Vilnītis vai KNAB • IR.lv

Vilnītis vai KNAB

4
Aivars Ozoliņš

Politiskā «elite» vienkārši mēģina panākt KNAB atbilstību savai sākotnējai iecerei

Konflikts starp Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un tā priekšnieku Normundu Vilnīti ir sasniedzis jaunu pakāpi, un pašlaik izskatās, ka izlīgums vairs nav iespējams. Gan nākamajam Ministru kabinetam, kura pārraudzībā ir KNAB, gan Saeimai, kas ieceļ un atceļ biroja priekšnieku, būs jāizšķiras, vai valsts interesēm atbilst Vilnīša tiesības pieņemt lēmumus vai tomēr efektīva korupcijas apkarošana.

Vilnīša sākto «reformu» rezultātā, nespēdami izturēt psiholoģisko gaisotni iestādē un vairs neredzēdami sava darba jēgu, no biroja aiziet pieredzējuši profesionāļi. Tie, kuri vēl turas, atklāti runā par autoritāro priekšnieka stilu, bet neoficiāli – par paranoju. Nupat gatavību aiziet jau publiski pauž abi priekšnieka vietnieki Alvis Vilks un Juta Strīķe, kuru atbildība ir abas galvenās biroja funkcijas – korupcijas novēršana un tās apkarošana. Tā nav kāda «psiholoģiska nesaderība» vai «nespēja sastrādāties». Notiek biroja mērķtiecīga sagraušana, un daudziem tā darbiniekiem tas nav pieņemami.

Premjers Valdis Dombrovskis 2.jūnijā uzdeva izveidot komisiju, «lai izvērtētu KNAB struktūras modeļa efektivitāti biroja funkciju optimizēšanai un darbības uzlabošanai». Taču pēc komisijas ziņojuma noplūdināšanas un publicēšanas portālā Pietiek.com pagājušonedēļ tā saturs tiek galvenoties interpretēts tā, ka Vilnīša sāktās reformas esot likumīgas, bet galvenā problēma esot «attiecības starp vadošajiem darbiniekiem».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu