Vai spēks kaulos vēl ir? • IR.lv

Vai spēks kaulos vēl ir?

30
Andrejs Strokins, f64

Starptautiskajā osteoporozes dienā, 20. oktobrī Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā apmeklētājiem tiek piedāvāta iespēja veikt bezmaksas kaulu blīvuma mērījumus, noskaidrojot kaulu veselību, ziņo LETA.

Pasākumu muzejs rīko sadarbībā ar Latvijas Osteoporozes un kaulu metobolo slimību asociāciju 20.oktobrī no plkst.13 līdz 16.

Osteoporoze ir hroniska slimība, kuras rezultātā kauli kļūst trausli un palielinās to lūzuma risks. Slimība attīstās pakāpeniski, daudzu gadu laikā, tai nav izteiktu simptomu, un cilvēkam pašam var nebūtu nekādu sūdzību, tāpēc bieži osteoporozi konstatē tikai pēc kaulu lūzumiem.

Osteoporozes ārstēšanas galvenais uzdevums ir samazināt kaulu masas zudumu, tādejādi novēršot lūzumus pacientiem, kuriem to vēl nav. Pacientiem, kuriem jau ir lūzumi, ārstēšanas mērķis ir aizkavēt turpmākos iespējamos lūzumus un samazināt lūzumu risku nākotnē, kā arī samazināt sāpes un ar lūzumiem saistītos kustību ierobežojumus. Medikamenti osteoporozes ārstēšanai pacientam jālieto ilgstoši.

Ģimenes ārsts var izrakstīt kompensējamos medikamentus osteoporozes ārstēšanai tikai pēc centrālā mērījuma veikšanas. Medikamenti osteoporozes ārstēšanai 50% apmērā tiek kompensēti tikai sievietēm gadījumā, ja ir pierādīta osteoporoze un bijis lūzums.

 

Komentāri (30)

rencisv 20.10.2010. 04.28

Liels paldies par publicitati sai loti svarigai, tacu vel joprojam maz zinamai saslimsanai. 20-30% cilveku nomirst gada laika pec guzas luzuma, ko izraisijusi osteoporoze. Minimalais ko varam darit katrs jau tagad, lietot piena produktus ar zemako tauku procentu (kalcija saturs no ta nemainas) un uznemot vismaz 1000-2000 internacionalas vienibas vitaminu D diena.
ugis gruntmanis

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu