Bārzdiņš: Jālūdz zāļu ražotājiem pazemināt cenas • IR.lv

Bārzdiņš: Jālūdz zāļu ražotājiem pazemināt cenas

21
Veselības ministrs Juris Bārzdiņš. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Līdzekļus veselības jomā taupīs, attīstot ģimenes ārstu prakses

Valdībai jālūdz zāļu ražotājiem pazemināt medikamentu cenas reto slimību ārstēšanai, piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru sacīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS, ''Liepājas partija''), vēsta aģentūra LETA.

Kā skaidroja Bārzdiņš, zāļu ražotāji saviem produktiem cenas nosaka paši, vērtējot pēc tā, cik daudz valsts ir spējīga maksāt, tāpēc tagad – krīzes apstākļos – valsts varētu mēģināt ar farmācijas uzņēmumiem panākt vienošanos par cenu samazināšanu.

Skaidrojot, kā Veselības ministrija nodrošinās 12,33 miljonu latu budžeta samazinājumu, ministrs stāstīja, ka tas plānots trīs dažādās jomās, katrā ietaupot četrus miljonus latu. Pirmkārt, iecerēts ietaupīt ar zāļu cenu pazeminājumu, otrkārt, tiks reformētas administratīvās struktūras, un vēl četrus miljonus latu plānots ietaupīt ārstniecības sektorā.

Pacientiem gan veselības finansējuma samazinājumu nevajadzētu just, mierina ministrs, ziņo aģentūra BNS. Taču veselības iestādēm savs darbs būs jāorganizē gudrāk, savukārt ģimenes ārstu prakšu attīstība valstij izmaksā lētāk nekā slimnīcu uzturēšana, turklāt to pārraudzību iecerēts uzticēt pašvaldībām, Bārzdiņa teikto atreferē Latvijas Radio.

Pie administratīvajām reformām Bārzdiņš minēja ietaupījumus, samazinot Asinsdonoru centra un Infektoloģijas centra funkcijas, bet ārstniecības sektorā domāts taupīgāk rīkoties ar resursiem, lai par vienādu darbu visās slimnīcās tiktu saņemta vienāda samaksa, ziņo LETA. Bārzdiņa plānos ir arī nodrošināt, lai Latvijas kvalificētie speciālisti neaizplūst uz ārzemēm.

Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš pats politikā ienācis no mediķu aprindām, piektdien LNT raidījumam "900 sekundes" pauda, ka nākamgad plānotā veselības budžeta samazināšana ir "griešana pa dzīvu miesu", ziņo aģentūra BNS.

"Es savā sirdī esmu ārsts. Veselības aprūpes sistēmai ir nepieciešama reforma pēc būtības, nevis kārtējās slēgšanas, samazināšanas, atteikumi nonākt slimnīcā. Šeit ir ļoti liels bēdu stāsts, kuram mēs diezin vai varēsim atrast atrisinājumu tuvākajā laikā. Ja ministrs būs apņēmīgs un gatavs pēc būtības riskēt mainot finansēšanas modeli, kā tas tika izdarīts skolu sistēmā, mēs varam gaidīt pēc gada kādu uzlabojumu," saka Zatlers.

Komentāri (21)

anita_meistere 26.11.2010. 14.49

ražotāji?:D

ministrs..piedodiet, bet Jūs esat apaļš idiots. nebūtu vismas blamējušies.
Mūsu pašu ražotais REMANTADĪNS UKRAINĀ MAKSĀ SANTIMUS!!! Un nevis tāpec, ka priekš Ukrainas Olainfarm tos ražotu lētāk.
tai paša laikā viens no LV aptieku tīkla īpašniekiem pērn dividentēs ir saņemis 7 mijonus LVL..un ir Latvijas miljonāru top 10! Arī parēji ir tur pat vien.
kā tā??? :D

+14
0
Atbildēt

0

www.vecamate.lv 26.11.2010. 14.51

Tādus Bārzdiņus farmfirmas iepērk buntītēs,kā dilles.,dakteri strīpām ceļo pa pasauli uz bezjēgas konferencēm,un priecīgi :)Pieņemu,ka ministrs pats labi saprot,ka tā lūgšana pazemināt cenas ir tikai debesīm..Politika,jeb skaisti makaroni.Bet paskaidrot, kā tā nez sanācis, ka piem. igauņos slimnīca 1 ls, a mums 12-16- īsti nezinu,paldies Dievam,cik.. neviens pat netaisās.Alises aizspogulija,pļukstēšana par realitātēm, liberālo tirgu,izmaksām,un vēl diez ko. Varbūt,vnk trūkst sirds degsmes,vai prātiņa par Latviju turēt rūpi?

+12
-1
Atbildēt

0

andrejs_kirsis 26.11.2010. 13.41

Nesen uz paša ādas pārliecinājos, ka vietas slimnīcā stāv tukšas. Slimnīcu ir pārāk daudz. To finansējumu labāk būtu tērējuši kvalitatīvākai ēdmaņai un neta pieslēgumam, lai var paņemt līdzi katrs savu laptopu.
Cita lieta ir ģimenes ārstu kvalifikācija. Viens otrs var mācīties, cik tik grib,un nekā, citam dabiski nāk pats no sevis. Kā saka, ne katram dots. Tas pats notika eksaktajās zinātnēs ar disertācijām.

+7
-1
Atbildēt

3

    ievuliitis > andrejs_kirsis 26.11.2010. 13.53

    Vasarā dēls gulēja Stradiņos, kur uz nodaļas durvīm bija uzlīme, kas apgalvoja, ka ir pieejams bezvadu nets. Neviens nodaļā, sākot ar māsiņām, ārstējošo ārstu un beidzot ar nodaļas vadītāju nespēja paskaidrot – kurā nodaļas telpā tas darbojās:)) Palātā jau nu noteikti tā nebija.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > andrejs_kirsis 26.11.2010. 14.54

    wi-fi slimnīcā??? muļķibas. ienes kaut vai mobilo telpā kur ir medicīniskā aparūra, tur viss saks mirgot kā jaunagada eglīte. par wi-fi nemaz nerunāsim.
    varbūt kaut kādās rehabilitācijas iestādes, kur tādas apratūras nav, tur varbūt…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrejs_kirsis 26.11.2010. 13.48

    Ir brīvas vietas, bet, pārsvarā, ne tāpēc, ka nav kam ārstēties, bet, tāpēc, ka daudzi nevar to atļauties un valsts apmaksatās operācijas ir ierobežotas.
    Bet, vispār, arī slimnīcās būtu jāoptimizē administratīvie izdevumi, tad ne tikai netu varētu ievilkt.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu