Deputāti budžeta projektā rada pusmiljona latu “caurumu” • IR.lv

Deputāti budžeta projektā rada pusmiljona latu “caurumu”

22
Jānis Pipars, F64
Indra Sprance

Atbalsta arī naudas sodu palielināšana par valsts valodas nelietošanu

Pretēji valdībā lemtajam, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien ar opozīcijas balsu vairākumu atbalstīja Zaļo un zemnieku savienības deputātu Aivara Dronkas un Didža Zemmera priekšlikumu palielināt akcīzes nodokļa likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem no 4 uz 4,6 latiem par 100 litriem. Ja to atbalstīs arī Saeima, tas var radīt iepriekš neplānotu pusmiljonu latu lielu budžeta “caurumu”.

Valdība bija plānojusi ievērojami lielāku šī nodokļa likmes paaugstinājumu – 5,2 latus par 100 litriem. Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (JL,”Vienotība”) žurnālistiem sacīja, ka nodokļa paaugstināšana tik nelielā apmērā potenciāli budžeta projektā varētu radīt “caurumu” pusmiljona latu apmērā. Reirs pauda cerību, ka Saeima balsos citādi, nekā komisijas deputāti.

Saeimas budžeta komisijā otrdien darbs pie nākamā gada budžetu pavadošajiem likumprojektiem ritēja raiti, novēroja Ir.lv. Pārsvarā visi opozīcijas priekšlikumi likumu grozījumiem tika noraidīti bez plašām debatēm. Vienīgais, kas aktīvi uzstājas, bija deputāts Andris Šķēle (PLL). Tiesa, tas nelīdzēja un PLL priekšlikumi, tajā skaitā par ministriju skaita samazināšanu, otrdien atbildīgajā komisijā noraidīti.

Komisija noraidīja opozīcijas priekšlikumu nepalielināt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes, bet atbalstīja valdības priekšlikumu, kas paredz iemaksu likmes palielināšanu no pašreizējiem 33,09% uz 35,09%. Tāpat deputāti atbalstīja priekšlikumus nākamgad iesaldēt pensiju indeksāciju, noraidot deputāta Andreja Klementjeva ("Saskaņas centrs") ierosinājumu no nākamā gada līdz 2015.gada 31.decembrim pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 135 latus, indeksēt vienu reizi gadā.

Saeimas komisija otrdien, skatot nākamā gada budžetu pavadošos likumprojektus, atbalstīja arī opozīcijā esošās “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikumu paaugstināt sodus par valsts valodas nelietošanu pienākumu veikšanai nepieciešamajā apjomā.

Kā komisijas sēdē skaidroja deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), priekšlikums paredz paaugstināt līdzšinējos sodus, jo esošie nesekmējot valsts valodas likuma ievērošanu, ko apliecinot  arī deputāta Valērija Kravcova (SC) “gadījums”. Deputāts Kravcovs, kurš arī strādā Budžeta komisijā, uz to neatbildēja, taču balsoja pret likuma grozījumiem.

Grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz, ka par valsts valodas nelietošanu tādā apmērā, kāds nepieciešams profesionālo un amata pienākumu veikšanai, ja likums paredz valsts valodas lietošanu, uzliek naudas sodu no divdesmit pieciem līdz divsimt piecdesmit latiem. Līdz šim par šo pārkāpumu piemēroja sodu no divdesmit pieciem līdz piecdesmit latiem.

Savukārt, ja pārkāpums konstatēts atkārtoti, proti, pašreizējo simt līdz divsimt latu vietā varēs piemērot naudas sodu no divsimt piecdesmit līdz piecsimt latiem.

Deputāti noraidīja VL-TB/LNNK priekšlikumu, kas paredzēja uzlikt naudas sodu arī par atteikšanos no likumā paredzētajām Valsts valodas centra pārbaudēm kā to izdarījis Kravcovs, taču deputāti šo priekšlikumu noraidīja. Tieslietu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka jau šobrīd likums paredz, katiesa var sodīt amatpersonas, ja tās izvairās no likumā noteiktām pārbaudēm.

Budžeta komisijas vadītājs Reirs Ir.lv atzina, ka šogad iecerēts izvairīties no iepriekšējo gadu prakses, kad par valsts budžetu nācās balsot nakts melnumā. Tādēļ, visticamāk, budžets tiks skatīts divas dienas  – šo ceturtdien, 16.decembrī, tiks skatīti ar Vides un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju apvienošanu, ka arī ar Izglītības un Zinātnes ministriju saistītie likumprojekti, savukārt pirmdien, 20.decembrī, plānots pieņemt visus pārējos likumprojektus.

Komentāri (22)

Ieva 14.12.2010. 12.50

Manam vectēvam bija dzirnavas, kādreiz. Tur bija tā saucamie ķemrati, kas veidoja piedziņas mehānismu dzirnakmenim, un novadīja griezes momentu no motora uz maltuvi. Reizēm gadījās , ka ķemratu aprāva, un tad motors darbojās pa tukšo. Dzirnakmens negriezās. Sazobe bija pazudusi.
Šī analoģija man nāk prāta, kad dzirdu Šķēles uzstāšanos. Jauda tā pati, apgriezieni tie paši, bet sazobes nav. Darbošanās pa tukšo.

+16
0
Atbildēt

1

    Gintars > Ieva 14.12.2010. 13.37

    100% TASNĪBA :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 14.12.2010. 12.49

Personīgi es gaidu Saskaņas centra reakciju uz šo klajo likuma pārkāpumu un vēlētāju krāpšanu. No Kravcova nav ko prasīt – viņš tāpat nesaprot, o čom bazar. Saskaņas centram ir jāuzņemas atbildība par to, ka listē ir iekļauti cilvēki, kas neatbilst pat minimālajām prasībām. Jo JĀSTRĀDĀ ir arī Saeimā. Vēlētājs, it īpaši, ja nav pārāk izglītots (un acīmredzot tieši tas ir SC elektorāts) ne vienmēr pārbauda kandidāta profesionālās iemaņas. Taču kandidātu listē NEDRĪKST parādīties personas, kas neatbilst likumam. Šeit darbs nav Valsts valodas inspektoriem, bet tiesībsargajošām institūcijām – ir pārkāpts likums. Starp citu, Kravcovs ir “svinīgi solījies” ievērot valsts likumus – es ticu, ka viņš nesaprata, ko paraksta, bet tas neatbrīvo no atbildības likuma priekšā.

+15
0
Atbildēt

1

    anita_meistere > silvija_vitina 14.12.2010. 13.03

    SC elektorāta acīs jebkura latviskuma noliegšana un piesmiešana ir līdzvērtīga varoņdarbam..vēl jo vairāk, tā ir tik pašaprotama un ikdienišķa (ģenētiskā līmenī). Kravcovu jau sen ir iecēluši svētā cietēja kartā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 14.12.2010. 13.24

Kravcovu vajadzeetu paarveerst par sunja naglu uz SC peecpuses pa kuru tad spert katru dienu – lidiz kaut kaadam rezultaatam

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu