Neizslēdz vēl kādas rajona slimnīcas pārprofilēšanu • IR.lv

Neizslēdz vēl kādas rajona slimnīcas pārprofilēšanu

35
Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (L) un Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš (K). Foto: Gints Ivuškāns, F64

Jaunais veselības ministrs obligāto apdrošināšanu neuzskata par panaceju

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) neizslēdz, ka drīzumā varētu tikt pārprofilēta vēl kāda rajona nozīmes slimnīca, savukārt obligātās veselības apdrošināšanu neuzskata par panaceju. Tā Bārzdiņš paudis intervijā laikrakstam "Diena", citē aģentūra BNS.

"Slimnīcas – gan lielās, gan mazās – nedrīkst palikt tipiskas slimnīcas," uzsver ministrs, norādot, ka Latvijā kopumā jāmaina uzskats par to, kā slimnīcām jāstrādā. Kā skaidro Bārzdiņš, slimnīcā ir četras daļas: stacionārā, ambulatorā daļa, sociālā aprūpe, rehabilitācija, un slimnīcas atšķirsies ar šo daļu proporcijām.

Uz jautājumu, vai varētu tikt pārprofilēta vēl kāda rajona slimnīca, viņš atbildēja: "Nepārprotami tādā virzienā viss ies". Precīzāku atbildi Bārzdiņš atturējies sniegt.

Savulaik valdījis uzskats, ka slimnīca ir vieta, kur ieliek cilvēku, viņš paguļ kādu laiku un iznāk vesels. Taču sabiedrība noveco, hronisku slimību īpatsvars pieaug, un "ar slimnīcas posmu bieži ne sākas, ne beidzas šis process''. ''Attīstās tehnoloģijas – to, ko vajadzēja izdarīt nedēļas laikā, tagad var izdarīt ambulatorā vai dienas stacionārā dažās stundās,'' norāda bijušais Liepājas reģionālās slimnīcas vadītājs.

Savukārt obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana iedzīvotājiem nebūtu panaceja veselības sistēmai, uzsksta Bārzdiņš. Turklāt, viņaprāt, ne jau viens vai otrs veids, kā finansēt šo nozari, ir galvenais, kāpēc mūsu cilvēki nedzīvo tik ilgi kā kaimiņi Eiropā.

"Tad, kad ir krīze, valstis, kurās ir apdrošināšanas medicīna, sāk runāt par pāreju uz budžeta medicīnu. Vai kā tagad – otrādi: no valsts budžeta medicīnas uz apdrošināšanas medicīnu," klāsta ministrs, piebilstot – arī starptautiskie eksperti uzsvēruši, ka Latvijā līdzekļi nozares administrēšanai palikuši salīdzinoši ļoti mazi.

"Apdrošināšanas medicīna nepārprotami palielinās kopējā medicīnas budžetā to finanšu līdzekļu daļu, kas aiziet administrēšanai. Nebūsim naivi – tās būs apdrošināšanas kompānijas, kurām arī jāgūst peļņa. Bet es nedomāju, ka tā būs panaceja un ka manā laikā, kad es būšu ministrs, būtu jāvelta daudz spēku un resursu, lai kardināli mainītu veidu, no kuras puses ienāk nauda sistēmā," sacījis Bārzdiņš.

Komentāri (35)

andrejs_kirsis 10.11.2010. 19.41

Pieredze: arī Rīgā lielajās slimnīcās ir tukšas vietas. Uz nedēļas beigām visi, kas kust, laižas mājās atpūsties no pretīgās slimnīcas paikas. Es apsolīju, ka, ja vēl varēšu aizkulties līdz tetovēšanas salonam, lai man uztetovē: “Labāk elle, nekā slimnīca”.

+2
0
Atbildēt

0

a_oleinika 11.11.2010. 03.34

Salīdzinot ar “pošu Mēriju Popinsu”, šitais čalis no laukiem izklausās pavisam sakarīgs.

Lai veicas! Un Sudraba lai iesālās!

0
0
Atbildēt

0

viesturs 10.11.2010. 17.30

Jo vairāk nomirs,jo mazāk paliks. Ir cilvēks- ir problēma,nav cilvēks-nav problēma.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu