Īrija pieprasa starptautisko finanšu palīdzību • IR.lv

Īrija pieprasa starptautisko finanšu palīdzību

24
Andrejs Terentjevs, F64

Sarunas par ES un SVF palīdzības piešķiršanu varētu beigties novembra beigās

Īrijas premjerministrs Braiens Kovens svētdien paziņojis, ka Eiropas Savienība (ES) piekritusi Dublinas lūgumam sniegt finansiālo palīdzību, jo bažījas, ka parādos nonākušās valsts grūtības var pārsviesties uz citām eirozonas ekonomikām, vēsta aģentūra LETA.

"Varu apstiprināt, ka valdība iesniegusi pieprasījumu Eiropas Savienībai un viņi ir piekrituši," preses konferences laikā sacīja Kovens. Par konkrētu ES aizdevuma summu gan vēl jāvienojas, taču tiek lēsts, ka tie varētu būt 80-90 miljardi eiro jeb 56,2-63,2 miljardi latu. Šis apjoms tiks apstiprināts pēc pārrunām starp Īrijas valdību un ekspertiem no ES, Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF).

Vienošanās paredz, ka Īrijai aizdevums tiks piešķirts no 750 miljardu eiro (527,1 miljarda latu) vērtā stabilizācijas mehānisma eiro aizsardzībai, kuru pēc Grieķijas krīzes izveidoja ES un SVF.

Taču Īrijas valdības lēmums vērsties pēc starptautiskas finansiālas palīdzības jau izraisījis sabiedrības sašutumu, valsts iedzīvotāji pirmdien izgājuši ielās, lai paustu savas dusmas. Apmaiņā pret aizdevumu tiks noteikti uzdevumi, kas valdībai būs jāizpilda, un ar to cilvēki nav apmierināti.

Pārrunas par aizdevuma piešķiršanu ar ES un SVF varētu pabeigt līdz novembra beigām, tā paziņojis bloka ekonomikas komisārs Oli Rēns.

Dublina jau līdz šim valsts bankās ir iepludinājusi 50 miljardus eiro (35 miljardus latu), valsts budžeta deficītam pieaugot līdz 32% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir desmit reizes vairāk par ES noteikto līmeni.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" pirmdien brīdināja, ka tai, visticamāk, nāksies samazināt Īrijas kredītreitingu par vairākām pakāpēm, ņemot vērā valsts vēršanos pēc palīdzības.

Divpusēju palīdzību Īrijai jau piedāvājusi Lielbritānija un Zviedrija, kurām varētu pievienoties arī citas valstis ārpus eirozonas.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu