Vēlētāju griba • IR.lv

Vēlētāju griba

5
Pauls Raudseps

Ja nevar paļauties uz politiķu labo gribu, jāņem rokā pildspalva

Ar katrām vēlēšanām pieaug balsotāju daļa, kura izmanto savas tiesības pievilkt plusus pie iecienītāko kandidātu vārdiem vai svītrot tos, kuri izpelnījušies viņu nosodījumu. Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas sniegtās informācijas, 10.Saeimas vēlēšanās šo iespēju izmantoja 63% vēlētāju, viņi kopumā pievilka 1,77 miljonus plusu, bet 1,5 miljonus reižu svītroja kādu no kandidātiem. Turklāt šķiet, ka šogad šī sarakstu grozīšana ir bijusi krietni efektīvāka nekā agrāk, tāpēc ir gan interesanti vēlētājiem, gan pamācoši pašiem politiķiem izanalizēt, kā caur šīm vienkāršajām švīkām izpaudusies tautas griba.

Ir daži politiķi, kuri acīmredzot izraisa spēcīgu sava saraksta vēlētāju atbalstu. Diezgan bieži jau ir minēts, cik aktīvi vēlētāji vilka plusus pie Valda Dombrovska vārda – vairāk nekā 77 000 jeb 70% no 110 000 vēlētāju, kuri balsoja par Vienotību Vidzemē, savukārt viņu svītroja tikai 1327 reizes. Tik lielu atbalstu nav saņēmis neviens cits kandidāts, taču 63% Par labu Latviju! vēlētāji ievilka plusus Aināram Šleseram Rīgā, 60% Visu Latvijai!-TB/LNNK vēlētāju Raivim Dzintaram Vidzemē, 50% Saskaņas centra vēlētāju ievilka plusus Jānim Urbanovičam Rīgā, kā arī Valērijam Agešinam Kurzemē, bet 46% PLL vēlētāju Zemgalē novērtēja pozitīvi Andri Šķēli. 

Bargi tika sodīti centieni saglabāt siltu vietiņu popularitāti zaudējušiem vecbiedriem, un tagad Ingrīdai Latimirai (toreiz Ūdrei) un Jānim (Batjkam) Straumem, kurus izsvītroja no Saeimas 2006.gada vēlēšanās, vairs nevajadzēs justies tik vientuļiem, kad ir runa par vēlētāju sodītiem politiķiem. Vienotības Rīgas sarakstā iekšlietu ministre Linda Mūrniece, kura nosūtīja specvienību Alfa uz Bausku, lai cīnītos ar tilta bloķētājiem, krita no 2. līdz 11.vietai un nav starp Saeimā ievēlētajiem. ZZS smagi cieta virkne neveiksmīgu ministru: bijušais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, kurš atkāpās pēc zemnieku protestiem 2009.gada sākumā, Latgalē nokrita no 4. līdz pēdējai, 19.vietai; Dagnija Staķe, kura spītīgi turējās pie amata pēc traģiskā ugunsgrēka Reģu pansionātā 2007.gadā, arī aizceļoja no 4. līdz pēdējai vietai Kurzemē; Baiba Rivža, izglītības ministre abās Kalvīša valdībās, noslīdēja no 4. līdz priekšpēdējai vietai Zemgalē. Arī PLL Zemgales saraksta 2.numurs, bijusī kultūras ministre Helēna Demakova, nošļūca līdz pēdējai vietai stikla kalna pakājē, bet TB/LNNK satiksmes ministrs Kaspars Gerhards, kurš nespēja savaldīt airBaltic šefu Fliku, nolidoja no 2. līdz 13.vietai Zemgalē, par spīti tam, ka atteicās runāt krieviski TV5 raidījumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu