EK pārstāvis: reformas nedrīkst palikt pusceļā • IR.lv

EK pārstāvis: reformas nedrīkst palikt pusceļā

22
Latvijas prezidents Valdis Zatlers (K) un EK pārstāvis Gabriele Džudiče (L). Autore - Ieva Čīka, LETA

Latvijas budžeta konsolidācijai iesaka ''augstas kvalitātes'' pasākumus

Budžeta deficīta samazināšana Latvijā jāpanāk ar augstas kvalitātes pasākumiem, un konsolidācijai jābūt ilgstpējīgai, lai nevajadzētu izmantot pagaidu paņēmienus, – tā intervijā žurnālam Ir saka Latvijas lielākā aizdevēja – Eiropas Komisijas (EK) delegācijas vadītājs Gabriele Džudiče.

EK ir norūpējusies par dažiem konsolidācijas plānā iekļautajiem pasākumiem, atzīst amatpersona. ''Pasākumiem jāveicina tautsaimniecības ilgtermiņa izaugsme un jābūt taisnīgi sadalītiem starp dažādām iedzīvotāju grupām,'' skaidro Džudiče. ''Patlaban nešķiet, ka visi valdības priekšlikumi atbilst šiem principiem, tāpēc mēs turpinām diskusijas ar valdību, lai noskaidrotu, vai tā var atrast labākus pasākumus.''

Kā uzsver EK delegācijas vadītājs, konsolidācijai jāuzlabo valsts sektora efektivitāte, tā reformas nedrīkst palikt pusceļā. Ja nepieciešams, jāuzlabo arī ienākumi, taču ''tas nenozīmē, ka to var darīt, tikai palielinot nodokļu likmes'', norāda Džudiče.

''Var arī palielināt ar nodokļiem apliekamo bāzi un cīnīties pret pelēko ekonomiku. Bet vispār ir jāuzlabo sabiedriskā sektora efektivitāte, jo ir lielas iespējas nodrošināt tos pašus, varbūt pat labākus pakalpojumus par zemāku cenu,'' iesaka aizdevēju pārstāvis.

Kā ziņots, no Latvijas saņemtajiem 4,2 miljardiem eiro starptautiskās finanšu palīdzības 2,7 miljardus jeb divas trešdaļas aizdevusi EK, un ar to valdībai jāsaskaņo palīdzības programmas noteikumi. Šī ir pirmā delegācijas vadītāja intervija kādam no Latvijas medijiem. Otrs lielākais aizdevējs ir Starptautiskais Valūtas fonds.

Komentāri (22)

mary75 25.11.2010. 11.25

Nu, lūk – sab. un valsts sektors.
Strukturalās reformas, kas, izskatās, būs šis valdības ahileja papēdis.
Un socialā nevienlīdzība.

+2
0
Atbildēt

0

Sanšains 25.11.2010. 21.06

Pēc šādām KĀRTĒJĀM uzslavām neviļus nāk prātā Ulža Ģērmaņa atziņa, runājot par mūsu karavīriem laikmetu griežos: “Mūsu izmantotāji vienmēr cildinājuši latviešu cīnītājus kā LABU un DERĪGU MATERIĀLU un drosmīgus karavīrus.”

+1
0
Atbildēt

0

Ieva 25.11.2010. 12.40

hmm, kaut kā manas domas sakrīt ar Džudiče.
Tā strīdīgā 1/3 tomēr būtu jāpārnes no ieņēmumiem (nodokļiem) uz izdevumiem, un tie jāierobežo tajās sfērās, kurās vislielākais bardaks. Lai dotu stimulu strādāt efektīvāk.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu