Zatlers: jaunajā NATO stratēģijā ievērotas Latvijas intereses • IR.lv

Zatlers: jaunajā NATO stratēģijā ievērotas Latvijas intereses

12
Andrejs Terentjevs, F64

Ārpus sēdēm prezidents ticies ar ASV prezidentu Obamu un Vācijas kancleri Merkeli

Jaunajā NATO stratēģiskajā koncepcijā, kas piektdien tika pieņemta NATO samitā Lisabonā, ir pilnībā ievērotas Latvijas intereses un tajā kā centrālais princips ietverts Ziemeļatlantijas līguma 5.punkts, kas garantē kolektīvo drošību, tā sestdien apstiprināja Valsts prezidents Valdis Zatlers "Skype" videokonferencē no Lisabonas, vēsta aģentūra BNS.

Prezidents uzsvēra, ka jaunajā NATO koncepcijā 5.panta princips nostiprināts vēl vairāk, jo dokuments paredz arī konkrētus pasākumus, kā šo principu īstenot praksē. Runājot par koncepcijas tapšanas gaitu, Zatlers slavēja NATO ģenerālsekretāru Andersu Fo Rasmusenu par prasmīgo sarunu vešanas procesu dokumenta tapšanā un izteica vēlmi, lai arī turpmāk diskusijas noritētu šādā formātā.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība", PS) atzinīgi izteicās par Lisabonas samitā valdošo gaisotni un attiecībām starp alianses partneriem, kuri ar izpratni attiecas pret 21.gadsimta "asimetriskajiem draudiem".

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība", SCP) uzsvēra, ka Lisabonas samits Latvijai ir vēsturiski nozīmīgs, dodot lielāku ticību un izpratni par drošības garantijām.

Pabriks norādīja, ka apjoma ziņā šis samits sasniedzis teju ANO apmērus – tajā kopā sanākuši 47 valstu prezidenti, premjeri, ārlietu un aizsardzības ministri, esot arī daudz kuluāru sarunu.

Arī Zatlers apstiprināja, ka samitā būtiskas ir arī tikšanās, kas notiek ārpus sēdēm, norādot, ka piektdien ticies gan ar ASV prezidentu Baraku Obamu, gan Vācijas kancleri Angelu Merkeli, ar kuriem pārrunāti dažādi jautājumi, tai skaitā NATO – Krievijas sadarbība.

Jautāts par Latvijas spēju pildīt savas militārās saistības krīzes apstākļos, aizsardzības ministrs Pabriks uzsvēra, ka valsts tās joprojām pilda veiksmīgi, taču karavīriem tiek uzlikta lielāka slodze samazinātā aizsardzības budžeta dēļ. Taču nav iespējams ilgstoši strādāt, balstoties tikai uz patriotismu, nepieciešams arī pietiekams finansējums, Pabriks piebilda.

Jau vēstīts, ka NATO samitā Lisabonā piektdien alianses valstu un valdību vadītāji vienojās atbalstīt jauno alianses stratēģisko koncepciju un izveidot alianses pretraķešu aizsardzības vairogu.

Komentāri (12)

daina_tabuna 21.11.2010. 14.01

Interesanti, ka ir.lv izlaiduši ļoti būtisku Lisabonas tikšanās punktu. Punktu, kurā Krievijai tiek dota pieeja NATO Eiropas pretraķešu sistēmām. Kas faktiski nozīmē, ka amerikāņi ir krieviem pārdevuši Eiropas drošību. Pretraķešu sistēma tika veidota, lai Eiropu aizsargātu no Krievijas. Cita ienaidnieka Eiropai nav. Vismaz ne tāda, kam būtu tehnoloģiskās iespējas uzbrukt šādā veidā. Tas ir pirmais solis tam, lai Krievija iestātos NATO. Nezinu, kurš NATO ir tik stulbs vai naivs, bet to cilvēku vajadzētu maksimāli ātri ielikt psihenē. Šo tikšanos var mierīgi salīdzināt ar Molotova- Ribentropa paktu. Tikai šoreiz Eiropu nesadalīja… to vienkārši atdeva Krievijai pilnībā. Nez ko tādu amerikāņi saņēma pretim?

+2
0
Atbildēt

0

mxblack 20.11.2010. 16.57

Šobrīd tas ir ļoti svarīgi kad atsevišķi krievu izglītoti cilvēki jau atkal draud Latvijai ar jaunu okupāciju nākotnē un kurina starp mums naidu un nepieņemamu attieksmi. Ja pie varas nonāks SC, tad manuprāt vispirms, aizbildinoties ar taupību, viņi pacentīsies Latvijai aizslēgt NATO durvis un pārtraukt attiecības ar to, atsaukt karavīrus no Afganistānas un padarīt mūs vēl neatkarīgākus no Krievijas bez viņu energoresursiem arī citās jomās. Tāpēc valdībai ir ļoti tālredzīgi jāveido valsts budžets un ļoti jārēķinās tieši ar skaitlisko vienkāršās tautas vairākumu, kuram atkal cenšas uzkraut visu to nastu. Galējā nabadzība var viegli sajaukt cilvēkiem galvu un likt tai izdarīt nelabojamas kļūdas, faktiski iznīcinot šo valsti un padarot to atkal par Kreivijas guberņu. Vai tā jau vēsturē nav noticis?

+2
0
Atbildēt

0

juhans 21.11.2010. 14.18

Ir vērts šad tad apskatīties Der Spiegel. Piemēram, vācu aizsardzības eksministra, redzamu diplomātu, un militāro speciālistu atklāto vēstuli 03.08.2010 “Laiks uzaicināt Krieviju pievienoties NATO”, kurā ir zīmīga frāze – tagad, kad ir beigusies Austrumu un Rietumu konfrontācija, Eiropa t.sk. Vācija vairs NAV SAVIENOTĀM VALSTĪM STRATĒĢISKI TIK SVARĪGA kā iepriekšējās desmitgadēs. Neapstrīdama ir ASV fokusēšanās uz Āzijas un Klusā okeāna reģionu.

+1
0
Atbildēt

3

    P_Dancis > juhans 21.11.2010. 18.36

    Dolārs – Pat, ja neviens zem viņiem negulsies, krievi iegūs lielāku rīcības brīvību un leģitimitāti savai agresīvajai ekonomiskajai stratēģijai attiecībā uz postPSRS valstīm.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > juhans 21.11.2010. 19.39

    Ne tikai postPSRS. Viņi jau Vāciju ir nostādījuši uz ceļiem. Itāļi paši tā kā ar vienu celīti ir pieteikušies patupēt, plus viņi vienmēr ir koķetējuši ar komunisma idejām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > juhans 21.11.2010. 14.56

    @o_ja3_14
    Tas viss izskatās tik utopiski, ka zūd ticamības moments. Labi, krievi atdos savu Āzijas daļu ķīniešiem. Bet Eiropu apmaiņā viņiem nedabūt. Un arī vienotas Eiropas Savienotās Valstis nesanāks. Pat ja vācieši ar krieviem kārtējo reizi sadziedāsies, tad angļi, franči un itāļi zem viņiem nekad negulsies. Arī skandināviem, poļiem, rumāņiem un turkiem uz to būs savs skatījums. Sviests kaut kāds.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu