Patēriņa cenas oktobrī palielinās par 0,4% • IR.lv

Patēriņa cenas oktobrī palielinās par 0,4%

31
Kristaps Kuhaļskis, F64

Rimusi ažiotāža par griķu trūkumu; paredz mazāku pārtikas cenu kāpumu

Vidējais patēriņa cenu līmenis oktobrī, salīdzinot ar septembri, palielinājies par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija. Gada inflācija sasniegusi 1%, un eksperti tuvākajos mēnešos prognozē mazāku pārtikas cenu kāpumu.

Oktobrī precēm cenas pieaugušas par 0,6%, bet pakalpojumiem vidējais cenu līmenis krities par 0,3%. Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām oktobrī bija cenu kāpumam pārtikai, apģērbiem un apaviem, kā arī ar mājokļa uzturēšanu saistītu preču un pakalpojumu cenu kritumam.

Pārtikas cenas pieauga par 1,4%, tai skaitā maizes un graudaugu izstrādājumu cenas kāpa par 5,8%. Īpaši strauji cenas pieauga griķiem – par 48,6%. Noslēdzoties atlaidēm un tirdzniecībā parādoties jaunās sezonas precēm, apģērbiem cenas palielinājās par 3,1%, apaviem – par 5%. Lielākā pazeminošā ietekme bija siltumenerģijai, kas kļuva lētāka par 2,7%.

"Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna secina – šķiet, ka ažiotāža ap pārtikas cenām, īpaši griķiem, ir nedaudz norimusi. Nedaudz samazinājušās ir patērētāju inflācijas gaidas, kas bija vērojamas augustā un septembrī. “Sagaidāms, ka novembrī un decembrī pārtikas cenu inflācija būs daudz mazāka,” prognozē speciāliste, norādot – diemžēl, cenas aug tieši pirmās nepieciešamības precēm, kas vairāk ietekmē mazāk nodrošinātos iedzīvotājus.

''Nordea bankas” vecākais ekonomists Andris Strazds komentē, ka patēriņa cenu pieaugums oktobrī vairs nav izskaidrojams ar kādas vienas preces vai pakalpojuma cenas būtisku kāpumu, bet veidojas no neliela cenu pieauguma daudzās preču grupās. Tas norāda, ka iedzīvotāju rīcībā esošais naudas apjoms pakāpeniski pieaug no ļoti zemā līmeņa pagājušajā ziemā un pavasarī. To apstiprinot arī mazumtirdzniecības apjomu pieaugums pēdējos mēnešos.

Latvijā pārtikas cenu pieaugums turpināsies neatkarīgi no iedzīvotāju maksātspējas tendencēm vai inflācijas gaidām, uzskata "Citadele Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis. Viņš biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēris, ka pārtikas cenas Latvijā vēsturiski ir bijušas cieši atkarīgas no notikumiem globālajos pārtikas resursu tirgos, bet tur joprojām turpinās cenu kāpums, tāpēc to varam sagaidīt arī Latvijā.

Komentāri (31)

gunasniedzina 09.11.2010. 10.49

Milzīgs budžeta deficīts dzen cenas uz augšu, nenopelnītas naudas tērēšana ir kaitīga. Inflācija kļūst par nopietnu draudu konkurētspējai.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu