Repše pēdējās darbdienās palielinājis FM atalgojuma fondu • IR.lv

Repše pēdējās darbdienās palielinājis FM atalgojuma fondu

22
Einars Repše. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Naudu darbinieku motivācijas celšanai plānots ietaupīt paredzētā budžeta ietvaros

Bijušais finanšu ministrs Einars Repše (JL) pēdējās darba dienās parakstījis rezolūciju, kas paredz ministrijas darbinieku algu fonda palielinājumu par 14% no nākamā gada, atvēlot pieaugumu tiem, kuriem palielinājies darbu apjoms, liecina portālā Pietiek ceturtdien publiskotais dokuments .

Finanšu ministrijas (FM) ierēdņu un darbinieku atalgojuma fonds šogad ir trīs 3 miljoni latu, tātad 14% atlīdzības palielinājums valsts budžetā nozīmē papildu 420 000 latu izdevumus. Pēc portāla ziņām, atalgojuma fonda palielināšanas pamatojums ir celt darbinieku motivāciju.

Repše rezolūciju parakstījis, pamatojoties uz FM administrācijas iniciatīvu un ziņojumiem par situāciju iestādē, aģentūrai LETA skaidrojusi FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace. Pēc viņas teiktā, ar šo lēmumu netiek palielināts FM resora kopējais budžets, bet darbiniekiem atlīdzību palielina pēc konkrēta darba vērtējuma. Līdzekļu pārdale tikšot nodrošināta esošā finansējuma ietvaros efektīvākas valsts parāda apkalpošanas rezultātā.

FM atalgojuma dēļ esot problēmas iegūt un noturēt pietiekami kvalificētus darbiniekus, proti, šogad iestādē pastāvīgi ir brīvas 14-20 štata vietas, un konkursi bieži beidzas bez rezultātiem, jo, uzzinot iespējamo atalgojuma slieksni, pretendenti vienkārši atsakoties. FM esot liela kadru mainība – šogad 11 mēnešos tā ir 19%. Lielākais skaits darbinieku, kas ir pārtraukuši darbu, ir ar 3-5 gadu pieredzi, un atlasīt to aizvietošanai kvalificētu personālu ir sarežģīti, jo no 67 izsludinātajiem konkursiem 22 ir beigušies bez rezultāta, problēmas skaidroja ministrijas pārstāve.

Šogad paredzams, ka FM neizlietos 200 000 latu no algu fonda, kurā izveidojies atlikums pastāvīga darbinieku trūkuma dēļ. Atalgojuma fonds tiks palielināts no nākamā gada, un pagaidām vēl neesot zināms, cik daudzus ministrijas darbiniekus tas skars – tie būšot "atsevišķi amati ar slodzi un risku", skaidroja Melnace. FM valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska alga nepieaugs, jo viņš jau saņem maksimāli iespējamo amata atalgojumu.

Turklāt no nākamā gada valsts pārvaldē atkal tiks atļauta darbinieku finanšu motivācija un iespēja saņemt papildus 30% piemaksu pie algas, paredz rudenī veiktās izmaiņas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kuras jau stājušās spēkā.

Kā vēsta LETA, likuma izmaiņas paredz, ka 2011.gadā valsts un pašvaldību institūciju vadītāji nolūkā nodrošināt kompetentāko darbinieku motivēšanu var noteikt piemaksu par personisko ieguldījumu un darba kvalitāti ne vairāk kā 30% apmērā no mēnešalgas. Darbinieku skaits, kurām varēs noteikt piemaksu, nedrīkstēs pārsniegt 10% procentus no kopējā darbinieku skaita.

Komentāri (22)

ieva_sture 09.12.2010. 14.10

Vienotās civildienesta atalgojuma sistēmas ietvaros Finanšu ministrija jau nu varēja arī publiskot paredzamo atalgojumu (no līdz). Paskatījos vairākus no tiem sludinājumiem, nevienā neredzēju šādus skaitļus.

Vienlaikus viņiem vajadzēja aktualizēt jautājumu par speciālistu sagatavošanu, jo trīs lietas nekādi nelīmējas kopā manā galvā:

1) valsts augstskolās ir bijis pietiekami daudz budžeta vietu ekonomikas un vadības studiju programmās;
2) cilvēki ar augst. izglītību ekonomikā veidojot (ātrumā neatrodu atsauci) lielu daļu no bezdarbniekiem ar augstāko izglītību (esot šādu speciālistu pārprodukcija);
3) FM ir daudz vakanču, kur pamatprasība ir augstākā izglītība ekonomikā.

Kāpēc tā?

+3
0
Atbildēt

0

piziks 09.12.2010. 13.56

Tad nu būtu loģiski cerēt, ka Vienotības svaigais finansu Vilks par Repšes paaugstināto finansējumu Dainu Robežnieci Nodokļu pārvaldē nevis prēmēs par pērnajiem dienesta auto&moto nodokļiem, bekošanas un ogošanas — Ls 30 gabalā! — patentiem, bet gan DR atlaidīs un iegādās kaut ko labāku. Vai kāds, lūdzu, domā citādi?
ZanE un Betij Ceļmale? Jūsu versijas, diploMātišķi korektās?

+2
0
Atbildēt

0

Ilze Nagla 09.12.2010. 20.01

Kaut kā stulbi – vissaprātīgāk būtu visus atlaist, bara vietā pieņemt mazāk ļaužu ar atbilstošu kvalifikāciju darbam un plašāku skatu uzlietām un sakarībām, tad i varētu algas palielināt esošā budžeta ietvaros – tāpat citās ministrijās, pie reizes optimizējot procesus un atsakoties no pilnīgi nevajadzīgām funkcijām. Tik vienkārši, bet Latvijas valsts pārvaldei nesaprotami.

0
0
Atbildēt

1

    modriss > Ilze Nagla 10.12.2010. 09.13

    Nez kurā ministrijā ir optimizēti procesi?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu