Dombrovskis: par amatiem varētu sākt lemt šonedēļ • IR.lv

Dombrovskis: par amatiem varētu sākt lemt šonedēļ

125
Raitis Plauks, F64

Nacionālās apvienības dalība koalīcijā, iespējams, būs skaidra trešdien

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība/JL) prognozē, ka jaunā koalīcija par amatu sadali varētu lemt jau šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā, tā premjera sacīto LNT raidījumā “900 sekundes” atreferē aģentūra BNS. Tikmēr saistībā ar Latvijas puses zaudējumu Eiropas Cilvēkriesību tiesā, Dombrovskis uzklausīšot Tieslietu ministrijas ziņojumu.

Dombrovskis gan norādīja, ka pagaidām nav skaidrības par Nacionālo partiju apvienības iespējamo dalību koalīcijā un skaidrībai par to vajadzētu būt jau trešdien. "Šodien jāatrunā pēdējie nosacījumi, balsoties uz tiem pamatprincipiem, kas tika izplatīti partijām pagājušajā ceturtdienā.. Ja mēs runājam par Nacionālo partiju apvienību, tad tas ir nevirzīt iniciatīvas, kas saistītas ar repatriācijām, nevirzīt iniciatīvas, kas saistītas ar valodu mācības proporcijas izmaiņām krievu skolās," sacīja premjers.

Runājot par iespējamo amatu sadali un iespējamajiem termiņiem, Dombrovskis pieļāva, ka koalīcija par to varētu sākt spriest šīs nedēļas beigās, vai nākamās nedēļas sākumā.

Jau ziņots, ka Dombrovskis trešdien sasaucis koalīcijas ārkārtas sanāksmi saistībā ar jaunās valdības un koalīcijas izveidi. Zināms, ka koalīcijā būs "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība.

Tikmēr saistībā ar Latvijas valsts zaudēto prāvu Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), kad kāds Daugavpils cietumā ieslodzītais par sliktajiem uzturēšanās apstākļiem piedzina 11 700 eiro, premjers plāno uzklausīt Tieslietu ministrijas (TM) ziņojumu par iespējām rast īstermiņa risinājumus.

EST palāta otrdien nolēma Latvijas valstij pieprasīt kompensāciju par kāda ieslodzītā sliktajiem uzturēšanās apstākļiem cietumā. Jāpiebilst, ka noteiktās kompensācijas lielums ir krietni mazāks, nekā pieprasījis ieslodzītais. Triju mēnešu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas pusēm gan ir tiesības lūgt, lai lieta tiktu nodota izskatīšanai tiesas Lielajā palātā 17 tiesnešu sastāvā.

Komentāri (125)

AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 10.06

nevirzīt iniciatīvas, kas saistītas ar valodu mācības proporcijas izmaiņām krievu skolās,” sacīja premjers.
——————————————————————
Šo gan vajadzētu rūpīgāk sagremot … Var piekrist, ka nedrīkst virzīt vienpusēji, aktīvi (bez saskaņošanas ar koalīciju), BET – par to noteikti ir jārunā. Turklāt visā stāstā ir ne tikai nacionālās integrācijas puse – “krievu skolu” likvidācija (arī, piemēram, apvienojot ar latviešu skolām vai citādi) IR LABS budžeta taupīšanas variants.
Un stratēģiski VIENALGA NAV NORMĀLI, ka valsts apmaksā divus dažādus izglītības modeļus. Vārdos tātad mēs esam par integrāciju, vienkopienas valsti – bet darbos leģitimēsim divkopienu sabiedrību ? Tā nu gan ilgi nevarēs …

+11
-3
Atbildēt

14

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 14.15

    Nasing spešal : Nu, pēc Tava sanāk, ka Beļģija, Nīderlande, Somija, Šveice utt. ir neizdevušies projekti?
    ——————————————————————–

    Izbeidz lūdzu lietot šos pilnīgi glupos Saskaņas argumentus, OK ? Visās pieminētajās valstīs tauta vairākumā BRĪVI pāriet no vienas valodas uz otru, tapēc arī viņi ir tur kur ir. Es tieši 4 dienas atpakaļ plāpāju par šo lietu ar vienu somu – viņš tieši to arī teica – sāls ir tajā, ka jāpārvalda abas valodas vienādi. Un pat ar visu to – arī Somijā ir vietas, kur tauta nerunā somiski (Ālandi) vai zviedriski (Karēlija).
    Turklāt tas kas ir Somijā vai Beļģijā pilnīgi nenozīmē, ka tam pašam ir jābūt Latvijā. Starp citu, ja neesi pamanījis – Beļģija drīz sadalīsies … :))

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 15.24

    Nasing spešal : Es nesaprotu, kāpēc ir jārada lieka agresija un konflikts!
    ————————————————————-

    Bet kur tad tu, mīļumiņ, redzi “agresiju” vai “kofliktu” ??? :)) Kādi mani izteikumi ? Kādas rīkstes ? TU (nevis es) tagad esi tas, kurš ir pielicis pilnas bikses bailēs par neesošu konfliktu …

    Protams, ja tikai tu pats neuzskati tā, kā liela daļa “krievvalodīgo” – Ja krievs runā krieviski – viņš vienkārši runā krieviski. Ja latvietis runā latviski – viņš ir fašists nolāpītais un diskriminē krievus … :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 21.00

    Nasing spešal – OK, ja tev nepielec – sagremošu. Kur tu saskati “agresiju un konfliktu” ja “krievu skolu” pakāpeniska likvidācija tiks uzsākta 2012.gadā un pabeigta teiksim 2014.gadā ? Turklāt nevis burtiska likvidācija fiziski, bet pārveidošana par normālu Latvijas valsts izglītības programmas iestādi ?

    Kur tu saskati “agresiju un konfliktu” ja Latvija palīdzēs un veicinās brīvprātīgu krievu atgriešanos vēsturiskajā dzimtenē sadarbībā ar pašas Krievijas programmu ? :)

    Ja nekādas “agresijas un konflikta” nav , tad kur ir problēma ar VL ?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Kaskadieris > AUTOEXEC.BAT 21.10.2010. 08.25

    Analfabētisks piemērs! Vēl varēji piesaukt ASV, valsti, kur cittautu atbiras par “tautu” vieno angļu valodas slengs. Par pamatiedzīvotājiem, protams, neviens vairs neatceras…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 13.53

    Nasing Spešal : Tam būtu jākļūst par ilgtermiņa mērķi piem., 2030.gadā obligātā izglītība tiek unificēta.
    ————————————————————-

    Piedod, bet pilnīgi garām … :) 1990.gada 5.maijā vai 1993.gada 1.janvārī, vai sliktākajā gadījumā – 1994.gada 1.septembrī, uzreiz pēc krievu armijas izvešanas – tam bija jākļūst par “ilgtermiņa mērķi”. Tad šajās vēlēšanās mums nebūtu vispār pat jādiskutē ar “krievvalodīgajiem” gudreļiem, vai Latvijas valsts ir “izdevies projekts”. Nebūtu ar ko diskutēt , jo nebūtu vairs “krievvalodīgo”. Un katrs mierīgi varētu patiešām balsot pēc savas politiskās pārliecības :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > AUTOEXEC.BAT 21.10.2010. 09.38

    1. Es par to, ka SĀK, sapratu. Atvaino, bet ir jābūt absolūtam optimistam vai arī jābūt jau zināmai vismaz 200 augsta līmeņa izglītības menedžeri, lai 2 gadu laikā (būtiski nezaudējot kvalitāti) varētu pāriet uz mācībām latviešu valodā.

    2. Gribu redzēt, kā Tu, 50 gadus vecs krievu skolotājs, gribētu apgūt piem., irbulītis, čemurziedis utt. lietuviešu valodā šo 2 gadu laikā (ņemot vērā, ka esi mācījis vienu un to pašu katru gadu 30 gadus)? Ai, kā Tu protestētu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > AUTOEXEC.BAT 21.10.2010. 09.38

    3. Jā, mums nav mūžīgi jāpielāgojas! Pēc pieredzes varu teikt, ka latviešu valodu zina vairāk nekā lieto, jo latviešiem ir zemāks pacietības un augstāks pielāgošanās psiholoģiskais slieksnis. Zini, kāpēc Igaunijā, kur tāpat kā Latvijā ir krievu skolas, krievvalodīgie labāk prot un izmanto vairāk igauņu valodu? Tādēļ, ka igaunis satiekoties ar krievu, runās igauniski. Īstenībā tas viss progress slēpjas tajā, ka latvietis, lai neklausītos kļūdainu latviešu valodu, pāries uz krievu valodu. Savukārt krieva auss ir pielaidīgāka – viņam akcents un kļūdas netraucē!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 16.05

    Pagaidi, pagaidi! Mēs runājam par krievu skolām… vai tad nē?

    Man nav jābaidās ne no kā un man neviens nekad nav pateicis, ka es esmu fašists, kad runāju latviski. Es varu sarunāties 4 valodās. Es varu uzrkastīt labāk kā vairums žurnālistu, kas ir maluši latviešu valodu vismaz 4 gadus vairāk nekā es. Par ko man baidīties? Par to, ka es esmu gudrāks un iemācīties vairāk par vienu valodu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 10.23

    Ļoti labs punkts par divām mācību programmām un izglītības lauciņa efektivizāciju. Tam būtu jākļūst par ilgtermiņa mērķi piem., 2030.gadā obligātā izglītība tiek unificēta. Kāpēc gan piem. 70% no programmas nevarētu būt priekšmeti, kas nebalstās uz etnisko sadalījumu, 15% – Latvijas vēsture, kultūra etc., kas jāprot visiem Latvijā dzīvojošajiem un 15% – padziļinātas zināšanas par latvisko vai padziļinātas zināšanas par cittautu kultūru. Tas viss ir reāli, bet tam ir jānotiek pakāpeniski un bez liekas ažiotāžas

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 14.09

    @ARTs
    Nu, pēc Tava sanāk, ka Beļģija, Nīderlande, Somija, Šveice utt. ir neizdevušies projekti? Mēs esam daudz tālāk no tā visa, jo mums ir viena oficiālā valoda par spīti lielajam cittautiešu īpatsvaram. Un arī dzīves līmeņa ziņā esam tālāk nekā Moldova vai Ukraina!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > AUTOEXEC.BAT 21.10.2010. 00.37

    Tu manu ideju par lēnu un pakāpenisku pāreju nosauci par stulbu! Kā gan lai es savādāk kā par agresiju nosaucu ideju “2012.gadā visū sāk mācīt latviski”. Un ko Tu padomātu, ja Tev pateiktu, ka pēc 1 gada Tev brīvi jāpārvalda lietuviešu valoda un arī jāpārzina sava nozare šajā valodā?
    ————————————————————————-
    Pirmkārt neviens nav teicis, ka UZREIZ 2012.gadā mācīt TIKAI latviski. Lasi uzmanīgāk – 2012.g. SĀKT pakāpenisku pāreju. Otrkārt visiem skolotājiem ir iespēja pārkvalificēties – vajag tikai gribēt. Treškārt – ja kādam 20 gadi nav pietiekams laiks, lai mainītu uzskatus un iemācītos valodu – sorry, bet tur vairs nekas nav līdzams. Mums arī nav mūžīgi jāpielāgojas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 21.41

    Redz’, Tu manu ideju par lēnu un pakāpenisku pāreju nosauci par stulbu! Kā gan lai es savādāk kā par agresiju nosaucu ideju “2012.gadā visū sāk mācīt latviski”. Un ko Tu padomātu, ja Tev pateiktu, ka pēc 1 gada Tev brīvi jāpārvalda lietuviešu valoda un arī jāpārzina sava nozare šajā valodā? Vai esi arī padomājis, kur mēs liksim 8 tūkstošus krievu skolu skolotāju? Un kur mēs ņemsim skolotājus, kas māca latviski krievu skolās? Tas vienkārši ir nereāli!

    Zini, kāpēc Latvijā izglītības sistēma ir sačakarēta? Tādēļ, ka katru gadu mainās izglītības programmas un prasības pēc prasmēm un zināšanām. Normāli un efektīvi reformu var ieviest plānojot un ieviešot programmu no 1.klases t.i. 12 gadu laikā. Domājot par ekonomiku, būtu traģiski, ja pēc pāris gadiem 40% attiecīgas paaudzes būs nekam nederīgi, jo nepratīs neko ne latviski, ne krieviski. Ja ir laba zināšanu bāze, valodu var piemācīties, bet ja nav – tad pat valoda nepalīdzēs!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 14.54

    @ARTs
    Jā, mani Saskaņas argumenti ir glupi. Labi, no rītdienas, ja kāds nerunās latviski, tad 15 rīkstes pa muguru! Kā Tu domā, vai Tu rīt gribēsi vispār atvērt muti, ja neesi sadomazohists? Es nesaprotu, kāpēc ir jārada lieka agresija un konflikts! Nu, patiešām glupi bija tie Tautfrontieši, ka līdz ar tik sāpīgiem jautājumiem, kā Krievijas armijas izvešana un nepilsonība, nepārgāja arī uz latviešu valodu skolās! Nenoliedzu, ka to vajadzēja darīt tad, bet tagad tas ir par vēlu un ir jāizmanto “burkāns” nevis bērza rīkste.

    Latvijas gadījums ir unikāls. Ir nepareizi to salīdzināt ne ar Beļģiju, Somiju, Šveici, ne ar Zviedriju, Vāciju, Franciju. Mums ir jābūt savam modelim, kas veicina integrāciju. Tavi izteikumi krievvalodīgajos vairāk rada vēlmi neintegrēties!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > AUTOEXEC.BAT 20.10.2010. 14.06

    Visi kārtējo reizi aizmirsuši elementāro patiesību: lai notiktu integrācija, tāpat, kā dejojot, vajag divus. Vienu, kurš grib integrēties, otru – kurš, integrē. Ja ir tikai viens, turpināsies tas pats, kas jau 20 gadus…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 20.10.2010. 10.04

Manuprāt, VL pauž vienas daļas vēlētāju intereses!
Nav jau mazi bērni, gan jau saprot, ko var un ko nevar izdarīt. Domāju, ka tomēr daļu no savas programmas viņi grib realizēt, jo citādi jau nav vērts iet koalīcijā!
Jocīgi ar to repatriāciju, jo Krievija grib savu pilsoņus repatriēt atpakaļ! Vai tad Latvija nedrīkst Krievijai šo atbalstu sniegt. Cik dzirdēts, tad ļoti daudz nepilsoņu vēlas atgriezties savā etniskajā dzimtenē, tad kādēl neatlicināt kādus līdzekļus, lai šie cilvēki var īstenot savu mērķi! Kāpēc cilvēkus mocīt un piespiest šeit dzīvot tikai tādēļ, ka Latvijā vārdam repatriācija ir slikta pieskaņa!

+12
-5
Atbildēt

1

    lidija_stripkane > austrisv 20.10.2010. 13.29

    Tev taisnība! Tikai kādēļ vārds repatriācija būtu slikts? Arī latvieši repatriējas. Izraēlas valsti veido pamatā repatrianti.
    Cēls vārds- repatriācija un cēls process- cilvēki mīl savu tēvzemi un atgriežas.
    Sliktais vārds ir deportācija. Necivilizēts.
    Piekrītu, ka repatriācijas jautājumā varam sastrādāties ar Krieviju. Nesaprotams ir visu pēcatmodas Latvijas valdību kūtrums un ignorance.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

garausiitis 20.10.2010. 10.14

ARTs- es tik par izglītību kā tādu – manuprāt vispirms jāsaved kārtība pašā izglītības sistēmā neatkarīgi no pasniegšanas valodas. Ja par tendencēm , tad ir jau arī tādas lietas manītas, ka krievu bērni iet latviešu skolās un tas nemaz nav retums. Un kas smieklīgi – cik krievu skolas Rīgā slēdza ar Ušakova ziņu?

+6
0
Atbildēt

10

    garausiitis > garausiitis 21.10.2010. 09.20

    ANNĪTE – Un kādā mērā tas attiecas uz piedāvājumu izanalizēt Vācijas pieredzi?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kaskadieris > garausiitis 21.10.2010. 08.28

    Idritvaikociņ: turki neieradās Vācijā aiz Turcijas tankiem kā ‘krievvalodīgie’ Latvijā1

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > garausiitis 20.10.2010. 11.10

    Klusais!
    taisnība, ka Merkele savā runā atzina, ka līdzšinējā integrācijas politika ir izgāzusies, bet savā runā viņa tomēr aicināja uz AKTIVAKU imigrantu integrācijas politikas izveidošanu: Vācu valodas kursi, imigrantu diplomu atzīšanu un zināšanu pārbaudi īsākā 3 mēnešu laikā utt!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 20.10.2010. 10.54

    klusais.
    Merkele aicina uz aktīvu integrācijas politiku, bet tu aicini nogaidīt?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 20.10.2010. 10.41

    klusais. es tik par izglītību kā tādu – manuprāt vispirms jāsaved kārtība pašā izglītības sistēmā neatkarīgi no pasniegšanas valodas.
    ___________________________
    Kādēļ to nevar veikt vienlaicīgi? Ejot nevar gremot kožļeni?:)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 20.10.2010. 17.39

    ARTs – tiešām nezinu par skolām , tas ,kas mani ir izbrīnijis ,ka man stāstīja , ka piemēram , ja gribi nolikt autovadītāja tiesības, tad valstij ir jānodrošina tas , lai vari izdarīt to sev pieņemamā valodā.
    Bet vispār tas ko rakstīju bija , ka vajag izanalizēt viņu pieredzi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > garausiitis 20.10.2010. 13.23

    Klusais – varbūt pirms visi iekarstam diskusijā – atbildi pats sev uz vienkāršu jautājumu : Vai Vācijā IR valsts apmaksātas TURKU skolas kaut nedaudz līdzīgā programmas atšķirību līmenī kā mums “krievu skolas” ?
    …. Padomā par to, un daudzi tavi jautājumi atbirs paši no sevis … :)

    P.S. no čoma, kas dzīvo Vācijā esmu dzirdējis labākajā gadījumā par valodu kursiem … :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 20.10.2010. 11.26

    Bet – un ko es rakstīju – mums vajag izvērtējot Vācijas pieredzi , veidot savu integrācijas politiku. Kas tur nepareizs? Vai kāds ir papētijis to situāciju vai tikai maisamies paši savā sulā un idejās.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 20.10.2010. 10.48

    Nu redz lno – es uzskatu ,ka forsēt notikumu gaitu patreizējā situācijā nevajag , jo manuprāt processtāpat iet uz priekšu un manuprāt beigās sistēma pati sakārtosies bez papildus spiediena , kurš var izraisīt pretdarbību. Bez tam interesanti vai Merkeles pēdējais paziņojums par integrācijas situāciju vācijā neliek arī mums vismaz aizdomāties par šī jautājuma risināšanas metodēm.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 20.10.2010. 10.57

    Merkele atzina,ka integrācijas politika ir izgāzusies.
    Es tam nepiekrītu , bet – ” “Mums tomēr nevajadzētu kļūt par tādu valsti, kura pārējai pasaulei sūta signālu, ka tie, kuri tūdaļ nerunā vāciski vai nav auguši ar vācu valodu, te nav vēlami,” piebildusi Merkele.”

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu