Apsver plašas izmaiņas nodokļos un pabalstos • IR.lv

Apsver plašas izmaiņas nodokļos un pabalstos

30
Valdības ēka. Foto: Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Valdība vērtē iespējamu minimālās algas celšanu līdz Ls 200, PVN palielināšanu līdz 22%

Meklējot iespējas konsolidēt nākamā gada budžeta izdevumus par 280 miljoniem latu, valdība apsver iespēju būtiskām izmaiņām nodokļos un pabalstos, tostarp parasto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi tiek plānots paaugstināt no 21 līdz 22%, liecina ministru un amatpersonu teiktais pēc pirmdienas valdības ārkārtas sēdes.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības pārstāvis Egīls Baldzēns žurnālistiem stāstīja, ka valdība iecerējusi paaugstināt līdz šim samazinātās PVN likmes no pašreizējiem 10 līdz 12%, bet elektrībai – līdz 22%. “Ja cilvēki vēl var atteikties pirkt cigaretes vai kādas citas lietas, tad no elektrības lietošanas izvairīties nav iespējams,'' secināja Baldzēns, norādot, ka valdības priekšlikumus sadarbības partneri otrdien vērtēs ārkārtas Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Nākamā gada budžeta konsolidācijas gaitā līdzekļi būs jāsamazina arī ministrijām, un vislielākais samazinājums varētu sagaidīt Iekšlietu ministriju – par 6,5 miljoniem latu, nākamais – Zemkopības ministriju, kurai tēriņi būs “jācērp” par 1,9 miljoniem, stāstīja Baldzēns. Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (''Vienotība'') portālam Delfi.lv gan apgalvojusi, ka līdzekļus samazinājums neskars policistu algas.

Savukārt labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) žurnālistiem stāstīja, ka valdības darba kārtībā ir arī jau vasarā Pasaules Bankas ieteiktais risinājums turpmāk vairs neizmaksāt ģimenes valsts pabalstu, kas ir astoņi lati par bērnu mēnesī, ģimenēm, kas nav atzītas par trūcīgām. Savukārt trūcīgām ģimenēm par bērniem turpmāk varētu maksāt pabalstu 16 latu apmērā. Kā skaidroja Jurševska, ja astoņu latu pabalstu nākamgad turpina maksāt visiem bērniem, tas valstij izmaksā 35 miljonus latu, bet, ja maksā 16 latu pabalstu par bērnu tikai trūcīgajām ģimenēm, tas no valsts budžeta prasītu 26 miljonus.

Ministre norādīja, ka valdība apspriež arī priekšlikumus samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), bet paaugstināt sociālo nodokli, kā arī neapliekamo minimumu. Tiek vērtēts priekšlikums palielināt minimālo algu no 180 līdz 200 latiem, apstiprināja gan Jurševska, gan Baldzēns.

Lai arī vēl pirms nedēļas tika apgalvots, ka panākta vienošanās 2.pensiju līmenim nākamgad novirzīt 1% sociālo iemaksu, patlaban tiek izskatīta iespēja šo apjomu samazināt līdz 0,5%, aģentūrai LETA apstiprinājusi labklājības ministre. Ar šādu risinājumu nākamā gada valsts budžetā varētu ietaupīt 77,7 miljoni latu.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (''Vienotība'') pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem apstiprināja, ka šobrīd Finanšu ministrija (FM) gatavo virkni priekšlikumu budžeta konsolidācijai, taču gala vienošanos par atsevišķām izmaiņām nodokļos iecerēts pieņemt ''kompleksi budžeta paketē”.

Savukārt otras koalīcijas partneres Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderis Augusts Brigmanis žurnālistiem sacīja, ka ZZS ir pieprasījusi no FM papildu informāciju par budžeta konsolidācijas pasākumiem un galīgo atbildi par tiem varētu sniegt tikai ap 19.novembri. Brigmanis atturējās paskaidrot, vai ZZS piekrīt konsolidācijai 280 miljonu latu apmērā. Viņš pauda bažas, vai budžeta konsolidācijā ''pārāk liels smagums netiek likts uz pašvaldību pleciem”.

Savukārt 2012.gadā budžeta konsolidācija būs nepieciešama 310 miljonu latu apmērā, aģentūru BNS informēja FM pārstāve Baiba Melnace. Šādu prognozi sagatavojusi ministrija, ņemot vērā ekonomiskās un fiskālās situācijas vērtējumu un Latvijas mērķi pēc diviem gadiem sasniegt budžeta deficīta līmeni zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Komentāri (30)

SZFbiblioteka 15.11.2010. 13.41

Piekrītu priekšlikumam par lielāku pabalstu trūcīgajām ģimenēm tā vietā, lai maksātu “visiem pa latiņam”. 8 lati ģimenē, kur abi vecāki strādā, ir nenozīmīga summa, savukārt valsts budžetā tas iztaisa lielu robu un patiesi trūcīgajiem ar to nav pietiekoši. Labklājības ministrijai vajadzētu argumentēt, kam šī nauda īsti domāta, un tad arī rēķināt, kam to piešķirt.

+14
-2
Atbildēt

3

    markonimarkoni > SZFbiblioteka 16.11.2010. 13.20

    un kā ar tām ģimenēm, kur strādā abi vecāki un ienākumus izdalot uz ģimenes locekļiem līdz maznodrošinātā statusam pietrūkst lats, vai pieci, vai pat desmit, vai pat vairāk!? Vai arī tad 8 Ls ir nenozīmīgi!?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    jirgensone_ieva > SZFbiblioteka 16.11.2010. 12.41

    Bet ja ģimenē ir trīs bērni?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    SZFbiblioteka > SZFbiblioteka 16.11.2010. 20.02

    Bet tas jau ir tieši, ko es saku – jābeidz mērkaķoties ar tiem astoņiem latiem visiem un jādod jēdzīgāka summa tiem, kam tā patiešām ir vajadzīga. Neesmu lietas kursā par patreizējiem kritērijiem “trūcīgs” etc., bet tos taču var pārskatīt un mainīt tā, lai no šādiem pabalstiem būtu jēga! Citādi valsts nelietderīgi tērē miljonus, kamēr tie, kam patiešām vajadzīga palīdzība, to nesaņem vajadzīgajā apmērā. Man par laimi tādi astoņi lati lielu starpību ģimenes budžeta neiztaisa, tāpēc man būtu kauns tos saņemt, jo zinu, ka citiem tas daudz vairāk vajadzīgs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

gintssakne32 15.11.2010. 13.55

Vairāk vai mazāk izskatās OK. To jau “Vienotība” solīja pirms vēlēšanām – lēnām pārcelt nodokļu slogu no darbaspēka uz patēriņu – šo pieeju es pilnībā atbalstu. Skatoties uz Skandināviju, kur PVNs ir tuvu 25%, 22% ir OK (http://en.wikipedia.org/wiki/Value_added_tax#European_Union). Ja tiešām samazinās IINu, tad tie būs svētki ;)

Atbalstu arī tās izmaiņas ar bērnu pabalstiem – tas veicinās Gini indeksa samazināšanos.

+12
-2
Atbildēt

6

    Ilze Gilla > gintssakne32 15.11.2010. 15.30

    TO: djhurio un citiem, kas nav gluži “identificējušies”, bet “IR komentētāji” … kā Delfos …

    PVN palielināšana nenozīmē “pārcelt nodokļus prom no darbaspēka”, bet gan otrādi – uzlikt darbaspēkam – konkrēti: pacelt PVN no 21% un 22% “tas nozīmē par 1% palielināt darbaspēka izmaksas”, jocīgi, ka šo pieeju mēģina argumentēt ar kaut ko, kas ir “galīgi garām” … un “izteikt atbalstu” …

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    juris > gintssakne32 15.11.2010. 18.20

    Nu bet tur ir samazinātā likmes daudzām labām lietām t.sk. pārtikai un kultūrai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > gintssakne32 15.11.2010. 17.38

    un visus viņus salikt cietumos!

    Pareizi!. Vajag beidzot sākt kaut ko darīt. Sakārtot! Piespiest visem maksāt nodoķlus! Nošaut prihvatizatorus! Atņemt resnajaiem īpašumus! Progresīvoi nodokli ieviest, lai beidzot arī bagātajiem jāmaksā! Pacelt algas tiem, kam zemas! Samazināt nodokļus! Par labu Latviju!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miceks > gintssakne32 15.11.2010. 15.32

    Droši vien ka beidzot vajadzētu izdarīt to ,ko nav paveikušas iepriekšējās valdības-beidzot sakārtot sistēmu tā,ka nav iespējams izvairīties no nodokļu maksāšanas.Tur gan būtu no ziemeļvalstīm ko pamācīties!
    Kā arī beidzot ieviest progresīvo nodokli gan ienākumiem,gan īpašumiem!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    odzina > gintssakne32 15.11.2010. 15.03

    Ar Skandināviju gan nevajadzētu neko salīdzināt. Skandināvijā ir zemāks elektrības tarifs mājsaimniecībām un valsts ģimenes pabalsts par katru nepilngadīgo bērnu Zviedrijā ir Latvijas minimālās algas apjomā. Par 3 bērniem LVL 540. Un Skandināvijā visiem nodokļu maksātājiem ir pieejama veselības aprūpe, kura Latvijā jau vairs neeksistē. Un Skandināvijā visi strādājošie maksā nodokļus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    disassociative > gintssakne32 15.11.2010. 14.17

    Par PVN piekrītu, bet daļēji – pacelt PVN visam, izņemot pirmās nepieciešamības pārtiku un pirmās nepieciešamības preces. Tas tiešām būtu pozitīvi, ja vēl tiktu samazināta summa, no kuras maksā IIN.

    Bet ar tiem pabalstiem gan ir kā ir. Derētu papētīt, kas ir tā sauktās “trūcīgās ģimenes”. Nedomāju, ka ar papildus bērnu pabalstiem vajadzētu lobēt mūžīgos nestrādātājus, dzērājus, kas sadzemdējuši bērnus un tamlīdzīgas iedzīvotāju grupas.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

disassociative 15.11.2010. 13.13

Savukārt trūcīgām ģimenēm par bērniem turpmāk varētu maksāt pabalstu 16 latu apmērā.
_____________
Te pretī prasās nolikt Valsts Kontroles pēdējo ziņojumu par trūcīgo personu statusu cilvēkiem ar daudziem nekustamajiem īpašumiem un daudzām trnsporta vienībām.
Mūsu ģimenē bērnu naudas tiek uzkrātas kontos visa gada garumā un tiek izmantotas mācību līdzekļu iegādei katram nākamajam mācību gadam. ņemot vērā to, cik maksā Zvaigznei lobētās mācību grāmatas katru gadu, šī nauda ir reāls ienākums mūsu ģimenē, pie tam ar reālu, racionālu izlietojumu. Tiesa gan, mums nav trūcīgās ģimenes statusa un ir viens dzīvoklis, kurā dzīvojam un automašīna, ar kuru reāli pārvietojamies. Lieku dzīvokļu un auto pie sētas nav. Kredītu arī nav.

+6
-2
Atbildēt

4

    varbūt ka tā > disassociative 15.11.2010. 14.40

    Dombrovskis jau aptīrīja tautu, tagad to darīs vēl vairāk, nelietis

    0
    -12
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > disassociative 15.11.2010. 13.17

    VK vadās no padomju kritērijiem: ja ģimenei rietumos ražota mašīna – buržujs.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    markonimarkoni > disassociative 16.11.2010. 13.16

    ak, bimbo, ak tavu cieto pauri! Tautu aptīrija TP ar saviem premjeriem, ministriem un inkasatoriem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > disassociative 16.11.2010. 10.09

    Grāmatas lobē ne tikai Zvaigznei. Visa izglītības sistēma šobrīd ir uzbūvēta uz izdevēju lobēšanas, jo lielākā daļa mācību materiālu sākumskolā ir vienreizējās lietošanas. Un tā nav tikai Zvaigzne. Es pat teiktu, ka Zvaigzne pat ne tik ļoti kā RaKa un citi ne tik skaļi vārdi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu