Pasīvā smēķēšana izraisa 600 000 nāves gadījumu gadā • IR.lv

Pasīvā smēķēšana izraisa 600 000 nāves gadījumu gadā

23
Lauris Vīksne, F64

Latvijā apmēram 20% strādājošie ik dienu spiesti strādāt piesmēķētās telpās

Pasīvā smēķēšana izraisa apmēram 600 tūkstošus nāves gadījumu gadā, kas ir apmēram viens procents no visiem nāves gadījumiem pasaulē. Tā raksta BNS, atsaucoties uz jaunāko ANO Pasaules veselības organizācijas (WHO) pētījumu.

Pasīvā smēķēšana smagi skar bērnus, un tās dēļ katru gadu mirst apmēram 165 tūkstoši bērnu. Divas trešdaļas šo bērnu nāves gadījumu reģistrēti Āfrikā un Dienvidāzijā. Bērni elpo cigarešu dūmus galvenokārt mājās, un to kombinācija ar infekcijas slimībām daudziem izrādās nāvējoša.

Pētījumā nav ietverti 1,5 miljoni nāves gadījumu, ko katru gadu izraisa aktīvā smēķēšana.

Arī pētījumos Latvijā speciālisti secinājuši augstu tabakas dūmiem pakļauto cilvēku īpatsvaru mājās. 54,5% vīriešu un 44,5% sieviešu atzīmējuši, ka ģimenē kāds smēķē citu cilvēku klātbūtnē. Augstāks kā vidējais smēķēšanai pakļauto īpatsvars ir vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem. Turklāt 14% vīriešu un gandrīz 4% sieviešu norādījuši, ka ir spiesti pavadīt ik dienu vairāk kā 5 stundas piesmēķētās darba telpās.

Saskaņā ar datiem par 2008.gadu, Latvijā smēķē 45% vīriešu, savukārt smēķējošo sieviešu skaits ir 15,6%. Vairāk vīriešu smēķē mazpilsētās un lauku teritorijās, bet smēķējošo sieviešu vairāk ir Rīgā un lielajās pilsētās. Tabakas izstrādājumu lietošana ir aktuāla arī jauniešu vidū. Saskaņā ar pētījuma datiem, kopumā 43% skolēnu vecumā no 13 līdz 15 gadiem pašreiz lieto tabakas izstrādājumus. 18% šīs vecuma grupas skolēnu ir ikdienas smēķētāji.

Komentāri (23)

Jânis Âbuls 26.11.2010. 21.57

Pag, pag, pag.

“un to kombinācija ar infekcijas slimībām daudziem izrādās nāvējoša”

Kādām tieši infekcijas slimībām? Vai šīs slimības, gadījumā, nav pašas par sevi nāvējošas?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu