Par īsto sarakstu – 10 latu dāvanu karte • IR.lv

Par īsto sarakstu – 10 latu dāvanu karte

26
Ieva Cielava

Robežniekos pie Krāslavas atbalsts PLL veicināts ar pārtikas veikala dāvanu kartēm

Krāslavas rajona Robežniekos atbalstu apvienībai ''Par labu Latviju” (PLL) pirms 10.Saeimas vēlēšanām mēģināts vairot, balsotājiem par šo politisko spēku izsniedzot dāvanu kartes desmit latu vērtībā, kuras varēja izmantot vietējā pārtikas veikalā ''Saule”, Ir.lv informēja kāda lasītāja, kura vēlējās saglabāt anonimitāti. Partijai par šo akciju nekas neesot zināms.

''Visticamāk, dāvanu kartes saņēma tikai tie, kas tirgojas,” spriež sieviete, skaidrojot, ka dāvanu kartes saņēmēja nodarbojas ar nelielu lauku biznesu. Dāvanu karti kundze saņēmusi vienkārši pret solījumu, ka vēlēšanās balsos par PLL, un doto vārdu turējusi. Neviens gan neesot mēģinājis pārbaudīt, vai viņa tā darījusi.

Robežniekiem tuvākais veikals ''Saule” atrodas Dagdā, aptuveni 30 kilometru attālumā. Veikala īpašniece noliedza, ka apgrozībā būtu bijušas PLL sponsorētas dāvanu kartes. ''Mums bija tikai plakātiņi,” Ir.lv sacīja īpašniece, liedzoties atklāt savu vārdu. Šobrīd veikalā gan varot iegādāties dāvanu kartes kancelejas preču iegādei 25 latu vērtībā. Veikala pārdevēja gan Ir.lv apstiprināja, ka pirms vēlēšanām izmantotas dāvanu kartes, tomēr par to piešķiršanu ar politisku motivāciju viņa nebija informēta un arī par izmantošanu tagad ieteica vaicāt veikala vadītājai.

PLL preses sekretārs Edgars Vaikulis Ir.lv nevarēja apstiprināt informāciju, ka partijas biedri būtu šādi pirkuši balsis Latgalē. Viņš uzsvēra – ja iedzīvotājiem šāda informācija ir, viņiem nekavējoties jāinformē tiesībsargājošās instances.

Drošības plicijas priekšnieka vietniece Kristīne Apse-Krūmiņa Ir.lv skaidroja, ka šajā situācijā vienīgais pārkāpums varētu būt aizliegta aģitācija, ja dāvināšana notikusi vēlēšanu dienā. Tā kā dāvanu kartes izsniegtas pirms, nevis pēc balsošanas, rīcība nav uzskatāma par sodāmu.

Ja tomēr tiktu pierādīta dalība brīvu vēlēšanu kavēšanā, kriminālatbildība varētu iestāties gan balss pircējam, gan veikalam. Atbildība būtu jāuzņemas cilvēkam, kas balsis pircis, nevis apvienībai PLL, jo kriminālatbildību uzņemas fiziska persona.

Ja tiktu pierādīts, ka ir notikusi kavēšana brīvi vēlēt, vainīgais tiktu sodīts saskaņā ar Krimināllikuma 90.pantu, kas paredz brīvības atņemšanu līdz trijiem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 60 mēnešalgām, informē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja preses sekretāre Ieva Karlsberga. Varētu tikt sodīts arī veikals, ja izdotos pierādīt, ka tas apzināti līdzdarbojies balsu pirkšanā, saka sabiedriskās politikas centra ''Providus” pētnieks Valts Kalniņš.

Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, par PLL balsojuši 73 877 pilsoņi. Ir.lv aprēķini rāda – ja 30 000 balsotāju izvēle būtu bijusi citāda, apvienība Saeimā nebūtu iekļuvusi.

Komentāri (26)

Ieva Keiša 18.10.2010. 15.33

Nu, kolosāli! Lūk arī atbilde Jaundžeikara kungam par viltotajiem vēlešanu rezultātiem! Hahahahaha!!!

+3
0
Atbildēt

0

keisija24 18.10.2010. 15.24

“Ir.lv aprēķini rāda – ja 30 000 balsotāju izvēle būtu bijusi citāda, apvienība Saeimā nebūtu iekļuvusi. ” – bet tomēr iekļuva un Ir.lv komanda vai plīst pušu no dusmām :D :D

0
-3
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu