Krievijas opozīcijas laikrakstam draud slēgšana • IR.lv

Krievijas opozīcijas laikrakstam draud slēgšana

18
Lauris Vīksne, F64

Varas iestādes vēršanos pret "Novaja Gazeta" pamato ar ekstrēmisma propagandu

Krievijas varasiestādes varētu slēgt opozīcijas laikrakstu "Novaja Gazeta", šo soli pamatojot ar vēršanos pret ekstrēmisma propagandu, kas esot pamanīta avīzes publikācijā par kādu nacionālistu organizāciju, atsaucoties uz ziņām no redakcijas, pirmdien vēsta aģentūras LETA-AFP.

Zināms, ka šajā laikrakstā bieži parādās raksti, kuros asi kritizēta Krievijas valdība. Desmit gadu laikā nogalināti pieci tā žurnālisti, arī Putina Čečenijas politikas kritiķe Anna Poļitkovska.

Tagad redakcija saņēmusi brīdinājumu saistībā ar kādu janvārī laikraksta slejās parādījušos rakstu par ultranacionālistu organizāciju "Russkij obraz" ("Krievu tēls"). "Mūs var slēgt," avīzes blogā raksta redaktora vietnieks Sergejs Sokolovs. "Ļoti iespējams, ka nākamgad jūs neredzēsiet laikrakstu "Novaja Gazeta" nedz kioskos, nedz savās pastkastītēs."

Avīze citējusi radikāļu programmu un publicējusi fotogrāfijas, kurās redzami organizācijas biedri ar nacistu sveicienā paceltām rokām un karogu, uz kura attēlota nacistu simbolika. Krievijas mediju uzraudzības institūcijas atzinumā teikts, ka laikraksts "izplatījis informāciju, kas satur norādes uz ekstrēmismu".

"Novaja Gazeta" pārstāvji uzsver, ka publikācijas mērķis bijis skaidrot šādu organizāciju bīstamību. Publikācija parādījusies drīz pēc tam, kad 2009.gada janvārī Maskavā gaišā dienas laikā nogalināta laikraksta žurnāliste Anastasija Baburova un jurists Staņislavs Markelovs, kurš bieži tiesā aizstāvējis antifašistu organizāciju aktīvistus.

Laikraksts mēģinājis brīdinājumu pārsūdzēt, tomēr neveiksmīgi, un septembrī Maskavas tiesa atzinusi, ka Mediju uzraudzības komitejai bijusi taisnība, informē Sokolovs. Atbilstīgi Krievijas likumiem, ja medijs saņēmis divus šādus brīdinājumus, varasiestādes to var slēgt. "Mums ir pamats vaicāt – atbalsts ultralabējiem un centieni slēgt laikrakstu, kas viņiem oponē, – vai tā ir valdības un Krievijas tiesu sistēmas politika," retoriski vaicā Sokolovs.

Savukārt aģentūra BNS ziņo, ka pirmdien pēdējo reizi iznācis cits bieži Kremli atklāti kritizējošais žurnāls "Russkij Newsweek". Tā izdošana pēc vācu izdevēja "Axel Springer Verlag" skaidrojuma pārtraukta ekonomisku apsvērumu dēļ.

Komentāri (18)

ltvpanorama 18.10.2010. 16.22

es vispār brīnos ka NG tik ilgi noturējās , lai tur drukātu patiesību, žurnālistiem vajag patiesu drosmi..un reizēm arī jāmaksā ar dzīvību vai brīvību.. ar šiem krievu tautas apspiedējiem tad arī Urbanovičs biedrojas un draudzējas un mūs visus grib pamācīt…kā uzvesties un ko runāt lai tik nesadusmotu, pohaino Ivanu, kurš kuro gadu no ceļiem varens ceļas..rauj apdriskāto patriotisko kreklu uz savas miesas un auro par 3. Romu, krievijas īpašo lomu un draudzējas ar visas pasaules pabirām..Hamasiem, Čavesiem, Ahmadinežaniem…

+12
0
Atbildēt

1

    buchamona > ltvpanorama 18.10.2010. 16.33

    Piekriitu, putinskaa Krievija ir viens pasaules meeroga ljaunums. Par taadiem ir jaauztver ari visa veida Kremlja ideologijas neseejai aarpus taas robezhaam, ka ~ muusu~ SC,piemeeram, kursh speej argumenteet tikai ar Bishkeku, jo citas izpratnes par dziivi vinju elektoraatam nepiemiitot :))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 18.10.2010. 16.18

Krievija iet arvien dziļākā #$@#$^#$^. Tas kas notiek, nav atgriežanās Padomijā – tas ir kaut kas daudz daudz ļaunāks.

+7
-1
Atbildēt

7

    dro > andrisskrastins 18.10.2010. 16.23

    pecisk. Kas gan varētu būt vēl ļaunāks?:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kādas raizes, Krievijā jau tagad notiek “nacionalizēšanās” un ne tā labākā.. Separātisms, politiskas slepkavības, īsāk sakot – JAUTRĪBA!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > andrisskrastins 18.10.2010. 22.05

    Pecisk …. Patiesi fašistiski nacistiska Krievija. Padomija būs ziediņi salīdzinot ar to.
    ———————————————
    Jāpiekrīt. Vienreiz jau tam pamatojums bija izskanējis – Krievijas vadoņiem vairs nebūs nekādas vajadzības slēpties aiz muļķīgiem komunistu saukļiem par brālību un vismaz ārēji tēlot demokrātus. Īsta ļaunuma impērija būs dzimusi un nevienam bēglim neveiksmes gadījumā netiks dota “otrā iespēja” – šoreiz “naidīgo elementu” likvidācija tiks pabeigta līdz galam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > andrisskrastins 19.10.2010. 00.47

    pecisk. Manuprāt pasaule nav pieredzējusi neko drausmīgāku par Ļeņina- Staļina režīmu. Vismaz samērojot līķu kaudzes. Musolini fašistiskais režīms bija nesalīdzināmi mīkstāks, un vai tad Staļina režīms nebija nacistisks?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > andrisskrastins 18.10.2010. 17.37

    Urbanoviām steidzīgi, šovakar jālido uz maskavu un jāpiespiež kremli mainīt savu nostāju atiecībā uz avīzes slēgšanu. argumentam jābūt ķīpa [kind of]: chto ? suma soshli? chto ja svoim izbirateljam skažu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Starp citu, iesaku šo jauko animāciju ( krievu valodā ), noskatīties, http://www.youtube.com/watch?v=fCftVSG8M94&feature=player_embedded#at=147

    pat baisi paliek

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 18.10.2010. 16.58

    Patiesi fašistiski nacistiska Krievija. Padomija būs ziediņi salīdzinot ar to.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Edīte Dancberga 18.10.2010. 16.15

Oj, zelta pants: “izplatījis informāciju, kas satur norādes uz ekstrēmismu”. Tā jau ir, problēmas ir tikai valstīs, kurās nav aizliegts par tām runāt. :(

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu