Pasludina Plaudes–Rēlingeres maksātnespēju • IR.lv

Pasludina Plaudes–Rēlingeres maksātnespēju

41
Ieva Plaude-Rēlingere. Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Anita Brauna

''Kolonnas'' dibinātājas parādsaistības pārsniedz 7 miljonus latu

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien pasludināja uzņēmējas Ievas Plaudes–Rēlingeres personisko maksātnespēju. ''Kolonnas'' dibinātāja iepriekš tiesā stāstīja, ka pašlaik nespēj pienācīgi izpildīt saistības par nedaudz virs 7 miljoniem latu.

Pēc tiesas sprieduma pasludināšanas Plaude–Rēlingere sacīja, ka viņai būs smagi jāstrādā, lai norēķinātos ar kreditoriem, un pauda cerību, ka ''Kolonnas'' pārējie akcionāri būs iejūtīgi pret morālo kaitējumu, ko viņa ar savām privātajām finanšu problēmām nodarījusi grupas uzņēmumiem.

Lielāko daļu saistību radījuši Plaudes–Rēlingeres privātie galvojumi Latvijas komercbankām, kuras tos viņai pieprasījušas, izsniedzot kredītus ''Kolonnas'' uzņēmumiem. Daži uzņēmumi krīzē «neizturēja konkurētspēju» un nespēj kredītus atmaksāt, tāpēc notiekot sarunas par to pārfinansēšanu un saistību izpildes grafiku izmaiņām.

Uz maksātnespēju Plaudi–Rēlingeri pamudinājusi ''Parex banka'', kas apķīlājusi viņas kā galvotājas kontus un visu privāto mantu, tā faktiski sākot parādu piedziņu un padarot neiespējamu vienošanos ar citiem kreditoriem. Banka tiesas spriedumu uzskata par nepamatotu, jo Plaudes–Rēlingeres viņas pēdējo gadu darījumi radot aizdomas par aktīvu pārvietošanu nolūkā izvairīties no saistību izpildes.

Plaude–Rēlingere sacīja, ka viņas ienākumi un uzkrājumi nav tik lieli, lai segtu visas saistības, un to neļautu izdarīt arī viņas īpašumu pārdošana. Uzņēmēja lēš, ka viņas mantas vērtība ir aptuveni 950 tūkstoši latu. Viņai pieder divi nekustamie īpašumi – dzīvoklis Vecrīgā un īpašums Valmierā, kā arī kapitāldaļas vairākos uzņēmumos. Vērtīgākais īpašums jau esot pārdots, lai segtu parādu ''SEB bankai''. Uzņēmējas vidējie mēneša ienākumi pašlaik esot 600 lati pēc nodokļu nomaksas, ko viņa saņem algā kā ''Kolonna Asset Management'' direktore.

Lai novērstu finansiālā stāvokļa pasliktināšanos un norēķinātos ar visiem kreditoriem, Plaude–Rēlingere lūdza pasludināt viņas maksātnespēju un aizliegt nodrošinātajiem kreditoriem apķīlātās mantas pārdošanu.

Plaude–Rēlingere paguva maksātnespēju pieprasīt pēc vecā likuma, kas viņai dod iespēju ar kreditoriem norēķināties pēc pašas izstrādāta plāna piecu gadu laikā.

Uzņēmēja uzsver, ka viņas personiskā maksātnespēja tieši neietekmēs ''Kolonnas'' uzņēmumu darbu. Tiesā izskanēja, ka Plaude–Rēlingere kopumā galvojusi trešo pušu saistības par 25 miljoniem latu.

Ar maksātnespējas pieteikumu tiesā vērsies arī Plaudes-Rēlingeres bijušais dzīvesbiedrs un biznesa partneris Jānis Lasmanis.

Kā biznesa portālam Nozare.lv uzsvēra "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Kriss Gviljams, patlaban banka nopietni apsver iespēju vērsties Ģenerālprokuratūrā, lūdzot objektīvi novērtēt tiesas lēmuma pamatotību un lemt par protesta iesniegšanu. Gviljams skaidroja, ka Plaudes–Rēlingeres maksātspēju izšķirīgi ietekmējuši pēdējo gadu darījumi ar atsevišķiem "Kolonnas" grupas uzņēmumiem, kuru raksturs, visticamāk, norādot uz fiziskās personas aktīvu pārvietošanu nolūkā izvairīties no saistību izpildes.

"Turklāt "Parex bankai" ir zināmas šaubas, vai Plaude–Rēlingere tiesai, kura izskata maksātnespējas lietu, norādījusi visu viņai piederošo mantu, kā to prasa likums," piebilda Gviljams.

Par savu viedokli, apstiprinot to ar dokumentiem, "Parex banka" informējusi arī tiesu. Pašlaik "Parex bankas" prasības pret Plaudi–Rēlingeri ir iesniegtas vairākās tiesās.

Komentāri (41)

garausiitis 07.12.2010. 12.03

Lūk tā PLL , gaišie ļaudis, kas mācīs kā Latviju izvest saulītē . Shēma vienkārša – paņem 7 mio , tad 6 mio kaut kur viltīgi nozūmē un atdod 1 mio.
P.S. Interesanti vai Plaude – Rēlingere šobrīd izdzīvo ar 600 Ls mēnesī?
P.S.S. Interesanti kā izvērstos situācija , ja PLL vinnētu vēlēšanās?

+34
-1
Atbildēt

2

    garausiitis > garausiitis 07.12.2010. 12.51

    Bet vēl jau būtu jāstutē medicīna , tātad , ka tik ne visi 4 procentpunkti…

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    disassociative > garausiitis 07.12.2010. 12.49

    Ja PLL vinnētu vēlēšanās, tad valsts budžeta tēriņiem būtu jāpiepluso gan Plaude, gan Ķirsona, gan vēl dažu tamlīdzīgu fruktu parādi. Ar PVN celšanu par vienu procentpunktu būtu par maz, vajadzētu divus.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 07.12.2010. 15.24

“Banka tiesas spriedumu uzskata par nepamatotu, jo Plaudes–Rēlingeres viņas pēdējo gadu darījumi radot aizdomas par aktīvu pārvietošanu nolūkā izvairīties no saistību izpildes.”

Jaunā Parekss vadība izskatās netaisās samierināties ar Plaudes mēginājumiem izsprukt sveikā no parādiem. Slavējama rīcība no jaunā Parekss vadītāja!

+20
0
Atbildēt

0

Andris 07.12.2010. 13.27

Šis ir labs: “…Plaude–Rēlingere sacīja, ka viņai būs smagi jāstrādā, lai norēķinātos ar kreditoriem…”.
Lai ar algu 600 Ls atdotu 7 mil. parādu, tiešām jāstrādā ļoti smagi un ilgi. Precīzi – viņai būs jāstrādā 11.670 mēnešus jeb 970 gadus.

+19
0
Atbildēt

4

    akilasulphur > Andris 07.12.2010. 14.24

    Mmmm ! :))

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Andris 07.12.2010. 16.14

    Vai savos aprēķinos Tu ņēmi vērā, ka no šiem 600 latiem viņai kaut kas būs vajadzīgs arī ēšanai, komunālajiem maksājumiem utt. :o)?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > Andris 07.12.2010. 14.29

    Ar noteikumu, ka viņa neko neēdīs un uz darbu tramvajā brauks “pa zaķi”…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristine_KS > Andris 07.12.2010. 14.37

    ies ar kājām… basām!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu