2/3 KNAB darbinieku pauž neuzticību Vilnītim • IR.lv

2/3 KNAB darbinieku pauž neuzticību Vilnītim

35
Reinis Hofmanis, F64

KNAB darbinieki atklātajā vēstulē premjeram prasa: mēs vai Vilnītis

Ministru prezidentam un Ģenerālprokuroram tuvākajā laikā tiks iesniegti materiāli, kas neļaus atstāt neizvērtētu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša līdzšinējo darbību, teikts biroja darbinieku atklātajā vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim (“Vienotība”), ko parakstījuši 93 cilvēki. Viņi pauž neuzticību līdzšinējam biroja vadītājam un, ja Vilnītis netiks nomainīts, noprotams, ka viņi KNAB pametīs.

“Biroja priekšnieks zina, ka viņam neuzticas liela daļa darbinieku, bet izliekas, ka viss ir kārtībā. Domā, ka atbrīvojoties no nelojālo darbinieku nelojālajiem priekšniekiem, salauzīs ierindnieku pretestības garu. Varbūt kaut ko citu domā? Tam nav lielas nozīmes. Skaidrs ir viens – viņa domas ir pretējas mūsu domām; mūsu – viņa domām,” uzsvērts vēstulē.

To parakstījuši 74 biroja apkarošanas un novēršanas bloku nodaļu (Izmeklēšanas nodaļas, Operatīvo izstrāžu nodaļas, Operatīvo pasākumu nodaļas, Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas, Politisko organizāciju finanšu kontroles nodaļas, Korupcijas novēršanas nodaļas) darbinieki un 19 biroja priekšnieka tiešā pakļautībā esošo nodaļu darbinieki. Birojā kopumā strādā 142 cilvēki.

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā atklātu vēstuli premjeram nosūtīja KNAB priekšnieka vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks, ko parakstīja arī sešu nodaļu vadītāji. Viņi aicināja premjeru neapstiprināt Vilnīša reorganizācijas plānus, kuru rezultātā efektīvi funkcionējošs birojs pārvērstos par formālu pretkorupcijas iestādes „izkārtni”.

Tādējādi Vilnītim neuzticību izteikuši kopumā 101 biroja darbinieks.

93 biroja darbinieku vēstulē Vilnītis kritizēts par to, ka “pieņem darbā „bezmugurkaulniekus”, kuri nevērtē priekšnieka doto uzdevumu tiesiskumu vai lietderību, bet akli izpilda visus rīkojumus”. Biroja priekšnieka uzdevumā tie rosinot operatīvās izstrādes lietas pret nelojālajiem biroja darbiniekiem un katru dienu atrod kādu, no kā pieprasīt paskaidrojumu.

“Mums ir apnicis klausīties biroja priekšnieka nepamatotajos pārmetumos par darbinieku politisko ietekmējamību un politiskās neitralitātes trūkumu, tādējādi graujot biroja reputāciju un uzticamību. To apliecina arī fakts, ka ir strauji sarucis iedzīvotāju iesniegumu skaits,” teikts vēstulē.

Vētuli parakstījuši ir “šokēti” par veidu, kādā tika izstrādāts KNAB reorganizācijas plāns, kurā netika iesaistīti KNAB šefa vietnieki un attiecīgo nodaļu vadītāji.

“Mēs, atšķirībā no komisijas, vairāk pazīstam Normundu Vilnīti, un tāpēc spējam saskatīt patiesos reorganizācijas mērķus. Mērķis šai reorganizācijai, jāsaka atklāti, tāpat kā lielai daļai citu reorganizāciju šajā valstī, ir atbrīvošanās no uzticību zaudējušajiem „mugurkaulniekiem”. Nepārprotiet, mēs visi arī esam par korupcijas apkarošanas un novēršanas rezultātu uzlabošanu reģionos, kur patiesībā arī līdz šim ir notikusi aktīva biroja darbība. Vienkārši mums nepatīk, ka zem tik cēliem lozungiem slēpjas tik zemiski nolūki.”

Vēstulē pausta uzticība KNAB priekšnieka vietniekiem un viņu padotībā esošo nodaļu vadītājiem.

KNAB priekšnieks Vilnītis aizvien ir nerunīgs par nesaskaņām birojā saistībā ar iespējamo iestādes reorganizāciju un iespējamību pamest pašreizējo amatu, vēsta BNS. Vilnītis piektdien žurnālistiem vairākkārt uzsvēra, ka nekomentēs KNAB esošo situāciju pirms tikšanās ar premjeru Dombrovski. Pagaidām nav zināms, kad šāda tikšanās notiks.

Dombrovskis ir uzdevis Vilnītim uzlabot KNAB reorganizācijas plānu.

Komentāri (35)

daina_tabuna 05.11.2010. 16.19

Nu tas jau ir kaut kas. Kamēr pukst tikai pāris puspriekšnieki- to var nosaukt jebkādi, bet kad puse darbinieku saka, ka šefs ir garām, tad ŠEFS IR GARĀM.

+41
-1
Atbildēt

0

dro 05.11.2010. 16.55

Maizītim bija taisnība – nespēs Loskutova pēcnācējs uzspiest KNAB speciālistiem strādāt “po ponjatjijam”:)).

+34
0
Atbildēt

0

photocom 05.11.2010. 16.49

Nu ko valdi
dāvini vilnitim
revolveru ar vienu patronu !

+29
0
Atbildēt

2

    gogolz > photocom 06.11.2010. 01.54

    Netrāpīs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > photocom 05.11.2010. 16.56

    Tradīcijas un pēctecība jāievēro! Svēta lieta:))

    +15
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu