“Rimi” jāmaksā 60 000 par atlaižu uzspiešanu • IR.lv

“Rimi” jāmaksā 60 000 par atlaižu uzspiešanu

14
Ieva Čīka, LETA

Sods uzlikts par “Valmieras piena” produkcijai piemēroto atlaidi “Supernetto” veikalos

Konkurences padome (KP) sodījusi mazumtirgotāju "Rimi Latvija" par netaisnīgu atlaižu uzspiešanu piena pārstrādes uzņēmumam "Valmieras piens", vēsta aģentūra BNS. "Rimi" piemērots 62 275 latu naudas sods, kā arī tiesiskais pienākums izbeigt pārkāpumu.

KP secinājusi, ka "Rimi" ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošo stāvokli mazumtirdzniecībā, uzspiežot "Valmieras pienam" ekonomiski nepamatotus maksājumus jeb atlaides par preču atrašanos "Supernetto" zīmola veikalos. KP lēmumu ir iespējams pārsūdzēt mēneša laikā.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja "Rimi Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa, "Rimi" tikko saņēmuši KP lēmumu, kurš esot ļoti apjomīgs. "Rūpīgi ar to iepazīsimies, tad lemsim par tālāko rīcību un sniegsim komentārus," norādīja Eniņa.

Atlaides, ko "Rimi" saņēma, iegādājoties "Valmieras piena" produkciju, tika piemērotas par preču atrašanos "Supernetto" veikalos un nebija saistītas ar tajos iztirgotās produkcijas daudzumu vai kā citādi ekonomiski attaisnojamas. Tādējādi tās bija uzskatāmas par nepamatotu maksājumu par preču atrašanos "Supernetto" veikalos.

KP pārstāve uzsvēra, ka nav pieļaujama mazumtirgotāja zemo cenu veikalu stratēģijas īstenošana uz ražotāju rēķina, kā tas ir noticis šajā gadījumā, kad "Valmieras piens" sedzis mazumtirgotāja izdevumus. Lai arī mazumtirgotājs no ražotāja saņēma atlaidi produktiem, kas paredzēti "Supernetto" veikaliem, tā pilnībā neatspoguļojās produkta gala cenā patērētājiem – atšķirība starp viena un tā paša produkta cenu zemo cenu veikalā un parastajā "Rimi" veikalā vairāk nekā pusē gadījumu bija mazāka nekā saņemtā atlaide. Tas savukārt nozīmē, ka tirgotājs zemo cenu ir panācis tikai uz ražotāja rēķina, nevis izmantojot savus iekšējos resursus un veidojot veikalu, kas darbojas ar zemām izmaksām.

"Rimi Latvija" pieder kompānijai "Rimi Baltic", kuras vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas kompānijai "ICA Group" piederošais "ICA Baltic". "Rimi Baltic" dibināts 2005.gada janvārī, apvienojoties mazumtirgotājiem "Kesko Food" un "ICA Baltic", kas apsaimniekoja attiecīgi "Citymarket" un "Supernetto", kā arī "Rimi" veikalus.

Komentāri (14)

shots 15.12.2010. 13.50

Interesants ir fakts, ka RIMI nesniedz UZREIZ komentārus. Kā tas nākas, RIMI nezināja, ka VP (jeb Šķēle) sūdzas KP? Sanāk, ka RIMI ir pārkāpis likumu un vnk par to klusē. Būtu vismaz iedzīvotājiem atvainojušies

+3
0
Atbildēt

0

bluklene 15.12.2010. 20.48

Šāda politika RIMI ir vienmēr bijusi un pieļauju domu, ka savādāk reti kad ir bijis. Cik esmu runājis ar cilvēkiem, kas ir veduši sarunas ar RIMI, sava stāvokļa izmantošana ir gandrīz visos gadījumos.

+1
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > bluklene 16.12.2010. 09.22

    Maxima nav labāka. Tiem līgumi ir tādi, ka normālās valstīs strādājušiem mati stāvus gaisā ceļas. Rimi šai ziņā ir bišķi maigāki, bet nu cenas abi spiež tādas, ka mazie piegādātāji vienkārši nemaz ar viņiem nestrādā. Tāpēc arī abos tīklos (precīzāk- visos trijos- Maxima, Rimi, SuperNetto) nav pat palielu vietējo uzņēmumu preces- bezjēgā atdot par pašizmaksu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ieva_firere 15.12.2010. 17.04

Lai jau cīnās! :) tirgū visiem iet grūti, tad nu katrs ķepurojas, kā prot.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu