Rosina vēl mazāku pensiju 2.līmeņa iemaksu • IR.lv

Rosina vēl mazāku pensiju 2.līmeņa iemaksu

19
Jānis Saliņš, F64

Labklājības ministrija rosina tam virzīt 1% sociālo iemaksu, ietaupīšot 60 miljonus

Panākta vienošanās otrajam pensiju līmenim nākamgad novirzīt 1% no sociālajām iemaksām, žurnālistiem apstiprināja jaunā labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS), vēsta aģentūra LETA. Tā nākamā gada valsts budžetā plānots ietaupīt vairāk nekā 60 miljonus latu.

Patlaban otrajam pensiju līmenim tiek novirzīti 2% no sociālajām iemaksām. Iepriekš tika vērtēta šīs iemaksas pilnīga atcelšana uz diviem gadiem, tomēr tā atlikta, un virzīts ''sava veida kompromiss'' par 1% iemaksas apjoma saglabāšanu.

Jau pirmdien šo iespēju izskatīs valdību veidojošā koalīcija, savukārt otrdien tā varētu tikt apspriesta valdībā.
Šo Labklājības ministrijas priekšlikumu atbalsta arī Finanšu ministrija un premjers Valdis Dombrovskis, vēsta aģentūra BNS.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumu no 2011.gada 1.janvāra sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi bija plānots noteikt 4% no iemaksu objekta. Reformu vadības grupas pārstāvji uzskatīja, ka valsts budžeta konsolidācijas nodrošināšanai būtu iespējams to saglabāt esošajā līmenī. Otrā pensiju līmeņa iemaksas likme tika krasi apcirpta jau iepriekšējā budžeta konsolidācijas reizē, samazinot to no 8% likmes.

Komentāri (19)

janitors 08.11.2010. 22.24

Piekrītu tiem, kas saka, ka pensiju 2. līmeni principā vajag atcelt un ideālā variantā – samazināt arī socnodokli. Stāstu par lielajām un skaistajām pensijām “kā rietumos” būtu jāaizmirst pēc iespējas ātrāk. Tagadējie 30gadnieki pilnīgi noteikti strādās līdz 70 gadiem un ilgāk. Tas būs tikai normāli. Be ready! :)

+3
0
Atbildēt

2

    esmeralda_se > janitors 09.11.2010. 01.13

    Velns, septiņdesmit – vai maz tik ilgi izvilkšu? Nebiedē:) Bet nu tas, ka 2. pens. līm. ir viena no labākajām shēmām, kā finansisti cilvēkiem (un arī valstij, starp citu!) nokāš nevājo naudiņu, ir fakts.
    Es savējo pats depozītā māku nolikt, un man nevajag to “varbūt” pensiju. Diemžēl laikam te neko mainīt nevar – lielākā daļa cilvēku šai pasaciņai arī tic.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janitors > janitors 09.11.2010. 01.56

    Izvilksi, izvilksi, kur liksies! :)
    Vidējā mūža ilguma statistiku ļoti iespaido tas, ka mums ir liela zīdaiņu mirstība, kā arī iet bojā daudz jaunu vīriešu.

    Pie šādas demogrāfijas kā pie mums (pat labākas) vienkārši nav iespējama situācija, ka tu 62 gadu vecumā iesi pensijā un 20 gadus dzīvosi no “nopelnītajiem” pensijas procentiem cepuri kuldams.
    Vienīgais risinājums – strādāsim ilgāk + krāsim paši (kas nevarēs iekrāt, strādās vēl ilgāk vai dzīvos vēl sliktāk).
    Bet šo lietu nevajag uztvert pārāk negatīvi – tā vienkārši ir realitāte, kuru jāpieņem.
    P.S. Tagad publiskajā telpā noteikti panesīsies milzīga brēka no banku “ekspertu” puses, cik šāda samazināšana ir neilgtspējīgs pasākums utt. utml. ai, ai, ai :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

gunasniedzina 08.11.2010. 13.08

Pensijas un pabalstus nedrīkst aiztikt. Veselības aprūpei naudu nesamazināsim. Izglītība ir prioritāte, skolām jābūt tuvu dzīvesvietai, mazas skolas vajag saglabāt. Valsts līdzfinansējumu EU naudai jānodrošina. IeM vairs neko nevar nogriezt, kultūrai arī. Tagad vēl jaunums – 2. pensijas līmenim saglabāsim 1 procentu. Tātad paliek tikai celt nodokļus. PVN pamatlikmi nedrīkst celt, samazinātas likmes apsolīja nemainīt. Darbaspēka nodokļus vajadzētu samazināt, bet no NIN saņemt simtiem miljonu nesanāks. Ko darīt ? Bankrotēt ?

+4
-1
Atbildēt

0

andrisskrastins 08.11.2010. 12.20

Rakstā nav atbildēts par to, ja ņemam tikai 1% no 2. līmeņa pensiju iemaksām, tad:
a) kur ņemam atlikušo nepieciešamo naudu
b) cik ilgi šis samazinājums saglabāsies (vai tāpat kā iepriekšējais plānotais samazinājums – uz 2 gadiem)?

Citādāk es neiebilstu pret 2. līmeņa iemaksu izmantošanu. Lai arī kā tas nebūtu ilgtermiņā, šobrīd mums nav lielas izvēles. Tiesa, līdz ar šo samazinājumu ir jābūt diezgan skaidrai bildei, kas notiek pēc 2 gadiem.

+3
0
Atbildēt

2

    austrisv > andrisskrastins 09.11.2010. 10.20

    Pēcik!
    Cik esmu dzirdējusi no masu saziņas līdzekļiem pat vakar, tad vēl samazinās 100 latnieku izmaksājamo naudu līdz 80 Ls, un , kas man patīk, ir tas, ka soc pabalstus vairs neizmaksās par “plikām pakaļām”, bet gan būs jānostrādā vismaz 3 mēneši!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > andrisskrastins 08.11.2010. 12.40

    Sākot atkal grābstīties gar pensijām, pabalstiem un citām it kā ļoti vienkāršām lietām, kārtējo reizi tiks palaista garām iespēja beidzot tiešām veikt tik ilgi skandētās un nenotikušās strukturālās reformas gan valsts pārvaldē, gan izglītībā, gan medicīniskajā aprūpē, gan citās valstij tikpat nozīmīgās nozarēs. Šobrīd tā dēvētās strukturālās reformas ir notikušas ļoti zemā līmenī – nomainot apkopēju ar slotu pret apkopēju no uzkopšanas kantora, reāli neietaupot neko.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu