Aicinās samazināt PVN likmi pamata pārtikas precēm • IR.lv

Aicinās samazināt PVN likmi pamata pārtikas precēm

21
Jānis Saliņš, F64

FM un VID piedāvājumu atsakās komentēt

Zemnieku saeima aicinās līdz 10% samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pamata pārtikas precēm, tā intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" pirmdien sacīja Zemnieku saeimas vadītājs Juris Lazdiņš.

Vēstuli ar šādu prasību Zemnieku saeima plāno iesniegt Saeimas Tautsaimniecības un Budžeta komisijā, Zemkopības ministrijā, Finanšu ministrijā un Valsts ieņēmumu dienestā.

Samazināto PVN likmi vajadzētu piemērot dārzeņiem, maizei, pienam, gaļai, olām un miltiem. Tas gan attieksies arī uz ārvalstīs audzētiem produktiem, jo "šādu protekcionismu nevaram atļauties",  sacīja Lazdiņš. Samazinātā likme veicinās iekšējo patēriņu un līdz ar to arī vietējās lauksaimniecības ražošanas apjoma palielināšanos.

"Mums ir tikai ekonomiskā krīze, un šajā situācijā pamata pārtikas precēm jābūt pieejamām visām iedzīvotāju grupām," sacīja Lazdiņš, piebilstot, ka šāda prakse tiek īstenota, piemēram, Polijā un Vācijā.

Finanšu ministrija (FM) un Valsts ieņēmumu dienests (VID) atteikušās komentēt Zemnieku saeimas priekšlikumu. VID Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Agnese Grīnberga norādījusi, ka šis ir nodokļu politikas jautājums, līdz ar to tas būtu jāuzdod nodokļu politikas veidotājiem – FM.

Savukārt FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace sacīja, ka ministrija nekomentēs Zemnieku saeimas paziņojumu, vien norādīja, ka Ministru kabinets 20.novembrī ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu par konsolidācijas pasākumiem, tostarp par diviem procentiem palielināt samazinātās PVN likmes (no 10% uz 12%).

Pirmdien paredzēta Zemnieku saeimas padomes sēde, kur tiks izvērtēts rīcības plāns. "Droši vien sāksim ar dialogu, un pēc tam jau varam aiziet uz citām komunikācijas formām. Galējais būtu protesta akcijas," sacīja Lazdiņš.

Jau ziņots, ka "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) veidotais Ministru kabinets panācis vienošanos par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikmes palielināšanu no 21% līdz 22%. Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") iepriekš informēja, ka palielināta tiks arī samazinātā PVN likme – no 10% uz 12%, savukārt elektrības patēriņam mājsaimniecībās vairs netiks piemērota samazinātā PVN likme, bet gan pamatlikme.

Komentāri (21)

disassociative 22.11.2010. 10.42

Nezinu, kad pēdējo reizi pa Eiropu esi braukājis, es braukāju diezgan bieži. Un praktiski visās valstīs, izņemot Latviju, veikalu plauktos redzu, ka vietējā ražojuma preces ir vislabākajās plauktu vietās, imports visdziļākajā stūrī. Gribi meklēt, meklē un pērc. It kā protekcionisma nav, bet patiesībā ir un tas ir ļoti veselīgs protekcionisms.

+8
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 22.11.2010. 10.32

Doma pati par sevi ir o.k. Pārtikai IR jābūt pieejamai. Tikai mehānismam ir jābūt pavisam citam. Ir atšķirība starp 31% cibliešu- trūkumcietēju un smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru. Ja klausa Zamnieku saeimu, tad Lembergs ir tikpat pelnījis lētu kefīru, kam es absolūti nepiekrītu. Ir jābūt sistēmai, kas dod iespēju saņemt palīdzību tiem, kam tā patiešām ir nepieciešama.

+6
-2
Atbildēt

1

    Iveta Ķelle > daina_tabuna 22.11.2010. 13.18

    Jāieraksta likumā, ka tas ir visiem, izņemot Lembergu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 22.11.2010. 10.26

Ja jau ir piedāvājums samazināt PVN likmi, tad jau ir piedāvājums ko vietā niegūtās naudas vietā sakasīt. Sabiedrisko transportu moš? Slimnīcas? Skolas? Ko?

+4
-2
Atbildēt

2

    oktaavs > andrisskrastins 22.11.2010. 19.29

    Cik reizes var kāpt uz vieniem un tiem pašiem grābekļiem? Ne vienmēr nodokļu paaugstināšana dod proporcionālu pieaugumu budžetā.Biežāk gan rodas pamatīgi, neloģiski miljonu zaudējumi(alkohols, cigaretes).
    Kam būtu apņēmība samazināt PVN līdz 18 % un pēc tam sarēķināt ieguvumu ? Par peļnu, pieaugot apgrozījumam, šajā valstī vispār kāds ir dzirdējis ? Vai arī visu darām mandrāžās iespaidā, bailēs no aizdevēju “ietekumiem “, ignorējot veselo saprātu ?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 22.11.2010. 20.20

    Lai dzēstu budžeta deficītu, mums vajag aizdevēju naudu. Tas ir, tā mums ir vajadzīga lai samaksātu pensijas, algas un pabalstus. Ja viņi saka, ka vajag arī pašiem rast veidu, kā iegūt naudu, tad vajag. Un nevis pēc pāris gadiem, bet tagad. Kur to ņemt – griezt ko tieši? Atņēmsim padomniekiem lielās algas…ok. Cik tur sakasīsim? Kādus 10 tūkstošus? 20 tūkstošus? Nu pieņemsim 50 tūkstošus. Ministri paši visu skrien, dara pa roku galam, visi laimīgi…Bet ar to nepietiek, lai dzēstu mīnusus. Ko vēl varētu? Ok, pametam gaismas pils celtniecību, norakstam visu iztērēto naudu mīnusos…LNB turpina dzīvot ēkās ar sapuvušiem pamatiem…Bet neviens taču vēl neslīst vai ne?

    Tā varu turpināt tālāk bezgalīgi.

    Ir jāsaprot, ka saīsināt šo to valsts štatos var – ne velti ir doma ap 60 miljoniem to darīt. Bet nu nav tādu funkciju, kur pēkšņi visus 280 miljonus izvilkt. Nav.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu