Atstādināts Sirds ķirurģijas centra vadītājs Lācis • IR.lv

Atstādināts Sirds ķirurģijas centra vadītājs Lācis

44
Daļa dārgās aparatūras, par kuras piegādi no Sirds ķirurģijas centra vadītāja amata atstādināts Romāns Lācis. Foto: Stradiņa slimnīca

Slimnīcas vadība noskaidro jaunas, dārgas aparatūras iegādes apstākļus

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas sirds un asinsvadu ķirurgs profesors Romāns Lācis uz laiku atstādināts no Sirds ķirurģijas centra vadītāja amata, raksta "Latvijas Avīze" (LA). Viņam pieprasīts uzrakstīt paskaidrojumu par jaunas aparatūras iegādi centram.

Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Atis Arnolds Veinbergs steigšus sasauktā preses konferencē žurnālistiem ceturtdien pavēstīja, ka profesora Lāča atstādināšanas iemesls ir viņa piekrišana 875 tūkstošus latu vērtas medicīnas aparatūras iegādei bez slimnīcas vadības akcepta, vēsta aģentūra BNS.

Slimnīca 2009.gadā ar SIA "Arbor medical korporācija" noslēdza līgumu par vairāku iekārtu iegādi, tostarp par 875 tūkstošus latu vērto hibrīdoperāciju zāles iekārtu, par kuru vēlāk vajadzējis vēl noslēgt atsevišķu līgumu. Vēlāk slimnīcas vadība secinājusi, ka pašreiz tik dārgu pirkumu nevar atļauties, un nolēmusi to pagaidām atlikt. Taču Lācis jau esot devis mutvārdu piekrišanu bez slimnīcas vadības akcepta, firma iekārtu izgatavoja un 6.decembrī piegādāja.

Lācis no amata atstādināts uz laiku, kamēr tiks noskaidroti lietas apstākļi, un viņam nav liegts strādāt par ķirurgu, vēsta aģentūra LETA.

No amata atcelta arī centra lietvede. Kā BNS skaidrojis Veinbergs, viņa parakstījusi pieņemšanas-nodošanas aktu un pieņēmusi kastes. Sīkākus komentārus izmeklēšanas laikā slimnīcas vadītājs atteicies sniegt. Veinbergs gan apstiprinājis, ka uz līguma par aparatūras iegādi ir viņa paraksts.

"Jūtos pamatīgi apkaunots, jo es kā centra vadītājs nepieņemu gala lēmumu par aparatūras iegādi," LA skaidro Lācis, ''centram bija ļoti nepieciešama mūsdienīga aparatūra, lai ar kombinētu tehnoloģiju palīdzību varētu operēt ļoti sarežģītus sirds slimniekus.'' Lācis kā centra vadītājs reizi gadā iesniedzis slimnīcas vadībai sarakstu, kas centram būtu vajadzīgs, taču ar iepirkumiem nodarbojoties slimnīcas Juridiskais un Finanšu departaments, Juridiskā un Iepirkumu daļa, un slimnīcas valde pieņem lēmumu.

Pašlaik notiekot slimnīcas administrācijas sarunas ar "Arbor medical korporācijas" valdes locekli Daci Rātfelderi par atvestās aparatūras aizvešanu no slimnīcas. Rātfeldere ceturtdien slimnīcas vadībai iesniegusi dokumentu, kas apliecina, ka piegāde veikta, balstoties uz mutvārdu vienošanos ar Lāci. Ar firmu panākta vienošanās, ka iesaiņotā aparatūra, kas patlaban stāv slimnīcas gaiteņos, tiks nogādāta kāda drošākā vietā, informē Latvijas Radio.

Slimnīcas valde uzskata, ka Lācim nav bijis savtīgu nolūku, pasūtot dārgo operāciju aparatūru – tā saukto hibrīdzāli, tikai vēlme iegūt labu aparatūru. Taču veids, kā tas ir izdarīts, pārkāpjot gan slimnīcas iekšējo kārtību, gan līguma izpildi, turklāt patlaban iestāde nevarot iegādāties labāko un dārgāko aparatūru. Aprīkojuma līgumcena ir 875 600 latu, taču, lai to uzstādītu, slimnīcai papildus būtu vajadzīgi 150–200 tūkstoši latu pašreizējās operāciju zāles rekonstrukcijai.

Par Lāča pārkāpumiem lems slimnīcā īpaši izveidota komisija, kuras lēmums varētu būt zināms nākamnedēļ. Tad arī valde lems, kādu disciplinārsodu Lācim piemērot. Smagākais iespējamais sods šajā gadījumā ir atbrīvošana no amata.

Slimnīcas valsts kapitāldaļu turētājs Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Rinalds Muciņš norādījis, ka ar šo jautājumu jātiek galā slimnīcas valdei. VM preses sekretārs Oskars Šneiders BNS apstiprinājis, ka ministrija uzticas slimnīcas valdei un gaidīs informāciju par šīs lietas pārbaudes secinājumiem. "Labas pārvaldības principi prasa, lai arī visai sarežģītos apstākļos finansiāli ieguldījumi būtu samērojami ar finansiālajām iespējām," sacīja VM runasvīrs.

Sirds ķirurģijas centrā strādā 11 kardioķirurgi, trīs sirds ķirurģijas rezidenti, pieci kardiologi, seši anesteziologi un reanimatologi. Lācis centru vada kopš 1998.gada, kad tas kļuva par Latvijas Kardioloģijas centra struktūrvienību. Ar Kardioloģijas centra vadītāju Andreju Ērgli neizdevās sazināties, jo viņš atrodas komandējumā ārpus Latvijas. Lācis kā centra vadītājs un ārsts par izcilu darbu ir apbalvots ar pirmās šķiras Triju zvaigžņu ordeni, kā arī Ministru kabineta balvu.

Komentāri (44)

anita_meistere 09.12.2010. 09.34

sencim, par nožēlu, 2x nācās tajā centrā uzturēties, bija nosūtījums uz izmeklešanu. nogulēja 3 dienas, kamēr “sapratām”, ka jamaksā lai vismaz kaut kas tiktu darīts. tiklidz tas tik darīt…saka riņka dancis…medpersonāls ka bites ap medu. pekšņi visas rindas un grafiki pamainījas mums par labu.
šajās 2 reizēs aptuveni 500 ls nācās “ziedot”. sencim palātā blakus kaut kāds lauku skolotājs gulēja, ar tieši tādu pašu norīkojum uz izmeiklēšanu. cilvēks, acīmredzmi ne turīgs. tā arī nogulēja 3 dienas un bez izmeklēšanas aizsūtīts uz majām. cerams, ka viņš vēl ir dzīvs. sirdī bija trombi.

tik ciniskus un bezkaunīgus ārstu ka tajā centrā, nekur un nekad nav sastapts. viņi izmanto faktiski monopola stāvokli (citur tādu sirds izmeklešanu veikt nav iespējams)…un ņem nost pēdējo!!! sencim bijis infarkts, un tagad katru gadu jabrauc uz to ateju..sūdzēties bail, jo dzīvot gribas. neviens nepastrīd to darboņu profesionālas spējas, bet es viekārši ar šausmām iedomājos, cik cilvēku dzīvību ir uz šo t.s ārstu sirdsapziņas. cerams, ka viņiem liktens atmaksās ar to pašu.

+16
0
Atbildēt

0

garausiitis 09.12.2010. 09.19

Jau diena.lv nokomentēju ,ka apstākļi atstādināšanai ir tā teikt maigi dīvaini. Pie kam cik saprotu problēma ir nevis iepirkšanā , bet pieņemšanā balstoties uz 1 dienu pirms pieņemšanas izdotu jaunu formālu rīkojumu. Tur viss izskatās pēc iepriekš saplānota veida kā tikt vaļā no Lāča. Ir vairāki jautājumi, kas rosina pārdomas šajā sakarā –
1. juridiskā bāze – rīkojums uz kura pamata izdarījis “pārkāpumu” Lācis ir izdota dienu pirms pārkāpuma veikšanas
2. atstādinātājs Veinbergs pats iet pensijā janvārī , tā ,ka nav problemas vēl pašmucēties , jo ilgi vairs acīs kolektīvam nebūs jāskatās
3. par vietas izpildītāju ieceļ P.Stradiņu – Ērgļa brālēnu – tā teikt izskatās klīnikā veidojas “ģimenīte ” – protams pozitīvisma ģimenīte.
Objektīvi nevaram izslēgt , ka visam šim pasākumam apakšā ir vēl kādi stāsti , kur savu vārdu teiks KNAB, bet patreiz bažas var radīt aparatūras piegādātāja nosaukums un neba viens Lācis tur ko lemj ( tai skaitā viņa sekretāre ).
P.S. Vispār jau 2 dienas veca info.
P.S.S. Domāju pietiek.com būtu ko parakt konkrēti šajā gadījumā un Stradiņos vispār.

+14
0
Atbildēt

0

mary75 09.12.2010. 09.43

Man sieva bija tai centrā uz izmeklēšanu un asinsvadu tīrīšanu, vistīrākā naudas izspiešana, ja nemaksā, nedara neko, kad samaksā – iepriekšējais komentētājs jau pateica – visi skraida riņķī, pretīgi.

+12
0
Atbildēt

7

    Indra Žagare > mary75 09.12.2010. 10.12

    Es vienmēr esmu teikusi, ka paši mēs izvēlamies savu darbu, ja nepatīk, var iet prom, ja reiz ir grūti strādāt godprātīgi pa mazu samaksu, bet, ja tā padomā – kur Tu cilvēks aiziesi? Vairums medicīnas darbinieku ir gados, kad studēja – tas taču bija prestiži, bet tagad… Kaut kādā mērā es pat viņus saprotu, ja nemaksā, esi parasts pacients, gaidi savu rindu, droši, ka ne sieva, nedz arī iepriekšējā komentā minētais tēvs – nebija vienīgie pacienti. Samaksāja… sāka tekalēt apkārt.. bet Tu netekalētu? Cilvēcīgi padomā… Protams, ka tas viss riebjas, bet ne tik daudz tie cilvēki ir vainīgi, bet sistēma kādā viņiem jāstrādā, apstākļi, samaksa utt. Visi mēs esam tikai cilvēki…

    +2
    -14
    Atbildēt

    0

    garausiitis > mary75 09.12.2010. 10.04

    Dzeri – tavai sievai bija operācija vai ar zondi tīrija?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 09.12.2010. 10.14

    Klusais – ar zondi.
    Bet vairs neatceros, vai tas bija ķirurģijas, vai kardioloģijas, bet, tā attieksme tur tāda bija.
    Var jau būt, tas atkarīgs no konkrēta ārstējoša ārsta.
    Bet, tik dārgi nebija, pietika ar 200ls.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > mary75 09.12.2010. 10.19

    freifunk – struktūra ir aprakstīta rakstā – Lāča vadītā struktūrvienība ietilpst lielajā centrā .

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > mary75 09.12.2010. 10.17

    Dzeris – Tad pretenzijas pie Ērgļa , kura brālēns tagad ieņems Lāča vietu – ceru ,ka uz laiku. Pārējo dacet uzrakstīja.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > mary75 09.12.2010. 10.16

    sencim chekoj sirdi ar to zondi.
    sirds ķirurģijas centrs ir kardioloģisas centra satāvā. tur viss vienā katlā..škiet, ka palātas ar vienas un tās pašas..attiecīgi medpersonāls arī utt. es ti kaceros, ka visi tie uzvārdi tur figurēja.
    profesionāli pret tie specialistiem nev nekadu iebildumu, ne par to tak stāsts.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Lelliite, Dollijs > mary75 09.12.2010. 10.21

    Ironic Bee
    Iedot Ls 10 – 20 servisa uzlabošanai, ok (smaids + apčubināšana), bet Ls 500 jau ir reāla pakalpojuma pirkšana. Ja bez šādas samaksas nekāda manipulācija principā netiek veikta, tad tas ir ļoti tālu no “mēs esam tikai cilvēki…” – tad sākas “mēs esam ļoti alkatīgi cilvēki un bez naudas labāk sprāgsti nost nekā traucē mums ‘strādāt'”.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu