Izvēle izdarīta • IR.lv

Izvēle izdarīta

53
9.Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs (TB/LNNK) (no kreisās), "Visu Latvijai" līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks (VL) un "Visu Latvijai" biedrs Jānis Dombrava. Autore: Evija Trifanova, LETA
Askolds Rodins

“Visu Latvijai TB-/LNNK” būs nākamajā valdībā

Viss nostājies savās pirmsvēlēšanu laikā prognozētajās vietās. Saeimā valdošo koalīciju veidos trīs politiskās apvienības – tās pašas, kas ir pie varas pašlaik. Droši tas nāca zināms tikai piektdien. Ar to starpību, ka Saeimā tās vairs nebūs mazākumā. Būtiski ir arī tas, ka apvienībā “Visu Latvijai – TB/LNNK” (VL-TB/LNNK) no astoņiem mandātiem “tēvzemiešiem” ir tikai divi.

TB/LNNK pirms vēlēšanām, jādomā, tādu iznākumu neprognozēja. Taču pašu vaina vien bija: vajadzēja izsvērtāk un kritiskāk izvērtēt, kuriem vecbiedriem būtu lietderīgāk nerēgoties vēlēšanu listē. Bija taču jaušams, ka vēlētāji grib redzēt jaunas sejas. Teiktais īpaši skāris “tēvzemiešus”, taču tas attiecas arī uz citām partijām. Zīmīgi, ka no 83 9.Saeimas deputātiem, kas vēlēšanās gribēja “atjaunot mandātus”, cauri vēlētāju filtram izkļuva tikai 40. Vēlētājiem bija vienkārši apnikušas vairākos Saeimas sasaukumos redzētās vienas un tās pašas sejas.

Ir aptuveni zināmas nākamās valdības aprises, un t.s. nacionālo spēku apvienībai (derētu īsāks nosaukums) tikšot atvēlēta tieslietu ministra vieta. To, visticamāk, ieņems Gaidis Bērziņš, kas šo krēslu reiz jau iemēģinājis. Tad apvienības Saeimas frakcijā būs “tēvzemietis” Dzintars Rasnačs un septiņi “vislatvieši”. Kā Sniegbaltīte ar septiņiem rūķīšiem.

Apvienība “Visu Latvijai – TB/LNNK” kā jau nesen pasaulē nākusi lielā mērā vēl varētu būt diezgan mehānisks veidojums, kuram ir trīs nākotnes varianti: apvienības saglabāšana, apvienošanās partijā un sadalīšanās sastāvdaļās.

Pēdējā iespēja šķiet vismazāk ticama, jo apvienība ceturtdienas vakarā sekmīgi izturēja pirmo politiskā brieduma pārbaudi. Tāpat, kā iepriekš “Saskaņās centram” (SC), arī VL-TB/LNNK tiks izvirzīti priekšnoteikumi, bez kuru izpildīšanas vieta topošajā koalīcijā, tātad arī valdībā netiktu piedāvāta. Kā tas notika ar SC.

Apvienībai tika likts priekšā nevirzīt apspriešanai Saeimā vairākus jautājumus, kuriem diezgan būtiska vieta vēlēšanu kampaņas laikā. Apvienības valde sprieda trīs stundas, stāsta, spalvas esot gājušas pa gaisu, taču tas pieder pie diskutablu jautājumu izspriešanas procesa. Svarīgs ir rezultāts. Un rezultāts ir vieta topošajā koalīcijā un nākamajā valdībā.

Koalīcijā būs spēkā konsensusa princips, un visām tajā iesaistītajām pusēm būs veto tiesības. Pēc vētrainās valdes sēde VL-TB/LNNK paziņoja, ka bez koalīcijas partneru piekrišanas “nekustinās” jautājumus, kas saistīti ar latviešu valodas vietu un lomu, mazākumtautību tiesisko statusu, pārmaiņām izglītības sistēmā.

Īpaši bieži plašsaziņas līdzekļos ņirbēja vārds “repatriācija”. Varētu domāt, ka ir jau sagatavots plašs “pasākumu komplekss”. Apvienības priekšvēlēšanu programmā varam izlasīt, ka “Mēs strādāsim, lai latvieši pārbrauktu no svešuma un aizbrauktu nelojāli cittautieši”. Šo īso solījumu katrs var traktēt pēc sava prāta, jo nekas nav teikts par brīvprātību. Attiecībā uz latviešu atgriešanos dzimtenē, patiešām var “strādāt”, kaut gan ir skaidrs, ka atgriezīsies tikai tie, kas to vēlēsies, un tādi latviešu cilvēki ārzemēs ir un, domājams, būs arī nākotnē. Vismaz tuvākajā.

Ar “nelojālajiem cittaušiem” tomēr ir “cita bilde”. Kas gribēja aizbraukt, sen jau aizbraukuši. Ar varu nevienu uz Krieviju neaizdzīsi, tas it kā būtu skaidrs jau labu laiku. “Pa labam” nekas prātīgs nesanāks. Tas ir jau izmēģināts. Krievijas valdība pie tā strādā jau ceturto gadu. 2006.gadā tā apstiprināja tautiešu atgriešanās programmu, kas paredz pārcelšanās naudu, paātrinātu pilsonības piešķiršanu, vēl kaut kādas priekšrocības, taču cieti nesola nodrošināšanu ar mājokli un neaicina uz Maskavu vai Pēterburgu. Saistībā ar šo programmu iepriekšējos trijos gados (par 2010.gadu ziņu vēl nav) no Latvijas izbraukuši 79 cilvēki. Cik atgriezušies, nav zināms, taču par šādiem gadījumiem ir dzirdēts. Sīkāk par programmu un tās īstenošas gaitu var uzzināt Krievijas Ārlietu ministrijas interneta mājas lapā.

Repatriācijas organizēšana ir viens no neizpildāmākajiem solījumiem, un nav nemaz tik daudz cilvēku, kas to uzskata par pieņemamu. Citādi apvienībai nākamajā Saeimā būtu nevis astoņas, bet daudz vairāk vietu.

“Šaurajā bezizejā” izvēle izdarīta, un tā ir laba izvēle, jo paver iespēju ne tikai paust viedokli, bet arī ietekmēt reālos darbus.

Komentāri (53)

Sanšains 22.10.2010. 23.05

Par repatriāciju.

Šodien Latvijas Radio Tomsons “Krustpunktā”(http://www.latvijasradio.lv/program/1/2010/10/20101022.htm) sarunājās ar krievu žurnālistiem, un Igors Vatoļins no “Čas” teica, ka 3 gadu laikā, kopš darbojas šī Krievijas valsts atbalstītā programma, to izmantojuši 298 cilvēki (nevis Rodina minētie 79).
Turklāt pirms dažām dienām, tepat Rīgā, “Pasaules tirdzniecības centrā”, ir noticis ar šo programmu saistīts pasākums (šķiet, KĀRTEJAIS pasākums), kur sevi reklamējuši 4 Krievijas apgabali.

Savukārt Mamikins teica, ka no 773 viņa vadītajām pārraidēm tikai viena, pirms 2,5 gadiem, ir bijusi veltīta šai tēmai, piebilzdams, ka viņaprāt šī tēma krieviem vienkārši neesot interesanta.

No tā es secinu, ka:
1. Šī tēma jau tagad NAV TABU – jau tagad pati Krievija šeit nodarbojas ar “aicināšanas pasākumu” organizēšanu.
2. Te tomēr vēl IR POTENCIĀLS – ja arī Latvijas valsts politika būtu vērsta uz šīs iespējas popularizēšanu, varētu būt vēl lielāks aizbraucēju skaits.

Tā ka šis “Visu Latvijai” mērķis ir LEĢITĪMS un arī REĀLS.

+22
-8
Atbildēt

5

    Sanšains > Sanšains 23.10.2010. 18.01

    pecisk

    Manuprāt, viņi nevēlas par šo tēmu runāt, jo nevēlas to leģimitizēt – tas nozīmētu strauju vēlētāju kopas zaudējumu, jo aizbraucot neapmierinātajiem nepilsoņiem, zustu nepieciešamības pret skaļajām deklarācijām par otro valsts valodu un citām nepilsoņu “tiesībām”.
    ===========================
    Lai gan atbalstu šo repatriācijas popularizēšanas un atbalsta pieeju, tomēr man pašam šķiet, ka liela efekta tiešām nebūtu:
    pirmkārt, aizbraucēju tomēr nebūs daudz,
    otrkārt, aizbrauks tie, kuri nevar iedzīvoties, jā, tomēr domāju, ka tie varētu arī nebūt tie niknākie un agresīvākie nacionālas valsts pretinieki.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 23.10.2010. 18.06

    Un žēl, ka ar pārējo koalīcijas partiju vēlmi šo mērķi “iesaldēt”, izskatās, ka tiks bremzētas arī iespējamās aktivitātes, lai dabūtu atpakaļ kādu daļu emigrējušo latviešu.
    Arī šo mērķi taču izvirzīja VL. Un, man šķiet, NEVIENA CITA partija par to pat domājusi nav.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Sanšains 23.10.2010. 17.15

    Problēmā nav repatriācijas tēmā, bet kā to VL pasniedz (jeb jāsaka – kā to *kādreiz* pasniedza VL esošie jaunie nacionālisti). Ir grūti nenervozēt, ja tiek piesaukta piespiedu krievu tautības cilvēku emigrācija no Latvijas (Un atzīsi, VL šāds uzstādījums kādreiz bija ļoti populārs). Tiesa, VL pēdējos gados ir mainījusi toni šajā sakarā, tāpēc zināmā mērā tās ir atskaņas.

    Ļoti interesanta ir SC un tās satelītmēdiju attieksme pret šo tēmu. Manuprāt, viņi nevēlas par šo tēmu runāt, jo nevēlas to leģimitizēt – tas nozīmētu strauju vēlētāju kopas zaudējumu, jo aizbraucot neapmierinātajiem nepilsoņiem, zustu nepieciešamības pret skaļajām deklarācijām par otro valsts valodu un citām nepilsoņu “tiesībām”. Tāpēc arī zinot, kā TV5 notiek žurnālistika, neticu Mamikinam, ka krieviem šī tēma neinteresē. SC un viņu šī tēma neinteresē, jo tas nozīmētu savu vergu zaudēšanu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > Sanšains 23.10.2010. 01.10

    Paldies , Hari. Teicams kopsavilkums ! :)

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 23.10.2010. 17.55

    pecisk

    Ir grūti nenervozēt, ja tiek piesaukta piespiedu krievu tautības cilvēku emigrācija no Latvijas (Un atzīsi, VL šāds uzstādījums kādreiz bija ļoti populārs)
    ===========================
    Neesmu tik uzmanīgi sekojis VL retorikai, lai ar pārliecību spriestu. Man ŠĶIET, kā organizācija, kā partija viņi nekad nav runājuši par PIESPIEDU emigrāciju. Ja kāds biedrs vai atbalstītājs kaut kur internetā vai vienkārši tāpat tādā veidā izsakās.. tas tomēr citādi.

    Atceros, pirms kādiem 10 gadiem sabiedriskajā transportā man bija izdevība dzirdēt, kā viens no Saeimas krievu deputātiem savam paziņam teica, ka “dažreiz gribas paņemt automātu un..”:)
    Es neko dižu no tā tomēr nesecinu.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 22.10.2010. 21.09

…apvienības Saeimas frakcijā būs “tēvzemietis” Dzintars Rasnačs un septiņi “vislatvieši”. Kā Sniegbaltīte ar septiņiem rūķīšiem.++++ Ozolinjam izdevaas uzzimeet smuku bildi :)) Domaaju, ka uz shiem rūķīšiem Dombrovskis varees paljauties vairaak ka uz vienu otru Vienotiibas spiidekli, par ZZS pat nerunaajot. Ceru, ka nekljuudos.
Tagad tikai ir svariigi, cik saliedeeti ap Dombrovski buus veeleetaaji, kuri par vinju balsoja veeleshanaas. Ne par velti Sudraba, Urbis, Shlesers un kas tur veel – plaano shiis valdiibas aatru galu, lai gan tik pat atru galu VD kabinetam ~specialisti~ plaanoja arii tad, dad VD staajaas amataa pirmo reizi

+15
-3
Atbildēt

1

    buchamona > buchamona 22.10.2010. 21.49

    atvainojos par pavirshiibu :) Nevis Ozolinjam laba bilde iznaakusi, bet Rodinam :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

mxblack 23.10.2010. 12.13

Arī es sākumā iedomājos ka SC plašais vēlētaju atbalsts to liek ņemt arī valdībā. Tagad pēc visa šī “kariņa” redzu, ka kļūdījos. Labi, ka tā nenotika. Tad tā nebūtu valdība bet īsta Bābele. Toties sakarā ar mūsu panīcināto nacionālo pašapziņu VL TBLLNK valdībā ir ļoti nepieciešams. Es domāju ka tiešām viss ir nostājies savās vietās. VL gan ir uzlikti daži “iemaukti”, bet bez tā pašlaik nevar. Citādi arī būtu Bābale. Tagad tiešām ir cerības uz kvalitatīvu valdības darbu. Es domāju ka ja Saeima sakārtotu likumus, ja šeit nebūtu vairs tā mafijas paradīze, tad arī okupanti šeit justos ne visai komfortabli. Bet integrētie sveštautieši strādātu tik tālāk kopā ar mums. Tieši okupanti mēģinās šeit radīt nekārtības, ja nāksies ko mainīt sociālajās sfērās. Tomēr tas neko nemainīs. Tas nebūs nekas jauns.

+13
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu