Žurnālisti nodibina biedrību savu interešu aizstāvībai • IR.lv

Žurnālisti nodibina biedrību savu interešu aizstāvībai

26
Rūta Kalmuka, F64

Jauno organizāciju nav jāpretnostata Paidera vadītajai Latvijas Žurnālistu savienībai

Vairāk nekā 50 Latvijas žurnālistu no nacionālajiem un reģionālajiem medijiem nodibinājuši Latvijas Žurnālistu asociāciju (LŽA), kurā plānojusi nodarboties gan ar likumdošanas iniciatīvu izstrādi, gan ar profesijas ētikas un žurnālistu mūžizglītības jautājumiem. Par tās vadītāju ievēlēja Rīgas Stradiņa Universitātes studiju programmas "Žurnālistika" vadītāju Andu Rožukalni.

Viena no iniciatīvas grupas pārstāvēm, TV3 raidījuma "Nekā personīga" producente Arta Ģiga biedrības dibināšanā norādīja, ka ideja radusies pēc tam, kad, žurnālistu kopienai vēršoties pie parlamenta ar konkrētām iniciatīvām pēc kratīšanas LTV raidījuma "De Facto" žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī, uz priekšlikumiem atbildēts ar pārmetumiem, ka žurnālisti vēlas vienīgi tiesības, bet ne pienākumus. Tādēļ radusies ideja dibināt asociāciju, lai iespējamās likumu izmaiņas apspriestu plašākā profesionāļu lokā, izstrādātu asociācijas biedriem saistošu ētikas kodeksu, palīdzētu informēt likumdevējus par reģionālo mediju problemātiku, un kalpotu kā forums profesionālu jautājumu apspriešanai. Ģiga teica, ka nav jāpretnostata LŽA un Latvijas Žurnālistu savienība.

Organizācijas statūtos kā mērķi norādīti vārda un preses brīvības aizstāvība, žurnālistu profesionālās vides uzlabošana, diskusiju veicināšana par profesionālām un ētikas problēmām, žurnālistu tiesību aizstāvība, likumu uzlabošana mediju jomā, izglītības jautājumi un starptautiskā sadarbība.

Dibinātāji ievēlēja valdi, kurā darbosies Anda Rožukalne, Arta Ģiga, ziņu aģentūras LETA galvenais redaktors Pēteris Zirnis, "Neatkarīgo Tukuma ziņu" galvenā redaktore Ivonna Plaude, Latvijas radio žurnāliste Dace Krejere, brīvžurnāliste Māra Miķelsone un žurnāla "Ir" žurnāliste Sanita Jemberga. Valdei divu mēnešu laikā jāsagatavo ētikas kodeksa uzmetums, kuru izskatīs organizācijas biedru kopsapulce.

Biedrības dibināšanā piedalījās 56 žurnālisti, kas pārstāvēja gan nacionālos, gan reģionālos medijus. Viņi pārstāvēja visas mediju jomas.

Komentāri (26)

TanteSidra 24.11.2010. 22.48

Jauno organizāciju nav jāpretnostata Paidera vadītajai Latvijas Žurnālistu savienībai

Skolā māca še lietāt nominātīvu.

+8
-1
Atbildēt

0

gundega_heiberga 24.11.2010. 23.05

Lieliska iniciatīva ! Vai analoģiski nevaram nodibināt publisko A/S vai NVO – alternatīvo KNAB ?

+4
0
Atbildēt

0

mary75 25.11.2010. 08.00

Izskatās, varētu sanākt kas jēdzīgs.
Bet, principā, žēl, ka viss kā jau Latvijā – uz pieciem žurnalistiem četras biedrības, tad vēl tas dalījums pēc ideoloģiskiem principiem.
Vajadzētu būt vienai spēcīgai biedrībai vai savienībai, kas aizstāvētu žurnalistus un to tiesības, bet arī sekotu ētikas kritēriju ievērošanai žurnalistu vidū, pie kam nedalītu žurnalistus pēc ideoloģiskiem un citiem principiem.
Angažēti, principā, ir gan vieni, gan otri, vieni gan nesalīdzināmi vairāk.

+5
-2
Atbildēt

5

    lidija_stripkane > mary75 25.11.2010. 08.10

    dzeris49
    Vairāk angažētie un maximāli augstprātīgie ir tie, kas Ēlertes vadībā taisīja lietussargu “revolūciju”. Tagad viņi taisa savu LaŽu, nekas jēdzīgs tur nevar sanākt pēc definīcijas, jo trūkst intelekta, bet emocijas ir pārmēru “biezas”.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    lidija_stripkane > mary75 25.11.2010. 09.01

    dzeris49
    Tie ir tavi salīdzinājumi, tava interpretācija ne mana. :)
    Un liecina par manipulācijām un necieņu pret atšķirīgu viedokļu paudējiem.
    Visa tā kompānija, ko tu aizstāvi, tā arī darbojas- vispirms rada negatīvu histēriju par kādu cilvēku, viņu noķengā, izsmej un cenšas uz šī fona izskatīties “gudri”. Tas ir nožēlojami.
    Nešaubos, ka tas pats Slakteris var izrādīties krietni erudītāks par tevi pašu, bet tu atļaujies ironizēt. Tas neliecina par diža intelekta klātbūtni.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 25.11.2010. 09.25

    Vai tad tas nebiji tu, kas teica, ka Ēlertei un līdzīgiem “trūkst intelekta”?
    Es jau tikai turpināju.
    Par viedokļiem te neviens nerunā.
    Arī NRA ir atsevišķi žurnalisti, kuru viedoklim var nepiekrist, bet, kurus var cienīt kaut vai par to. ka tiem patiešām ir viedoklis.
    Un nekad neesmu teicis, ka visi Vienotības politiķi ir man simpātiski, ir tādi, kurus ciest nevaru.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > mary75 25.11.2010. 08.34

    Izcilnieku sarakts stipri par īsu. Kur tad Jaundžeikars, Veldre, Krauklis. Šie tak ar’ mums domas giganti. Un kur tad Ainārs Šlesers? Kā to varēja, kā pirmo neizcelt?

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 25.11.2010. 08.14

    Šaubu nav, līdz intelektuāļiem tipa Šleseris, Slakteris, Šmits, Segliņš, utt., utml.,tiem Ēlertes sorosītiem vēl ļoti tālu.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu