Nacionālais bizness sprukās • IR.lv

Nacionālais bizness sprukās

Ilustrācija — Ivs Zenne
Anita Brauna

Kad valsts drūmā tuneļa galā, šķiet, saskatījusi gaismu, uz maksātnespējas sliekšņa uzkāpuši vairāki Latvijas biznesa grandi. Šonedēļ pasludināta Kolonnas dibinātājas Ievas Plaudes-Rēlingeres personiskā maksātnespēja, un ar šādu pašu lūgumu tiesas priekšā stājas Lido izveidotājs Gunārs Ķirsons. Maksātnespēja ierosināta diviem Stendera uzņēmumu atzariem, bet Māris Gailis, lai glābtos no līdzīga likteņa, izpārdod Ģipša fabriku un citus savus īpašumus. Vai viņu radītie zīmoli krīzi pārdzīvos?

 

PLAUDE VAINO BANKAS
Ir ļoti smagi ar šādu iesniegumu stāvēt tiesas priekšā, tomēr lūdzu atzīt manu maksātnespēju – pat ja Ieva Plaude-Rēlingere tiesu debatēs šos vārdus nebūtu teikusi, nodurtais skatiens un balss intonācijas viņas sajūtas tik un tā būtu nodevušas. Pēc 20 gadiem biznesā Kolonnas dibinātāja šoruden pieprasīja savu maksātnespēju.

Identisku soli spēris viņas bijušais dzīvesbiedrs un biznesa partneris Jānis Lasmanis. Divi lieli Kolonnas grupas uzņēmumi – Kolonna Invest un Projekts Hanzas 12 – atrodas tiesiskās aizsardzības procesā, tas nozīmē, ka īslaicīgu maksātnespējas problēmu pārvarēšanai tiem ir dots divu gadu saudzēšanas laiks (kreditori nevar piespiedu kārtā piedzīt parādus un izpārdot mantu). Vēl vairākas firmas jau ir dažādās maksātnespējas stadijās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu