Mjanmā no mājas aresta atbrīvota opozīcijas līdere • IR.lv

Mjanmā no mājas aresta atbrīvota opozīcijas līdere

26
Opozīcijas atbalstītāji sagaida Aunu San Su Čži. EPA/LETA

Auna San Su Čži ieslodzījumā pavadījusi 15 no pēdējā 21 gada

Mjanmas demokrātiskās opozīcijas līdere Auna San Su Čži sestdien atbrīvota no mājas aresta, kurā viņa pavadījusi lielāko daļu pēdējo 21 gadu, vēsta LETA. Nobela miera prēmijas laureāte smaidot māja atbalstītāju milzīgajiem pūļiem, kas viņu gaidīja pie viņas ezera krasta mājas, kurā militārā hunta viņu turēja ieslodzījumā 15 no pēdējā 21 gada.

Sajūsmas saucieni un aplausi atskanēja tūkstošiem cilvēku lielajā pūlī, kuri tropiskajā saulē bija stundām ilgi pacietīgi gaidījuši 65 gadus vecās disidentes parādīšanos.

Viņas atbrīvošanu nekavējoties apsveikuši valstu līderi. ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka Su Čži ir "mans varonis", un aicināja Mjanmu atbrīvot visus politieslodzītos.

Eiropas Komisija (EK) aicināja Su Čži garantēt neierobežotu brīvību un pieprasīja huntai atbrīvot pārējos politieslodzītos. "Tagad ir svarīgi, lai Aunai San Su Čži būtu neierobežota pārvietošanās un vārda brīvība un viņa varētu pilnībā piedalīties savas valsts politiskajā procesā," paziņoja EK prezidents Žozē Manuels Barrozu.

Pirmo reizi Su Čži tika arestēta 1989.gada jūlijā desmit mēnešus pēc tam, kad palīdzēja izveidot Nacionālo Demokrātijas līgu (NLD). 1990.gadā Mjanmas iepriekšējās parlamenta vēlēšanās NLD pārliecinoši uzvarēja, tomēr hunta nepieļāva, ka tā pārņem varu. Gadu vēlāk viņa tika apbalvota ar Nobela miera prēmiju, kuru viņas vietā saņēma dēli. 1996.gada jūlijā pēc sešu gadu mājas aresta viņa tika atbrīvota.

2002.gada septembrī pēc vairākiem konfliktiem ar režīmu un mēģinājumiem izbraukt no Jangonas partijas darīšanās opozīcijas līderei atkal tiek piespriests mājas arests. Oktobrī ar ANO sūtņa starpniecību sākas vēsturiskas "nacionālās izlīgšanas sarunas". Su Čži regulāri apmeklē huntas sakaru virsnieks un viņas vietnieki NLD un 2002.gada maijā viņa tiek atbrīvota.

2003.gada maijā Mjanmas ziemeļos Su Čži un viņas partijas biedru konvojam tiek veikts uzbrukums, kuru acīmredzami rīkojusi viņas popularitātes iebiedētā hunta. Režīms paziņo, ka nogalināti četri cilvēki, bet opozīcija upuru skaitu lēš ap simtu. Su Čži ar daudziem partijas aktīvistiem tiek arestēta, septembrī viņai tiek noteikts mājas arests.

Savukārt pagājušā gada maijā īsi pirms atbrīvošanas notiek dīvainais incidents, kad pie viņas peldus ierodas kāds amerikānis. Hunta paziņo, ka tādējādi opozīcijas līdere pārkāpusi viņai noteiktā mājas aresta nosacījumus, viņa tiek atkārtoti tiesāta un ieslodzījums tiek pagarināts.

Mjanmā pagājušajā svētdienā notika 20 gados pirmās nacionālās vēlēšanas, kuras demokrātiskās opozīcijas partijas nodēvēja par izrādi un boikotēja.

Komentāri (26)

maija_br 14.11.2010. 04.09

Mans Dievs, katras dzīvības avots un manas dzīvības avots, es ticu, ka Tu esi mans Tēvs un es esmu Tavs bērns. Es ticu, ka Tu mani mīli ar mīlestību, kurai nav robežu, un ar lielu maigumu mani velc pie sevis. Es ticu, Tēvs, bet aizvien pavairo manu ticību, cerību un mīlestību!

Es ticu, ka nakti un dienu Tu esi par mani nomodā un pat mats nekrīt no manas galvas bez Tavas ziņas. Es ticu Tavai bezgalīgajai gudrībai un tam, ka Tu zini, kas man ir vislabākais. Es ticu Tavam bez­galīgajam spēkam un tam, ka pat ļaunumu Tu spēj vērst par labu. Es ticu Tavai bezgalīgajai labestībai, es ticu, ka tiem, kas Tevi mīl, viss nāk par labu. Es ticu, Tēvs, bet aizvien pavairo manu ticību, cerību un mīlestību!

Māci man saskatīt Tavu tēvišķo mīlestību ik cilvēkā un ik lietā ap mani. Apredzība, es esmu kā bērns, kas nakts tumsā spiež ciešāk sava tēva roku. Es ticu, Tēvs, bet aizvien pavairo manu ticību, cerību un mīlestību!

Morics Mešlers

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu