Uzņem tempu • IR.lv

Uzņem tempu

5
Pauls Raudseps

Valdības ambiciozais plāns – viena mēneša laikā izstrādāt 2011.gada budžetu

Beidzot ir pienācis laiks atklāt 2011.gada budžeta kārtis. Kopš pavasara, kad opozīcijā esošās partijas sāka no Dombrovska valdības prasīt 2011.gada budžetu, bijušais un tagadējais Ministru prezidents konsekventi (un pamatoti) atbildēja, ka nav pamata nākt klājā ar priekšlikumiem par gaidāmo konsolidāciju nākamajā gadā, ja nav zināmi paši aktuālākie dati par tautsaimniecības attīstību.

Otrdien Centrālā statistikas pārvalde šos datus publiskoja, un tie ir pārsteidzoši labi. 2010.gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, iekšzemes kopprodukts pieauga par 2,7%, ievērojami pār­sniedzot analītiķu prognozes. Pirmo reizi divarpus gadu laikā IKP ceturkšņa rādītāji ir pieauguši, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Salīdzinot ar 2010.gada otro ceturksni, izaugsme bija 0,8%, turpinot jau gada sākumā sākto vienmērīgo kāpumu. 

Tautsaimniecības vilcējspēks vēl aizvien ir eksports, kas septembrī uzstādīja rekordu – 460,7 miljoni latu. Jau vairākus mēnešus dažādi vērotāji izsaka bažas, vai tikai Latvijas eksportētāji nav izsmēluši savu izaugsmes potenciālu, taču septembrī viņi pret griestiem vēl nebija atdūrušies. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu