Simboliskais pāris • IR.lv

Simboliskais pāris

27
Britu princis Viljams ar savu saderināto Keitu Midltoni. Foto: EPA/LETA
Vilis Kasims

Britu prinča saderināšanās tracis rāda, ka monarhi joprojām nav savējie

Karalienes Elizabetes vecākā mazdēla prinča Viljama saderināšanās paziņojums ar uzņēmēju meitu Keitu Midltonu šonedēļ Lielbritānijā radīja īstu histēriju plašsaziņas līdzekļos. BBC1 pat norīkoja helikopteru Bakingemas pils filmēšanai, un visos vietējos ziņu portālos tikpat kā nebija atrodamas parastās vēstis par slepkavībām, slavenībām un ekonomikas problēmām. To vietā bija jaunākās ziņas par saderināšanās apstākļiem, intervijas ar notikumam attāli piesaistītiem cilvēkiem (jau minētais BBC tiešajā ēterā uzaicināja līgavas frizieri), paziņojuma nozīmīguma analīze, spriešana par kāzu vietu, laiku, kleitām…

Savukārt paši briti ir diezgan asi sadalījušies divās nometnēs. Vienā pusē ir cilvēki, kuriem šī ziņa bija kārtējais atgādinājums par ''vēstures augoni”, kas jāuztur par nodokļu naudu, un viņu viedoklis galvenokārt izpaudās īgnā ņurdēšanā. Otrā pusē tikmēr galvenokārt bija laimes vēlētāji un cilvēki, kuriem monarhija ir saikne ar skaisto pagātni, kad saule nenogurusi spīdēja pār aprasojušajām pļavām, ne uz brīdi nenorietot pār vareno britu impēriju.

Žurnālistu apsēsti
Princis Viljams ir otrais rindā uz Apvienotās Karalistes un britu aizjūras domīniju –Kanādas, Austrālijas, Jaunzēlandes, Jamaikas un 11 citu valstu – troni. Tas nozīmē, ka pēc karalienes Elizabetes un viņa tēva prinča Čārlza nāves viņš kļūs par šo valstu likumisko valdnieku, bet viņa sieva – par valdnieci. Ar to arī skaidrojama tautas asā nostāja un mediju uzmanība, pie kuras Viljamam bijis jāpierod jau kopš dzimšanas. Un tagad arī viņa līgavai Keitai būs jāpierod pie personīgā viedokļa un privātās dzīves neesamības.

Tam gatavoties viņai nākas jau kopš 2005.gada, kad dzeltenā prese jauniešus pirmoreiz pamanīja kopā Šveices kūrortā Klosterē. Kopš tā laika fotogrāfi jauniešus esot izsekojuši caurām dienām, liekot Keitas ģimenei iesaistīt juristus viņu nomierināšanai. Daži mediji gan atcerējās par Viljama māti princesi Diānu un viņas bojāeju, bēgot no žurnālistiem, un piekrita neizmantot paparaci jaunu fotogrāfiju un skandālu medībās.

Daļējais klusums gan tikai pastiprināja spekulācijas par viņu iespējamo saderināšanos un tās izziņošanu, kas sākās pirms četriem gadiem par prieku bukmeikeriem un nerimās līdz pat šai pirmdienai. Procesā tika iztaujāti Viljama un Keitas draugi un paziņas, iegūstot baumas par gumijas košļāšanu un nepiedienīgi zemas klases vārdu lietošanu karalienes sabiedrībā, kā arī citiem etiķetes pārkāpumiem, kas konservatīvākajiem britiem lika kārtējo reizi sodīties par kultūras zudumu un pasaules norietu.

''Netīrā” nauda
Tikmēr mīlnieki centās izbaudīt pirmo kopābūšanas laiku un saprast, vai ir gatavi to pārvērst ģimenē – kā jebkurš cits pāris. Galu galā visās citās ziņās viņi tādi arī bija. Satikušies universitātē lielā mērā otra humora izjūtas pievilināti, viņi drīz vien sāka saieties un nākamos septiņus gadus pavadīja kopā – ar nelieliem pārtraukumiem ''pārdomām”. Par to arī Viljama tēva ironiskā piezīme BBC: ''Viņi jau gana ilgi bija gatavojušies.” Scenārijā nebija nekā tāda, kas būtu pelnījis vispārējo uzmanību un nereti aso kritiku. Ja vien viens no viņiem nebūtu princis, bet otra – miljonāru meita.

Nosodījumi un nepatika lielākoties ir saistīta tieši ar naudu un statusu, ko abi jaunieši ir mantojuši no vecākiem. Liktenim mazāk patikušie cilvēki – un tādu tomēr ir lielais vairākums – parasti nav labvēlīgi noskaņoti pret iedzimtu nevienlīdzību. Vēl jo vairāk, ja viņiem pašiem tā ir jāuztur – tiesa, princi Viljamu un viņa vecākus lielākoties ir balstījuši viņiem piederošās Kornvolas grāfistes ieņēmumi. Kopumā pēc BBC aprēķiniem britu karaliskā ģimene Lielbritānijas iedzīvotājiem pērn izmaksāja 41,5 miljonus sterliņu mārciņu (ap 34 miljoniem latu) jeb 69 pensus (57 santīmus) vidēji vienam britam.

Drīz vien pēc saderināšanās paziņojuma presē izplatījās aprēķini arī par kāzu izmaksām, kas šobrīd tiek lēstas ap 50 un vairāk miljoniem. Tas radīja jaunu neapmierinātības uzliesmojumu, ko neapslāpēja arī veikalnieku aprēķini par gaidāmajiem 620 miljoniem mārciņu (510 miljoniem latu), ko valsts ekonomika var gaidīt no tūristiem un jauno suvenīru pārdošanas. Jau tagad Viljamam un Keitai var sanākt uzdurties krūzītēm un šķīvjiem, kas izrotāti ar viņu attēliem.

Divi jaunieši
Tas gan visdrīzāk ir patīkamāk par uzduršanos žurnāliem, kuros smalki aprakstīta un mazliet izpušķota tava nesenā ģimenes ķilda vai kāds nevietā izteikts vārds. Vai interneta komentāriem, kur tava vārda pieminēšana vien liek cilvēkiem izplūst žults vai prieka straumēs. Tādā situācijā ir grūti runāt par vienkāršu ģimenes dzīvi, kuru princis Viljams ir nodēvējis par savu galveno vēlmi. Viņš gan nav arī vienkāršs cilvēks – reiz viņš daudzu acīs būs visa valsts. Taču šobrīd viņš ir vienkārši iemīlējies jaunietis, kurš beidzot saņēmis drosmi, lai bildinātu savu iecerēto. Un tur var vien novēlēt veiksmi.

Tieši uz to droši vien cerēs arī britu valdība un monarhija. Pasaules ekonomiskās problēmas arī salīdzinoši turīgo valsti ir padarījušas visai nīgru, tāpēc ikviens tautas garastāvokļa pacelšanas līdzeklis ir īsti vietā. Un valsts simbolu dzīvības apliecinājums tam nebūt nav sliktākais līdzeklis. Patiesībā tas ir tik labs, ka cilvēki piemirst, ka tie nav tikai simboli.

Komentāri (27)

resanta 21.11.2010. 14.08

Viljams arvien vairāk sāk līdzīnāties savam tēvam, lai gan iepriekš ļoti līdzinājās savai mātei princesei Diānai. Kas būs pēc gadiem desmit?

0
0
Atbildēt

0

akilasulphur 20.11.2010. 18.37

Šis nu izskatās karaļa troņa cienīgs pāris, kaut neatzīstu karaļus kā šķiru! :))

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu