Vilks: pietiks naudas Gaismaspils pabeigšanai • IR.lv

Vilks: pietiks naudas Gaismaspils pabeigšanai

33
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Indra Sprance

Latvija nevarot atļauties ''divus Dienvidu tiltus” ar neskaidru pabeigšanu un izmaksām

Neskatoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju un nepieciešamību konsolidēt nākamā un aiznākamā gada budžetu, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā ēka tiks pabeigta laikā – līdz 2012.gada 18.novembrim, Ir.lv sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (“Vienotība”, PS).

''Gaismaspils” pabeigšana ir “emocionāli un psiholoģiski svarīga”, uzsvēra ministrs.

“Pietiek jau, ka mums Rīgā ir Dienvidu tilts, kas sabiedrībai ir psiholoģiski smags diskusiju objekts un kur tiešām nav pārliecības, vai tas projekts ies uz priekšu vai neies, un kādas galu galā būs tā izmaksas, vai nebūs vēl kādi pārsteigumi. Mēs nevaram atļauties divus Dienvidu tiltus,” sacīja Vilks, norādot, ka “krīzes situācija, kāda bijusi pirms aptuveni pusgada, ir atrisināta, smagākais ir pāri”.

Neskatoties uz nepieciešamību turpināt taupīt, nauda “Gaismas pils” būvniecības pabeigšanai tikšot atrasta. “Skaidri redzams, ka šis finansējums salīdzinoši kļuvis saprotošāks un mazāks, nekā bija sākotnēji, tāpēc tur nevajadzētu būt nekādām problēmām. Šeit būs pilna virzība uz priekšu, lai mēs bibliotēku tiešām varētu nodot 2012.gada 18.novembrī,” sacīja Vilks.

Savukārt Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji šonedēļ ziņoja, ka nākamā gada budžetā vienu miljonu latu cerēts ietaupīt “uz inženiertehnisko risinājumu un lētāku materiālu rēķina'' LNB celtniecībā. Kā ziņoja aģentūra LETA, pret to iebilduši Gaismaspils celtnieku Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) pārstāvji, norādot, ka "nekādā gadījumā nevar būt runa par izmantoto materiālu kvalitāti – ietaupījums var būt vienīgi uz cenas rēķina, un ir pozīcijas, pie kurām NBA turpina strādāt, lai varētu samazināt izmaksas".

Uz deflācijas rēķina līdz šim kopā "Gaismaspils" projektā jau izdevies ietaupīt vairāk nekā trīs miljonus latu, lai arī patlaban tirgū esot vērojams neliels cenu kāpums. Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Komentāri (33)

Mārčonkuls 16.12.2010. 16.17

Kas par leksiku – …sabiedrībai ir psiholoģiski smags diskusiju objekts…!? Tā būtu liela gudrība vai kas cits, a?
Kas tā sabiedrība – sorosīti, oligarhi, vai rēņgēdāju pūlis?
A varbūt tas sabiedrībai psiholoģiski smagais diskusiju objekts ir tos visus apvienojis?
Tur tai tiltā esot daudz kas zagts, a neviens apzagtais nepiesakās, ko?
Nekā nesaprotu.

0
0
Atbildēt

0

yamaika50 27.11.2010. 15.59

Kad cēla kolchoznieku namu – solīja, ka slaucējas pēc vakara slaukšanas vedīs uz Rīgu atpūsties. Nav ziņu par to cik tad atpūtās.
Arī uz to monstru būs jāved ar divstāvu autobusiem lai piepildītu. Katram pāris pagalītes malkas līdzi – ja grib siltumu …

+1
-1
Atbildēt

0

austrisv 27.11.2010. 15.24

Interesanti, ka Vilks runā par diviem Dienvidu tiltiem. tas otrs , ceru, ka ir domāts vairāk kā 1.miljardu vērtais ZP, kuram “Ušakovs gribot lūgt aizņēmumam FM garantijas! Ceru, ka šo nu gan FM negarantēs, jo tikko ir nācis klajā Ekonomikas augstskolas studentu pētījums par pārtērētām izmaksām DT celtniecībā. Šie pārtēriņi ir milzīgi : 50 miljoni. Par to, ka pie DT ir zagts un nav būvē izmantoti tie materiāli, kuri bija paredzēti, gan NBK klusē!
Tauta runā, ka augstvērtīga metāla konstrukcijas aizstātas ar ķīniešu zemas kvalitātes metālu- tāpēc tas tilts jau pirmajā gadā palicis ar kūkumu! Kur tad bija NBK?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu