Latvija preses brīvības indeksā noslīdējusi no 13. uz 30.vietu • IR.lv

Latvija preses brīvības indeksā noslīdējusi no 13. uz 30.vietu

21
Lauris Vīksne, F64

Kritizēta Eiropas Savienība, kuras dalībvalstu indeksi turpina pazemināties

Starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans frontieres") veidotajā ikgadējā pasaules preses brīvības indeksā, kas publiskots trešdien, Latvija kopā ar Trinidadu un Tobāgo dala 30./31.vietu, vēsta BNS.

178 pasaules valstu preses brīvības novērtējumā Latvija saņēmusi 8,5 punktus. Pērn, saņemot trīs punktus, Latvija kopā arī Austriju un Jaunzēlandi dalīja 13. līdz 15.vietu. Mazāks piešķirto punktu skaits liecina par lielāku preses, žurnālistu un interneta brīvību.

Organizācijas veiktajā pasaules preses brīvības pētījumā valstis tika vērtētas pēc vairākiem kritērijiem. Indeksā atspoguļojas žurnālistu, masu mediju un interneta brīvības līmenis, kā arī varas iestāžu ieguldījums šīs brīvības nodrošināšanā un ievērošanā.

Organizācijas ģenerālsekretārs Žans Fransuā Žiljārs šāgada topu raksturo ar vārdiem: "Vairāk nekā jebkad agrāk mēs redzam, ka ekonomiskā attīstība, institucionālās reformas un cieņa pret pamattiesībām ne vienmēr iet roku rokā. Masu mediju tiesību aizstāvība joprojām ir cīņa: cīņa par modrību vecajās Eiropas demokrātijās un cīņa pret apspiestību un netaisnību totalitāro režīmu valstīs visā pasaulē."

Arī no pērnā gada līderu piecnieka zemāk noslīdējušas Dānija un Īrija. Īrija ir atkāpusies uz 9./10.vietu, ko dala ar mūsu kaimiņvalsti Igauniju, kas pērn bija sestā, bet Dānija šogad kopā ar Lietuvu (pērn 10.vieta) un Japānu (17.) ierindojusies dalītā 11./13.vietā.

Savukārt topa augšgalā šogad ir pārsvarā Ziemeļvalstis – pirmajā vietā ir Somija, otrajā – Islande, bet trešajā Dānijas kaimiņvalsts Nīderlande. Ceturtajā, piektajā un sestajā vietā ir, attiecīgi, Norvēģija, Zviedrija un Šveice.

Kritiku no organizācijas atkal saņēmusi Eiropas Savienība, kas joprojām zaudē savas līderpozīcijas kā cilvēktiesību aizstāvji un piemērs citām valstīm. No 27 ES dalībvalstīm 13 atrodas pirmajā divdesmitniekā, bet pārējās 14 ir arī diezgan zemās pozīcijās, piemēram, Itālija ir 49.vietā, Rumānija – 52., bet viszemāk – 70. – ir Bulgārija.

ASV pēc lēciena par 16 vietām 2009.gada sarakstā šogad ir saglabājusi savu 20.pozīciju. Savukārt sarakstu, tāpat kā pagājušajā un aizpagājušajā gadā, noslēdz Turkmenistāna, Ziemeļkoreja un Eritreja, kurām piešķirto punktu skaits arvien pieaug.

Komentāri (21)

austrisv 20.10.2010. 15.40

Bet ko citu bija gaidīt, ja lielākie Latvijas laikraksti ir vietējo oligarhu un viņu piesedzēju rokās! Kas maksā, tas pasūta mūziku! izskatās, ka lembim nu jau arī vietējie laikraksti ir interesējuši!
Laikam jau zemāk nav kur krist!Lai gan līdz Krievijas līmenim vēl tāls ceļš ejams. Tur jau pat par žurnālistu būt ir bīstami un kaitīgi veselībai!

+9
0
Atbildēt

0

IneseT 20.10.2010. 15.46

lielāko plukšķi šai dīķī radīja ‘Roulendu ģimenīte’ ar viņu pagaidu pārstāvi Tralmaku. toties šogad dažas lietas gājušas uz labo pusi – mms ir IR, uzradies vēlviens spēcīgs portāls Pietiek.com… dažas gan turpina degradēties – LTV1 ar asvu vēlēšanu debašu izgāšanos, LNT ar parodijām par debatēm…
viss plūst – viss mainās – mums atkal ir kur augt!

+8
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > IneseT 20.10.2010. 15.57

    @Skepse
    Man ir aizdomas, ka šādu topu veidotāji pietiek.com par mediju neuzskata. Tas principā ir viena autora grāmatu reklāmas portāls- blogs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Mārtiņš Pilsētnieks 20.10.2010. 21.16

“trešajā Dānijas kaimiņvalsts Nīderlande”

Kopš kura laika Hollandei ir robeža ar Dāniju??

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu