No deklarācijas svītro budžeta konsolidācijas veidu • IR.lv

No deklarācijas svītro budžeta konsolidācijas veidu

16
Kristaps Kuhaļskis, F64
Indra Sprance

Atsakās no apņemšanās budžetu konsolidēt par 1/3 uz nodokļu, par 2/3 – uz izdevumu rēķina

Uzklausot Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iebildumus, no premjerministra Valda Dombrovska (“Vienotība”) jaunās valdības deklarācijas</a> svītrots punkts, kas noteica budžeta konsolidācijas veidu uz izdevumu samazināšanas un nodokļu paaugstināšanas rēķina.

Deklarāciju jaunās valdības veidošanas sarunas vadošās apvienības ''Vienotība'' nosauktais premjerministra amata kandidāts Dombrovskis pirmdien vakarā iesniedza Valsts prezidenta Valdim Zatleram, kurš otrdien pirmajā jaunā parlamenta sasaukuma sēdē uzrunās 10.Saeimu un varētu nosaukt potenciālo valdības vadītāju.

Pēc tikšanās ar prezidentu Dombrovskis žurnālistiem paziņoja, ka visi priekšdarbi valdības izveidošanai ir pabeigti, ar koalīcijas partneriem pamatā ir panākta vienošanās par valdības deklarāciju un sadarbības līgumu, kā arī par ministru amatu kandidātiem, ziņo aģentūra LETA.

"Ja viss virzīsies atbilstoši plānam, 3.novembrī varēs apstiprināt valdību," sacīja Dombrovskis. Viņš informējis Zatleru par valdības veidošanas gaitu, ko Valsts prezidents kopumā vērtējot pozitīvi, un pārējais esot Valsts prezidenta kompetencē. Zatlers pēc sarunas ar Dombrovski presei nekādu viedokli nepauda.

Dombrovskis atzina, ka ar koalīcijas partneru ZZS piedāvātajiem ministru amatu kandidātiem kopumā ir apmierināts, atsevišķi nekomentējot labklājības ministres amatam nosauktās ministrijas komunikācijas daļas vadītājas Ilonas Jurševskas atbilstību sarežģītajai jomai. Valdības vadītājs apstiprināja ar ZZS panākto vienošanos, ka veselības jomas pamatfunkcijām izdevumi nākamgad tiks saglabāti šī gada līmenī.

Vēl līdz piektdienai deklarācijas projekta finanšu sadaļā bija pausta apņemšanās pakāpeniski samazināt budžeta deficītu: nākamgad – 6% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), 2012.gadā – 3% apmērā no IKP. “Vadlīnijas nepieciešamā fiskālās konsolidācijas apjoma sasniegšanai būtu 2/3 ar izdevumu samazināšanu, 1/3 ar nodokļu pasākumiem,” turpat bija teikts deklarācijas projektā, kas ir Ir.lv rīcībā.

Tagad šis punkts ir svītrots, palikusi vien apņemšanās “pamatscenārijā” ievērot budžeta deficīta sliekšņus 6% un 3% no IKP apmērā.

Jāpiebilst, ka pēc Valsts kases operatīvajiem datiem valsts budžetā šogad desmit mēnešos izveidojies 396,5 miljonu latu deficīts.

ZZS priekšsēdētājs Raimonds Vējonis žurnālistiem skaidroja, ka par šiem jautājumiem iespējamas diskusijas, ja var pierādīt, ka “scenārijs” var būt citādāks. Uz  jautājumu, vai ZZS to darīs, Vējonis sacīja, ka to varot vērtēt tikai tad, kad ir pilna infomācija par budžeta cipariem.

Savukārt to, kādēļ svītrots punkts par konsolidācijas veidu, Vējonis skaidroja šādi: “Tagad pateikt, no kā sastādīsies – no nodokļu paaugstināšanas vai izdevumu samazināšanas –, mūsuprāt, būtu diezgan vieglprātīgi. Jāredz ir kopējā budžeta aina, tad jāpieņem lēmums, gan, izvērtējot iespējas samazināt budžeta izdevumus, gan izvērtējot iespējas palielināt ieņēmumus. Tagad pateikt, ka būs tā.. (..) – tas būtu, mūsuprāt, priekšlaicīgi darīt,” sacīja Vējonis.

Komentāri (16)

daina_tabuna 01.11.2010. 20.46

Jo tuvāk TĀ DIENA, jo vairāk tas viss atgādina labi iestudētu teātra uzvedumu. Un jo vairāk ir sajūta, ka Dombrovskis pat nenojauš, ka viņam arī ir loma tajā teātrī… zaudētāja loma.

Džeku vienkārši nes cauri, skatās uz kādiem vēl kompromisiem viņš ir gatavs iet, lai arī beigās tāpat tiks uzmests.

+11
-3
Atbildēt

2

    janisvinodis > daina_tabuna 01.11.2010. 23.00

    Zīmīgi arī tas, ka Zaļzemnieki ministru posteņos bīda nenozīmīgas figūras …

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > daina_tabuna 02.11.2010. 06.24

    Zaļzemniekiem vienkārši nav neviena, ko bīdīt nozīmīgos posteņos, izņemot varbūt Ingmāru Līdaku, viņiem vispār nav neviena ne gudra, ne vismaz atpazīstama cilvēka – pelēkas nulles aiz potenciāla noziedznieka kā vieninieka.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 01.11.2010. 19.40

Manuprāt, Vējonim šoreiz taisnība, šie cipari ir pagrābti no gaisa, un tam apakšā nav nekādi reāli aprēķini.
Labi, ka saglabāja tos 6%.

+9
-4
Atbildēt

6

    mary75 > mary75 02.11.2010. 06.09

    Es esmu realists, vismaz, man tā liekas, citiem, iespējams, liekas savādāk.
    Un es neteicu beznosacījuma, bet gan ar diviem galvenajiem nosac. – neaiztikt pils. un val. likumus.
    Un trešo – SC un V koalīcija RD, izmetot PLL.
    Domāju, Urbis būtu piekritis.
    Un , no vienas puses, tā okupācijas fakta neatzīšana ir absurds, jo nesen kā Eho Moskvi rīkoja aptauju, pat Krievijā ( tā gan īpaša auditorija) 63% atzīet, ka tā bija okupācija.
    No otras puses – kas bija svarīgāk – stabila valdība vai nostādīt Urbanovicu pozīcijā, kad viņam “jāzaudē seja”?
    Bīstami dzīt stūrī pretinieku un tik spēcīgu partiju, tagad naids uz mūžu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 02.11.2010. 09.19

    Man galīgi neinteresē Urbanovica noskaņojums, mani interesē, lai V nepaliek opozīcijā, un tai būtu pēc iespējas lielāks atbalsts saeimā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 01.11.2010. 21.43

    Par šo konkrētu jautājumu Vējonim ir taisnība, bet tas, ka Lembergs nepārtraukti rādīs, kurš te ir saimnieks, tas ir acīmredzams fakts.
    Un Dombrovskim nekas palīdzēt nevar, pat ar SC viņš vairs nevarēs vienoties, jo Urbis jau pārliecināts, ka viņš būs valdībā arī bez V, un uzvedas kā aizvainots bērns.
    Iespējams, sākotnējā SC neņemšana koalīcijā bez kādiem noteikumiem, izņemot Pilsonības un valodas likumu, bija kļūda.
    JA SC būtu iedoti kādi ministru porfeļi, Dombrovskim būtu garantēts daudz lielāks atbalsts, gan no SC, gan krievu elektorāta.
    Tagad viņam nav ne krievu elektorāta, ne nacionalistu atbalsta.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 02.11.2010. 09.10

    …Dzeri…Tu tomēr esi pesimists!…:))…”naids uz visu mūžu.”
    ….vai mums tik svarīgs Urbanoviča noskaņojums?…nav tā partija monolīta….tur ir cilvēki arī saprātīgi domājoši,kas nav apmierināti ar Urbja uzmesto lūpu…nekādu pazemojumu nesaskatu…sadarbības līgums tika piedāvāts visām partijām…izvēles iespēja bija viņu rokās….

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Guncītis > mary75 01.11.2010. 20.32

    vējonim nav taisnība. Ja viņš tagad peld un nevar noteikt precīzu rīcību, tad vēlāk viņš torpedēs katru nepopulāru lēmumu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > mary75 01.11.2010. 23.51

    …Dzeri…Tu esi pesimists vai vaimanologs?…:))
    ….beznosacījuma ņemšana koalīcijā?…nevajag!…ja SC nevar paņemt visu varu…tad aizvainojuma izrādīšana izpaustos jebkurā gadījumā…to, ka SC iekšienē arī notiek rūgšanas process…nevienam nav noslēpums…SC arī ir apvienība ar dažādi domājošiem ļaužiem…piedāvājums sadarbībai bija pareizs…viņu atbildes gājiens gan – nepārliecinošs…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Driimeris 02.11.2010. 08.41

Grozies kā gribi, bet konsolidēt vajadzēs. Pārņem Déjà vu sajūta, atkal pēdējā naktī ar kalkulatoru nogriezīs sociāli vis neaizsargātākajiem. Laikam Ķīlim taisnība- politiķiem viss poh., savukārt lielākā daļa tautas ir amorfa masa.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu