Latvijā oktobrī zemākā gada inflācija ES • IR.lv

Latvijā oktobrī zemākā gada inflācija ES

24

ES prezidents van Rompejs: eirozona cīnās par izdzīvošanu

Patēriņa cenas Latvijā šī gada oktobrī, salīdzinot ar to pašu laikposmu pērn, palielinājušās par 0,9%, un tas ir mazākais kāpums no visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina otrdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati, vēsta aģentūra LETA.

Savukārt Īrija ir vienīgā ES dalībvalsts, kur reģistrēta deflācija, proti, patēriņa cenas gada laikā tur samazinājās par 0,9%. Visaugstākā gada inflācija oktobrī reģistrēta Rumānijā – 7,9%, Grieķijā – 5,2%, Igaunijā – 4,5%. Patēriņa cenas Lietuvā oktobrī pieauga par 2,6%

Jau vēstīts, ka arī septembrī Latvijā fiksēts mazākais patēriņa cenu kāpums ES. Šogad janvārī, februārī, martā, aprīlī un maijā Latvijā bija ES lielākā gada deflācija. Jūnijā, jūlijā un augustā Latvijā bija otra lielākā gada deflācija aiz Īrijas.

Kopumā gada inflācija ES oktobrī bija 2,3%, savukārt eirozonā reģistrēta 1,9% gada inflācija, liecina "Eurostat" dati.

ES neizdzīvos, ja tai neizdosies pārvarēt finanšu krīzi, kas patlaban nomoka eirozonu, otrdien paziņoja ES prezidents Hermans van Rompejs, ziņo aģentūras LETA-AFP. "Mēs esam izdzīvošanas krīzē," norādīja van Rompejs Briselē pirms eirozonas finanšu ministru sanāksmes ar Īriju un Portugāli, kas balansē uz bankrota robežas.

"Mums ir nepieciešams kopīgi sadarboties, lai izdzīvotu ar eirozonu, jo, ja mēs neizdzīvosim ar eirozonu, mēs neizdzīvosim ar ES. Taču es esmu pārliecināts, ka mēs tam tiksim pāri," sacīja ES prezidents.

Pēdējās dienās izskanējusi informācija, ka Īrija varētu lūgt ārkārtas palīdzību. Ja tā notiks, tas būtu pusgadu pēc tam, kad ES dalībvalstīm nācās no bankrota glābt Grieķiju, tai piešķirot 110 miljardu eiro (77,3 miljardu latu) aizdevumu. Arī Portugāle brīdinājusi, ka pastāv augsts risks valsts vajadzībai pēc finansiāla atbalsta, jo tā nespēj aizņemties līdzekļus finanšu tirgos par pieņemamu maksu.

Laikraksts "Irish Independent" otrdien vēsta, ka Īrijas valdība drīzumā piekritīs pieņemt miljardu eiro aizdevumu savu banku glābšanai, pakļaujoties ES spiedienam tikt galā ar finanšu krīzi, kas apdraud eirozonas stabilitāti, raksta portāls Delfi.lv. Lai izvairītos no vajadzības lūgt atbalstu visas valsts glābšanai, Īrijas finanšu ministrs Braiens Lenihans sliecas piekrist līdzekļu iepludināšanai bankās, lai stabilizētu eiro un nomierinātu tirgus, vēsta laikraksts ar atsauci uz anonīmu avotu. Īrijas valdība palīdzības pieņemšanu banku sektoram attēlošot kā centienus stabilizēt eiro. Taču pastāv bažas par saistībām un noteikumiem, kādi tiks izvirzīti līdz ar aizdevuma piešķiršanu.

ES dalībvalstis šī gada maijā izveidoja 750 miljardu eiro (527,1 miljarda latu) vērtu stabilizācijas mehānismu eiro aizsardzībai, kuram 440 miljardus eiro (309,23 miljardus latu) piešķirs eirozonas valstis. Pēc ilgstošas globālas finanšu krīzes 2008. un 2009.gadā valdības visā Eiropā šogad pieņēma plašus taupības pasākumu, lai samazinātu budžeta deficītus un parādsaistības.

"Mani pēdējā gada laikā ir pārsteigusi vairāku mūsu valdību politiskā drosme. Viņi īsteno drosmīgus pasākumus, lai samazinātu izdevumus populisma laikā, neskatoties uz plašajiem protestiem un zinot, ka viņiem draud sakāve vēlēšanās," uzsvēra ES prezidents. "Mēs esam parādījuši, kā cīnīties ar krīzi."

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu