Kamparam nav informācijas par gāzes cenu saistību ar SC darbību valdībā • IR.lv

Kamparam nav informācijas par gāzes cenu saistību ar SC darbību valdībā

7
Andrejs Terentjevs, F64

Kaut arī cenu nosaka uzņēmumu dialogs, Eiropā pieņemts sarunās iesaistīt valdības

Runājot par gāzes cenām un sarunām ar Krievijas dabasgāzes kompāniju “Gazprom”, virzība ir paralēla, tā trešdien intervijā Latvijas Radio sacījis Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL). Vispirms tas ir īstermiņa virziens par šo ziemu, un pēc tam – par gāzes cenu nākotnē, vēstīja ministrs.

“Es domāju, ka mums jāstrādā divos virzienos. Viens ir īstermiņa, konkrētais virziens, ko iedzīvotāji jūt katrs savā maciņā, tas ir runāt par konkrēto gāzes cenu šodien, šajā ziemā, un tālāk jau par kaut kādiem sarunu rāmjiem – par sistēmu, kā mēs to darām turpmāk. Es domāju, ka šie ir paralēli virzieni un nevarētu atmest nevienu no viņiem,” paziņojis Kampars.

“Šobrīd Rīgas “Gazprom” biroja vadītājs [Jevgēnijs Roldugins] jau ir publiski pateicis, ka viņi ir gatavi šoziem šo cenu piegādei samazināt. Manuprāt, tas ir tāds pirmais taustāmais solis uz priekšu. Neapšaubāmi, tas nav tas, ko mēs vēlējāmies šais saurunās, un tas, kas ir, manuprāt, vēlamais rezultāts, ir ilgtermiņa formulas un gāzes nosacījumu izmaiņas,” vēstīja ministrs. Vienlaikus viņš arī norādīja, ka sarunas turpinās un gala lēmums būs zināms tuvākajā laikā.

Kampars arī atzina – kaut arī sarunas par gāzes cenu būtībā ir divu privātu kompāniju dialogs, gāzes gala cenu nosaka regulātors, un “Eiropas prakse ir arī tāda, ka par energoresursu cenu nosacījumiem spēj runāt arī valdības un kompānijas,” atbildējis ministrs.

Ministrs norādīja, ka viņam nav informācijas par Latvijas gāzes cenu saistību ar “Saskaņas centra” darbu valdībā – lai arī dzirdētas dažādas spekulācijas, tomēr viņš nevar apstiprināt šādu informāciju. Vienlaikus Kampars atzina, ka Krievijā tādas kompānijas kā "Gazprom" tiek izmantotas politisku interešu realizācijā, un enerģija, tostarp gāze, arī ir spēcīgs instruments.

Jau vēstīts, ka jūlija sākumā Kampars tikšanās laikā ar "Gazprom" valdes priekšsēdētāja vietnieku Valēriju Golubevu vienojās par sarunu sākšanu, kurās Latvijas puse līdz gada beigām cer panākt dabasgāzes cenu veidošanas mehānisma maiņu pret izdevīgākiem nosacījumiem. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aprēķiniem Krievijas uzņēmuma palielinātā dabasgāzes iepirkuma cena par 38% dabasgāzes tarifu var palielināt par 15 – 30%.

Komentāri (7)

mary75 13.10.2010. 10.11

Manuprāt, tas, ka Krievija vēl arvien var diktēt gāzes cenas katrai ES valstij, nevis ES kopīgi iesaistās sarunās, un aiz katras valsts stāv visa ES, liecina, mazākais, par ES, un, visvairāk, Francijas, Vācijas un Itālijas divkosīgo politiku.
No malas tas viss izskatās kā kārtējā šizofrēnijas izpausme – tiek regulēti nebūtiski sīkumi, bet tur, kur vajadzīga stingra kopēja nostāja, dominē nacionālais egoisms, nemaz nerunājot par to, ka Krievijai jau izdevies korumpēt gan dažu labu augstu amatpersonu, gan žurnalistus.
Faktiski, mazās valstis tiek atstātas ar savām problēmām vienas, un tām tiek atklāti pateikts – jums pašiem tur tās jūsu attiecības ar Krieviju jānokārto, jūsu problēmas.
Un neviens jau nedomā, ka visas mūsu problēmas būtu jārisina ES, bet, lielāku atbalstu varētu gaidīt.
Un tas nebūt nenozīmē, ka Krievija jāpasludina kā ienaidnieks,un jāiet uz konfrontāciju, bet, reizēm tā rietumu nostāja atgādina d… līšanu , nepatīkami skatīties.

+4
0
Atbildēt

0

mjantons 13.10.2010. 10.01

Te gan jāpiebilst, ka Regulators nosaka tikai maksu vai tarifu par pakalpojumiem – tas ir par gāzes uzglabāšanu, transportēšanu un mazumtirdzniecības licenzēs darbības apgabalā. Dabas gāzes cenas nosacījumi ir gāzes ieguvēja/pārdevēja un pircēja ( šajā gadījumā LG) vienošanās rezultāts. Un tas ir pilnībā ārpus valdību un regulatoru ietekmes zonas. Šīs atšķirības starp cenām un tarifiem patiesībā un retorikā maldina gan patērētājus, gan politiķus. Gazprom ir sevišķs veidojums Eiropā – Kremlis vai RUS Baltais nams to uzskata par savu politisko dūri brīžiem maskētu mīkstā cimdā. Ja runa ir par speciālu cenu režīmu Latvijai, tad tūlīt meklējiet koncesijas priekšmetu – ietekmi politiskā dzīvē, informācijas telpā vai biznesā. Vai tad drauga Šrēdera piemērs ir aizmirsies? Vācijas politisko sistēmu Gazprom gan nevar destabilizēt un tā ir atšķirība.

+2
0
Atbildēt

0

dro 13.10.2010. 09.52

Pirmām kārtām vajag uzlikt krustu Tec 2.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu