Privātajiem medicīnas centriem trūkstot kvalificētu ārstu • IR.lv

Privātajiem medicīnas centriem trūkstot kvalificētu ārstu

23
Aigars Eglīte, F64

Speciālisti izvēlas darbu ārzemēs vai nelielas privātprakses, kur nemaksājot nodokļus

Privātajām medicīnas iestādēm trūkstot kvalificētu ārstu, jo speciālisti aizceļo uz ārzemēm vai strādā nelielās privātpraksēs, kur varot nemaksāt nodokļus, biznesa portālam "Nozare.lv" žēlojušies veselības centru vadītāji.

"Darbaspēka trūkums medicīnā ir viļņveidīgs. "Treknajos gados" bija milzīgs speciālistu trūkums, kas izzuda krīzes periodā, restrukturizējot valsts ārstniecības iestādes. Taču patlaban ārstniecības personāla atkal sāk pietrūkt," stāsta SIA "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds. Viņš norāda, ka patlaban jūtams ķirurgu, endokrinologu, reimatologu, neirologu un diagnostikas speciālistu trūkums. No "Veselības centra 4" peļņā ārzemēs devušies mugurkaula ķirurģijas un ultrasonogrāfijas speciālisti.

"Privātajai medicīnai ir jāiztur konkurence ar uzpūstu valsts sektoru," uzskata Rēvalds, bet citi mediķi izvēlas strādāt nelielās privātajās medicīnas iestādēs, kur nemaksājot nodokļus.

"MFD Veselības centra" valdes priekšsēdētāja Natālija Točiļenko stāsta: ''Lai noturētu labus speciālistus, paaugstinām procentuālo atalgojumu, ko maksājam ārstiem no viņu nopelnītā apjoma.""MFD Veselības centram" pietrūkst neirologu, okulistu, kardiologu un onkologu. Galvenokārt peļņā uz ārzemēm braucot ķirurgiun kardiologi.

Arī viņa pārmet nelielajām privātpraksēm izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, tā aizvilinot speciālistus no lielajiem medicīnas centriem. "Viņiem šķiet, ka tas ir risinājums, tomēr tā tas būs tikai īstermiņā, jo jāņem vērā reformas, kas nākotnē tiks īstenotas valsts veselības aprūpē," uzskata Točiļenko.

Klīnikai "Premium medical" nav problēmu ar ārstu piesaistīšanu, saka tās pārstāve Inguna Almbauere. "Ja arī kādreiz tāda ir radusies, tad klīnika to ir labi spējusi atrisināt. Neaizpildītu vakanču patlaban klīnikā nav. Klīnikai katru nedēļu tiek iesūtīti ārstu CV, kuri vēlētos šeit strādāt," skaidro Almbauere.

Taču viņa atzīst, ka klīnika ir zaudējusi speciālistu, kurš meklē darbu ārzemēs – urologu Daini Ģīli. "Tas ir zaudējums ne tikai mūsu klīnikas klientiem, bet patiesībā visai Latvijai. Medicīnas nozares reformu un Rīgas 1.slimnīcas slēgšanas rezultātā Latvijā viņa darbs nav nepieciešams, tādēļ tagad viņš to meklē ārzemēs," klāsta Almbauere.

Jau ziņots, ka šogad Latvijas Ārstu biedrībā 190 nozares pārstāvji lūguši izziņas saistībā ar vēlmi doties darba gaitās ārpus Latvijas. Ārstu biedrības dati liecina, ka pērn šādu izziņu lūdza 234 medicīnas darbinieki, 2008.gadā – 88 ārsti.

Komentāri (23)

Agnese Lûse 24.10.2010. 14.51

Lai nestāsta pasakas Veselības centrs 4,tur jau sen medicīniskie pakalpojumu ir vieni ja ne vissdārgākie Latvijā,viena vizīte pie ārsta maksā vidēji 20 .00 ls,pat bēdīgi slavenais ARS jau sen nolaida cenas atbilstosi apstākļiem,bet Veselības centrs 4 dzīvo vēl trekno gadu ilūzijās !

+1
0
Atbildēt

0

piziks 09.12.2010. 11.41

Kamēr Rēvalds izklaidējas ar dakteršausmu restorānu atvēršanu, aizvēršanu, pārcelšanu — par naudu, ko no pacientiem izpurinājis ar tiem labajiem speciālistiem! –, tikmēr labie speciālisti spriež loģiski: kāda vella pēc viņiem par miljonāru taisīt Rēvaldu, ja, mazliet saņemoties un pārceļoties uz civilizētākām zemēm, par miljonāriem vai vismaz pusmiljonāriem, varētu izsisties paši.

0
0
Atbildēt

0

silpurene2 24.10.2010. 22.35

Neticu savām ausīm, vai tiešām tas tā ir??? Kāds tad ir tas piedāvājums, stādāt uz valsts atmaksātām konsultācijām kur neto ienākums ir zem 1Ls par viena pacienta konsultāciju?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu