LVRTC mājas lapu prasa izveidot 4 dienās • IR.lv

LVRTC mājas lapu prasa izveidot 4 dienās

28
Foto: Raitis Plauks, F64
Ilze Malaševska

Pēc Ir.lv intereses par šaubīgo iepirkumu amatpersonas īso termiņu nodēvē par kļūdu

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) 8.decembrī izsludinājis 8000 latu vērtu iepirkumu, kura mērķis ir jaunas mājas lapas izstrāde, taču pasūtījumā noteikts reāli neizpildāms darba pabeigšanas termiņš, proti, četras darbdienas. To būtu iespējams izpildīt vien tad, ja iepirkuma uzvarētājs sarunāts iepriekš, liecina līdzšinējā pieredze pasūtījumiem par valsts naudu.

Pieteikuma pieņemšanas beigu termiņš ir 20.decembris, un jau četru darba dienu laikā ir jābūt izstrādātam jaunās mājas lapas dizainam, vadības un interaktīvo pakalpojumu modelim – tā rakstīts iepirkuma tehniskajā specifikācijā. Ir.lv aptaujātie informācijas tehnoloģiju (IT) speciālisti norādīja, ka šāds termiņš kvalitatīva produkta izveidošanai ir ļoti īss.

Valdis Pornieks, kompānijas „IT House” tehniskais direktors, norāda, ka četru darba dienu laikā var uztaisīt ko ļoti primitīvu – paņemt jau gatavu šablonu, bet, ja mājas lapā paredzētas speciālas opcijas, tad tas nav iespējams. ''Ja kas līdzīgs ir taisīts, tad nomainīt dizainu var būt vienkārši, bet konceptuāli tas ir par īsu normālam piedāvājumam,” viņš norādīja. Arī kompānijas ''IT Lux” pārstāvis Jurģis Lukss skaidroja, ka dizaina izstrāde aizņem vairākas dienas, bet, ja pasūtītājs ir organizācija, tad tam vēl jābūt apstiprinātam valdes sēdē. Abi kompāniju pārstāvji norādīja, ka vidēji mājas lapas izstrādes laiks ir no divām nedēļām līdz vienam mēnesim.

Turklāt iepirkuma cena – 8000 latu – norāda, ka mājas lapai jābūt kvalitatīvai, saka eksperti. Pēc Pornieka teiktā, visvienkāršākās no jauna veidotas mājas lapas cena ir no 2000 latiem, savukārt uzņēmumiem, kas strādā ar šabloniem, cena ir 500 lati. Arī Lukss uzsver – par šādu summu mājas lapai jābūt pārdomātai, jāstrādā dizaineriem, vairākiem programmētājiem un speciālistiem. Lietpratēji ir vienisprātis, ka diez vai šāda kvalitāte sasniedzama četrās dienās.

Sākotnēji LVRTC pārstāve Tatjana Pužule sarunā ar Ir.lv apstiprināja, ka iepirkuma nolikumā norādītie termiņi ir pareizi – mājas lapas izstrāde jāsāk 21.decembrī un jāpabeidz 28.decembrī. Viņa izvairīgi komentēja, kāpēc tik nozīmīgam darbam paredzētas tikai četras dienas, vien norādot, ka šī informācija ir saistīta ar uzņēmuma darbības plānu. ''Esam ieplānojuši aktivitātes, un tāpēc vajag, lai mājas lapa tiktu izstrādāta pēc iespējas ātrāk,” viņa norādīja un no turpmākiem komentāriem pa telefonu atteicās, pieprasot jautājumus nosūtīt rakstiski.

Satiksmes ministrija (SM), kura ir valsts akcionārs LVRTC, nebija informēta par šo  iepirkumu, jo ziņas par valsts naudas pasūtījumiem pārraugam jāsniedz vien tad, ja iepirkuma summa ir lielāka par 100 000 latu. Tomēr pēc tam, kad SM pēc Ir.lv intereses lūgusi LVRTC komentēt šo iepirkumu, īsais termiņš izskaidrots kā kļūda, kura tiks labota, informēja SM pārstāve Ilze Eida.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokts Ir.lv apstiprināja, ka darba izpildes termiņš norādīts kļūdaini un galvenais uzdevums esot noskaidrot, kāpēc tā ir noticis. ''Termiņš nav objektīvs,” viņš atzina, uzsverot, ka tas, visdrīzāk, tiks mainīts, vai arī izsludināts jauns iepirkuma konkurss.

Komentāri (28)

disassociative 10.12.2010. 23.06

Cienījamais ir.lv. Ja patiesi vēlaties šajā virzienā izdarīt labu darbu, tad izrociet, kam par labu bija šis konkurss, izrociet radniecību, pazīšanos, partijas piederību un nopublicējiet. Ja tas izdosies, būs reiz precedents. Varbūt nākamie kaut drusku raustīsies. Tik nenobīstieties publicēt arī tad, ja uzraksiet, ka tur, piemēram, ne PLL, bet Vienotības biedri darbojas.

+8
0
Atbildēt

0

disassociative 10.12.2010. 18.22

Nu, viens ir uzķēries, kāds sācis rakt, bet vispār jau tā ir parasta lieta Latvijā – viss ir vai nu jau gatavs, iepriekš pasūtīts un uztaisīts vai arī ir otrs variants, ka ir nauda, kuru jāsamaksā vēl šogad, bet lapa patiesībā tiek taisīta normālos termiņos. Tādā gadījumā līgums tiek noslēgts noteiktā datumā, pieņemšanas – nodošanas akts arī noteiktā datumā un tajā pašā dienā tiek pārskaitīta nauda. Gada beigās šāda situācija ar valsts pasūtījumiem ir samērā bieža parādība.

+8
0
Atbildēt

1

    May > disassociative 10.12.2010. 19.56

    Nu tieši tā. CAPEX gada beigās jaiztērē, lai nākamgad neiedala mazāk :D

    0
    0
    Atbildēt

    0

Andris 10.12.2010. 20.30

Šī pieredze ir aizgūta no Krievijas, pat summas ir līdzīgas. Skat. šeit:
http://rospil.info/corruption-case/19
Tur noteikumos ir 1 mil. USD 9 dienās, jeb 111.000 USD/diena. Pielietojot mēroga koeficientu RUS/LV (61), iznāk 1.800 USD/dienā Latvijai. Kaut kas līdzīgs mums arī ir: 2.000 Ls/dienā.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu