Pulvermuca • IR.lv

Pulvermuca

2
Uzbeku ģimene pie savas nopostītās mājas Ošā. Foto — AFP/LETA

Kopš etniskajiem grautiņiem, kuros bojā gāja 2000 cilvēku, aizritējuši jau vairāki mēneši. Tomēr ir sajūta, ka Kirgizstāna var atkal jebkurā mirklī «uzsprāgt». Tagad tā kļuvusi par pirmo parlamentāro republiku Centrālāzijā. Tomēr skeptiķi jautā – vai valsts ir gatava demokrātijai?

Saule ir augstu zenītā tieši virs Taht-I-Suleiman – milzīgas klints, kas atrodas pilsētas centrā un kur savulaik lūgšanas esot skaitījis bībelē minētais ķēniņš Zālamans. Saule ir tik spoža, ka svelmes ņirboņā izgaisušas parasti saskatāmās Tjanšana kalnu sniegotās virsotnes. No kādas mošejas atskan aicinājums uz kārtējo lūgšanu.

No malas Oša izskatās gandrīz idilliska. Taču šis priekšstats ir maldinošs. Šaja rītā kādas mošejas pagrabā zem gruvešiem atrasti četru meiteņu līķi. Bijuši ietīti paklājos, apdeguši un, kā runā, ar nogrieztām galvām. Tās bija kirgīzu meitenes no Ošas. 

Drīz pēc tam pienāk ziņas par 13 līķiem, ieskaitot kādu pediatru, kas uz Ošu atvesti no Andidžanas, tuvākās pilsētas Uzbekistānā. Uz turieni viņu sakropļotos ķermeņus bija aiznesusi Akburas upe.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu