Partiju dibināšanas liegums pārkāpj Lisabonas līgumu • IR.lv

Partiju dibināšanas liegums pārkāpj Lisabonas līgumu

20
Kaspars Krafts, F64

EK aizrāda par atļauju dibināt partijas tikai Latvijas pilsoņiem

Eiropas Komisija (EK) norāda uz iespējamu Lisabonas līguma pārkāpumu, ļaujot dibināt partijas tikai Latvijas pilsoņiem, vēsta aģentūra BNS. Latvijas pozīcija šajā jautājumā otrdien tiks skatīta valdībā.

Šāda norāde pausta EK Tiesiskuma ģenerāldirektorāta vēstulē, kas nosūtīta septembrī. EK aicina vērtēt, vai Latvijas tiesību akti nav pretrunā ar Lisabonas līguma pantu, kas noteic – ikvienam Eiropas Savienības (ES) pilsonim, kas dzīvo kādā dalībvalstī, bet nav tās pilsonis, ir tiesības balsot un kandidēt pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās ar tādiem pašiem nosacījumiem kā šīs valsts pilsoņiem.

Komisija norāda, ka Latvijas tiesību akti, iespējams, nav saderīgi ar šo normu. Tomēr Tieslietu ministrija (TM) rosinās valdību lemt, ka Latvijas tiesību akti nav pretrunā ar ES normām. Ja pēc Latvijas atbildes EK vēl aizvien nebūs pārliecināta par Latvijas normatīvo aktu atbilstību līgumam, pret Latviju var tikt ierosināta pārkāpuma procedūras lieta, informē TM.

TM skaidro, ka ES tiesību akti sīkāk neprecizē, ko nozīmē tiesības vēlēt un kandidēt, proti, vai tiesības kandidēt saprotamas šaurākā nozīmē – kā tiesības izvirzīt savu kandidatūru un tikt iekļautam kandidātu sarakstā, vai plašākā nozīmē – tiesības nevar skatīt atrauti no pamatbrīvībām, kas ietver arī tiesības veidot un piedalīties partiju darbā.

Arī Eiropas Savienības tiesa savos spriedumos par pilsoņu tiesībām vēlēt un kandidēt vēlēšanās nav interpretējusi tiesību kandidēt saturu, norāda TM, secinot, ka var atrast argumentus par labu abām interpretācijām. Vienlaikus TM atzīst – "pastāv risks, ka Eiropas Komisija varētu vērsties pret Latviju Eiropas Savienības tiesā, ja uzskatīs, ka Latvijas normatīvie akti ir pretrunā ES tiesību aktiem". Taču tajā pašā laikā TM min, ka Latvija nav vienīgā ES dalībvalsts, kurā citu ES valstu pilsoņi nevar dibināt partijas.

Ja Lisabonas līguma norma tiek interpretēta šaurā nozīmē, tad Latvijas likumi varētu būt pretrunā ar ES tiesību aktiem. Vienlaikus TM uzsver – Latvija būtu gatava atzīt šo pretrunu tikai tad, ja būtu skaidra un pamatota interpretācija. Viens no TM argumentiem ir arī fakts, ka Lisabonas līgums pieļauj izņēmumus kādas valsts "īpašu problēmu dēļ".

Latvijas likumi paredz, ka tiesības kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem un ES pilsoņiem, kuri nav Latvijas pilsoņi, bet uzturas Latvijā. Savukārt pašvaldību vēlēšanās var kandidēt tie ES pilsoņi, kuri ir reģistrēti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā. Savukārt attiecībā uz partiju dibināšanu likums noteic, ka to var darīt tikai Latvijas pilsoņi.

Pārkāpuma gadījumā EK vispirms sāk administratīvu procedūru, ko sauc par pārkāpuma procedūru vai arī pirmstiesas procedūru. Pirmstiesas procedūras mērķis ir ļaut dalībvalstij no brīvas gribas nodrošināt ES tiesībās paredzēto prasību izpildi. Šai procedūrai ir vairāki posmi, un pirms tās var būt izmeklēšana, īpaši tad, ja lieta ierosināta pēc sūdzības.

Komentāri (20)

gunasniedzina 06.11.2010. 14.31

Nebūtu slikti, ja igauņi pie mums dibinātu partiju “Darīsim kā igauņi !”. Edvards Lukas to jau ir piedāvājis, bet nu mēs paši tak nevaram…

+5
-1
Atbildēt

0

girts_gansons 07.11.2010. 11.00

Vai ES pilsoņus nedrīkst uzņemt Latvijas pilsoņu dibinātās partijās?

0
0
Atbildēt

1

    snjuu > girts_gansons 07.11.2010. 17.12

    Nav gluži runa par to. Šiem ir jābūt tiesībām nevēlēties iestāties tieši šādās partijās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu