"Diena" 20 gadu jubilejā biezāka un pārveidota • IR.lv

"Diena" 20 gadu jubilejā biezāka un pārveidota

10
Foto: Lita Krone, LETA

Pietiek: Koziolam nebija brīvas naudas laikraksta iegādei

Svinot 20 gadu jubileju kopš laikraksta "Diena" pirmā numura iznākšanas, no otrdienas, 23.novembra, avīze līdz nedēļas beigām iznāks biezāka,rubrikas būs izvērstākas un plašākas, vēsta aģentūra BNS. ''Dienas'' dzimšanas dienu ar analītiskām publikācijām iezīmē gan esošie, gan bijušie laikraksta darbinieki.

Visu nedēļu avīzes lasītāji tiks iepazīstināti ar 2011.gada "Dienu", kas būšot ne tikai lielāka, bet arī daudzpusīgāka un modernāka, informē laikraksta pārstāve Anna Muhka. Šāds laikraksts ik dienu pie lasītājiem dosies no nākamā gada 3.janvāra, sola izdevēji. "Dienas" jubilejas nedēļu otrdien plkst.18 ievada diskusija “Dienas viesistabā” tirdzniecības centra "Galleria Rīga" 5.stāvā, kur uz 20 gados paveikto atskatīsies un tālāko ieskicēs laikraksta ilggadējā galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte, tagad kultūras ministre no ''Vienotības'', un pašreizējais "Dienas mediju" galvenais redaktors Guntis Bojārs.

"Dienas" jubileja ne vien simboliski noslēdz Latvijas atgūtās neatkarības pirmo divdesmit gadu posmu, bet arī triju gadu lielu pārmaiņu ciklu pašam laikrakstam, blogā portālā mansmedijs.lv raksta ilggadējā laikraksta un portāla diena.lv žurnāliste Sanita Upleja. Viņa norāda uz ''Dienas'' lomu mediju vides un demokrātijas veidošanā, kā arī analizē laikraksta kā uzņēmuma pazīmes, norādot uz pretrunām tā darbībā.

Savukārt bijušais ''Dienas'' darbinieks Lato Lapsa portālā pietiek.com raksta, ka pēc pašreizējā mediju uzņēmuma formālā īpašnieka Viestura Koziola biznesa rādītājiem uzņēmējam nevarēja būt savas naudas augustā it kā notikušajai akciju sabiedrības kontrolpaketes iegādei.

Jau ziņots, ka Koziols darījumu teicās nokārtojis ar saviem brīvajiem līdzekļiem, un nauda viņam vēl palikusi pāri. Tomēr Pietiek apkopotie dati rāda – ja vien ''Dienas'' darījums bija īsts un Koziolam par kontrolpaketi vajadzēja maksāt kaut miljonu latu, uzņēmēja bizness šādu legāli iegūtu naudu viņam nevarēja nodrošināt, proti, vairākums LPP/LC līdera Aināra Šlesera biznesa partnera Koziola uzņēmumu strādā ar niecīgu apgrozījumu un lieliem zaudējumiem, oficiālus darījumus, kas viņam nodrošinātu nepieciešamo summu, uzņēmējs pēdējo divu gadu laikā nav veicis, arī viņam tieši vai netieši piederošie vērtīgākie nekustamie īpašumi jau ilgāku laiku ir ieķīlāti.

Kā rāda Lursoft datu bāze, kopumā Koziolam pieder kapitāldaļas 26 kompānijās, pēc nekustamo īpašumu kompāniju datu bāzes – vismaz septiņi nekustamie īpašumi. Taču uzņēmumu finansiālo datu pārbaude rāda, ka neviena no šīm kompānijām uzņēmējam pēdējo pāris gadu laikā nav spējusi nodrošināt kaut cik vērā ņemamu peļņas daļu, un to vairākums pagājušo gadu beigušas ar zaudējumiem, raksta Pietiek.

No deviņiem uzņēmumiem, kas simtprocentīgi pieder Koziolam, pagājušo gadu ar peļņu – nepilniem 50 tūkstoš latiem – spējis pabeigt viens, savukārt sešu citu kopējie zaudējumi bijuši nepilni 450 tūkstoši latu. Savukārt no 17 uzņēmumiem, kuros Koziols ir viens no līdzīpašniekiem, pagājušo gadu ar zaudējumiem strādājuši 12, ar peļņu – četri, viens nav iesniedzis darbības gada pārskatu. Pelnītāji kopā pērn sapelnījuši nepilnus 27 tūkstošus latu, pārējo zaudējumi pārsnieguši 150 tūkstošus.

Koziols nav saņēmis arī vērā ņemamas dividendes par iepriekšējiem gadiem – viņa vārds nav atrodams ''Lursoft'' lielāko dividenžu saņēmēju sarakstā. Jaunais ''Dienas'' īpašnieks pērn un šogad nav oficiāli pelnījis no kādu uzņēmumu kapitāldaļu pārdošanas, kas viņam savulaik deva iespaidīgu peļņu, strādājot kopā ar Aināru Šleseru, secina Pietiek. Viņš kopā ar kompanjonu Daini Liepiņu nav atraduši brīvus līdzekļus, lai samaksātu SIA ''Babītes hokeja halle'' parādus ''Hipotēku bankai'', un šogad februārī sākta uzņēmuma bankrota procedūra.

Komentāri (10)

daina_tabuna 23.11.2010. 15.24

Lūk, tādu informāciju un nopietnu analīzi es sagaidu no Lapsas, nevis kaut kas pameta kaut kādus e-meilus un tad no tiem visiem kopā kaut kā varēja izfantazēt ainu, ka varbūt Krrrristovskis ir briesmonīgs nacionālists vai pasargdies- nacists.

+5
0
Atbildēt

0

Elita Ļabe 23.11.2010. 18.50

Bez Aināra laikam nu vairs nekā. Sāciet strādāt puiši.

Bet vispār demokrātiskā un tiesiskā valstīt šāds mediju pirkšanas gadījums būtu jāliek zem lupas. Tas nav vienkārši bizness, tā ir sabiedrība.

+2
0
Atbildēt

0

kkristaps 23.11.2010. 17.31

Interesanti, vai Latvijā ir kaut viens jaunpiedzimis ezītis, kurš līdz šim būtu bijis pārliecināts, ka Kozjols Dienu nopircis par SAVU naudu? Baisi neiedomājamais dzeltenā interneta rakstoņas Lato Lapsas atklājums:)

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu