Dividendēs no valsts uzņēmumiem ņems vairāk • IR.lv

Dividendēs no valsts uzņēmumiem ņems vairāk

38
Foto: Gatis Gierts, F64
Indra Sprance

''Latvenergo'' samazina dividendēs izmaksājamo apjomu, nosakot summas griestus

Valdība nākamgad plāno paaugstināt minimālās dividendēs izmaksājamās peļņas daļas valsts kapitālsabiedrībām līdz 90%, taču izņēmums ir valsts akciju sabiedrība ''Latvenergo”, no kura iecerēts paņemt mazāku daļu nekā šogad, Ir.lv apstiprināja Ekonomikas ministrijā.

Saskaņā ar nākamā gada budžeta plānu kapitālsabiedrību minimālā dividendēs izmaksājamā peļņas daļa tiek paaugstināta no 80 līdz 90%, kas budžetā papildus varētu radīt 11,14 miljonu latu ieņēmumus. Šis pats nosacījums tiks attiecināts uz valsts kapitālsabiedrību meitas uzņēmumiem, tādējādi nodrošinot papildu ienākumus vēl 4,4 miljonu latu apmērā.

Savukārt ''Latvenergo'' iecerēts noteikt izņēmumu. Šogad valsts budžetā tika ieskaitīta visa 2009.gada energokoncerna peļņa kā dividendes 100% apmērā, savukārt nākamgad šo regulējumu paredzēts mainīt, nosakot minimālo iemaksas apjomu 95% apmērā un iemaksu limitu – ne vairāk kā 35 miljoni latu. EM aprēķinājusi – salīdzinot ar šo gadu, no ''Latvenergo” izdosies papildus iegūt 1,6 miljonus latu.

Uzņēmuma publiskotā informācija liecina, ka pērn ''Latvenergo” peļņa bijusi 20 miljoni latu, kas kā dividendes tika ieskaitītas valsts budžetā.

Jau vēstīts, ka jautājums par valsts kapitālsabiedrību dividenžu izmaksu ir valdības un starptautisko aizdevēju sarunu darba kārtībā. Valdība uzskata, ka no kapitālsabiedrībām pašreizējos krīzes apstākļos dividendēs vajadzētu paņemt lielāku summu, savukārt aizdevēji iesaka naudu atstāt uzņēmumu attīstībai.

Komentāri (38)

vismantsk 23.11.2010. 13.10

Es domāju, ja kāds valsts uzņēmums šo savu peļņu investē savā attīstībā, tad no tā dividendēs valstij jāņem mazāk, bet ja ne – tad 100%. Vienkārši – valsts uzņēmumam dividendes ir 100%-attīstības projektā investētā peļņas daļa.
SVF paēdis un valsts budžets dzīvs!:-D

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu