Norija Curuta, pēta suitus • IR.lv

Norija Curuta, pēta suitus

4
Norija Curuta (Norie Tsuruta; otrā no labās) no Japānas Alsungā pētīja suitu tradīcijas un divreiz bija arī sēņot. «Mušu mirt,» Norija zina, kas ir indīgākā sēne. Foto no personīgā arhīva
Ieva Alberte

Norija ir brīnumjauka. Iemesls – intervijā viņa ik pa brīdim ierunājas latviski

Sociālantropoloģijas studente valodu nedaudz apguva, kad no augusta līdz oktobrim Alsungā pētīja suitu tradīcijas. Par to viņa raksta maģistra darbu. Savās mājās – Kioto. Mūsu saruna notiek skaipā. Uz lūgumu atsūtīt fotogrāfiju, kur Norija redzama suitu tērpā, viņa atbild: «Noteikti, jo man patīk suitu kostīmi. Tie ir skaisti un krāsaini.»

Pirmoreiz Norija Latvijā ieradās pirms diviem gadiem studentu apmaiņas pro­grammā kopā ar vēl 17 studentiem no Japānas un apceļoja Baltijas valstis. «Visvairāk mani aizrāva Latvija. Apbrīnojama. Latvijas vērtības ir kultūra, jaukie cilvēki un daba. Visapkārt puķes, koki, ūdeņi.» Norija izdomāja iemeslu, kā atgriezties, – rakstīt maģistra darbu par Latviju. Japānas vēstnieks Latvijā pastāstījis par suitiem, kuri iekļauti UNESCO aizsargājamo kultūras vērtību sarakstā. Tas derēja. Augustā japāniete apmetās uz dzīvi pie vienas no suitu sievām un sāka vilkt līdzi «ēēē». Uz jautājumu, kura ir Norijas mīļākā dziesma, atbilde ir īsa: burdons. Viņa to tulko japāniski un maģistra darbā apraksta, kā Alsungā burdonu māca nākamajām paaudzēm. Maģistra darbs jāpabeidz februārī. Tajā tiks veikta ne tikai kontentanalīze un folkloras pētījums, bet aprakstīta arī ikdienas dzīve Alsungā. Japāņus tas interesējot, jo viņi dzīvo ļoti atšķirīgi. Noriju izbrīnījis, ka Alsungā cilvēki pārtiku tikpat kā nepērk veikalā, bet audzē piemājas dārzā. «I helped*: raku kartupelli and slauc govis. Es lecu ezera,» raksta Norija. Neierasti šķitis, ka lauku mājās daudzviet nav dušas, toties ir pirts. «Latvieši dzīvo saskaņā ar dabu,» Norija stāsta, ka divreiz bijusi ar sui­tiem sēņot. Uz norādi, ka Latvijā divi cilvēki nomira, saindējoties ar mušmirēm, Norija teic, ka to dzirdējusi ziņās. «Mušu mirt,» viņa noprecizē ļaunās sēnes nosaukumu.

Kad Norija latviešus nodēvē par sirsnīgiem un atvērtiem, norādu, ka tādi ir suiti. Latvieši ir samērā introverti. «Japāņi arī ir noslēgti, līdz ar to jutos gana komfortabli. Japānā vīrieši neatver durvis un nepalaiž sievietes pa priekšu, taču Latvijā – ladies first!** Latviešu vīrieši ir jauki. Japāņi tādi nav.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu