Laikraksts: auto apdrošināšana kļūs dārgāka • IR.lv

Laikraksts: auto apdrošināšana kļūs dārgāka

42
Raitis Plauks, F64

OCTA cena var pieaugt par trešdaļu, KASKO – par piektdaļu

Nākamgad auto apdrošināšana kļūs dārgāka – OCTA cena varētu pieaugt par 30%, bet KASKO – par 20%, otrdien raksta avīze "Dienas Bizness". Nozare.lv skaidro, ka cenu kāpums gaidāms pēc būtiskā krituma par 20-50% divu gadu laikā.

Cik straujš būs kāpums, esot atkarīgs no dažādiem attīstības scenārijiem, tomēr ir skaidrs, ka tik zemu cenas turēties vairs nevarēs un jārēķinās ar cenu pieaugumu divciparu skaitļa lielumā. "OCTA cenas gada laikā lēnām sāks atgriezties pirmskrīzes līmenī, vidēji pieaugot par 25-35%,'' prognozē kompānijas BTA valdes loceklis Jānis Lucaus, KASKO cenām paredzot 5-10% kāpumu.

OCTA un KASKO cenas galvenokārt nosaka ceļu satiksmes negadījumu biežums un vidējā izmaksa, ko savukārt ietekmē autoservisu cenas. "Negadījumu skaits 2010.gada trīs ceturkšņos pieaudzis par 4%, salīdzinot ar 2009.gada attiecīgo periodu, degvielas mazumtirdzniecības apjoms salīdzināmajās cenās 2010.gada astoņos mēnešos uzrāda 3,9% pieaugumu, bet vienlaikus transportlīdzekļu skaits ar derīgām valsts tehniskām apskatēm ir samazinājies no 611,19 tūkstošiem līdz 608,99 tūkstošiem šā gada 1.oktobrī. Tātad ceļu satiksmes negadījumu skaits ir pieaudzis, lai gan spēkratu skaits ir samazinājies," secina Lucaus. Viņš prognozē negadījumu skaita pieaugumu līdz ar gaidāmo ekonomikas atveseļošanos.

Apdrošinātāji ir vienisprātis, ka nākamgad varētu pieaugt autoservisu cenas – energoresursu cenu kāpuma, neliela rezerves daļu cenu pieauguma, kā arī kvalificētā darbaspēka izmaksu kāpuma dēļ. OCTA gadījumā līdzīgu ietekmi varētu radīt cietušo personu ārstēšanās izmaksas, ja pieaugs to izmaksas medicīnas sektorā. Tiešā veidā apdrošināšanas cenās atspoguļosies iespējamais pievienotās vērtības un nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums.

Pērn OCTA cenas samazinājās visos riska segmentos, bet šogad apdrošinātāji vairāk izmanto klientu segmentēšanu un cenu diferencēšanu. "Prognozējams, ka nākamajā gadā šī tendence iezīmēsies vēl spilgtāk, jo būtisku cenu kāpumu visos segmentos ierobežos konkurence," prognozē "Ergo" attīstības direktore Ingrīda Ķirse.

Komentāri (42)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu