izbrauc Latvijas autoceļus!
    Kāpēc citās valstīs var ieviest šo Eirovinjeti vai kā viņu sauc, bet pie mums ceļi tieši ar fūrēm izbraukāti, bet neievieš un neievieš, bet naudu plēš no nabadzīgajiem tautas slāņiem? Es jau saprotu, ka ZZS nav stabils koalīcijas partneris un tāpēc arī nekas labs un progresīvs nav gaidāms, kamēr te visu diriģēs Lembis!Bet tāda ir tautas izvēle, un ko labu tad var gaidīt, jo Lembis turpinās baroties!

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 17.12.2010. 09.41

Jautājums Karnītei, Sudrabai, Rimševičam, EK, SVF u.c. gudriniekiem: “ja tā ir nepareizi, tad kā ir pareizi”? Neaizstāvu ne Dombrovski, ne Vējoni, ne Vilku, bet viņis vismaz kaut ko dara nevis tukši pļāpā.

+20
-2
Atbildēt

10

    lailabidzane > Una Grinberga 17.12.2010. 12.30

    .
    Jā, sekas šādai pārliecībai ir acīmredzamas! ;)

    P.S.
    Un galvenais jau skaļi par izglītošanu pašam paziņot. Tad pārējā teksta “šķidrumam” īpaši liela nozīme vairs nav!

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    varbūt ka tā > Una Grinberga 17.12.2010. 12.01

    tā viņu darīšana, tādas rotaļas katram savā kastītē. Nevajag tā uzvilkties par objektīvu kritiku, jo sanāk ka esi Vienotības jūgendā.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 17.12.2010. 12.19

    .
    Ja izglītots vienmēr būtu arī izglītojies… cenas nebūtu! ;)))

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Lāsma Bunere > Una Grinberga 19.12.2010. 15.05

    > lielas nozīmes vairs nav

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > Una Grinberga 17.12.2010. 12.50

    .
    Vai drīkstu jautāt – kur tieši? ;)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 17.12.2010. 12.33

    Ai, ai – latviešu valodas prasmes! Mans Jaunā gada vēlējums Tev – izglītojies un kļūsti izglītots latviešu valodas gramatikas jautājumos!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 17.12.2010. 12.27

    Izglītots vienmēr ir izglītojies, bet izglītojies ne vienmēr var būt izglītots!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Una Grinberga 17.12.2010. 10.18

    Es tāpat jums piekrītu, jo alternatīvu ne no Krīgera, ne Karnītes, ne Jaunsleiņa, nedzird! tikai viss slikti, bet ierosinājumu, kā darīt arī no Sudrabas nav!
    Bet cik atceros, tad radio Rimševics uzskata, ka 2011.gada budžets ir ciešams, jo bija ātri jāsastāda. Cerams, ka 2012.gada budžetā vairs neķersies pie iedzīvotāju pamatmasas makiem, bet pie biezo makiem. Vienreiz taču jāpieņem likums, kurš liegtu uzņēmumus Latvijā reģistrēt ofšoros!!! Citādi no tādas uzņēmējdarbības nekādas jēgas Latvijas valstij nav- tikai piesārņota vide un papaugstināti nodokļi!

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 17.12.2010. 10.20

    Mani, kā mūsdienu ekonomikā izglītotu cilvēku, pārņem arī neliela smieklu šalts, kad Karnīte ar savu 70-gadu ekonomikas izpratni sāk izplatīt savas ekonomikas teorijas it īpaši darbaspēka jautājumos. Tas viss atgādina PSRS ekonomikas plānošanu, kā arī PSRS pilsoņu migrāciju uz Baltijas valstīm, kur tika būvētas jaunas rūpnīcas. Ja paskatās Karnītes protfolio – tad viņas ziedu laiki bija 90-gadu sākums. Tā teikt – izmantosim to vienīgo ekonomistu, kas mums ir, kaut arī no tirgus ekonomikas neko īpaši nesaprot!

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    Evija Zauere > Una Grinberga 17.12.2010. 10.09

    Pievienojos, man personīgi ir piegriezušies pārgudrie eksperti, kas katru nedeļu nāk klajā ar aizvien jaunām apokaliptiskām ainām par to cik mums slikti ir un cik slikti mums būs. paņemiet rokā lāpstu un ejiet tīrīt sniegu, no tā vismaz būs kāda jēga.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

Evija Zauere 17.12.2010. 10.07

Es jau biju sabijies, ka ar sudrabu kaut kas slikts būs noticis, jo pāris nedēļas nevienā medijā nebija dzirdami viņas viedie komentāri :)

+19
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu