Nav skaidra VL–TB/LNNK dalība valdībā • IR.lv

Nav skaidra VL–TB/LNNK dalība valdībā

79
Raitis Plauks, F64

Nacionālās apvienības līderis Zīle iekļaušanos koalīcijā uzskata par pienākumu

Šobrīd nav skaidrs, vai Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL–TB/LNNK) darbosies Valda Dombrovska (''Vienotība'') vadītajā valdībā, taču politiskā spēka līderis Roberts Zīle dalību koalīcijā uzskata par apvienības pienākumu.

Tā VL–TB/LNNK premjerministra kandidāts, kurš pats ir Eiroparlamenta deputāts un apvienības vēlēšanu sarakstos nebija atrodams, paudis pirmdien rīta intervijā Latvijas Radio, citē aģentūra BNS.

"Vēlētājs ir balsojis, lai Valdis Dombrovskis varētu turpināt strādāt un bez "Saskaņas centra". Un tajā skaitā arī ar mūsu atbalstu. Jebkuri citi meklējumi, kā nebūt valdībā, un šaubas, manuprāt, ir absolūti nepareizas un bezatbildīgas pret valsti," sacīja Zīle.

Taču politiķis atzina, ka šobrīd skaidrības nav par darbu koalīcijā pašas Nacionālās apvienības iekšienē: "Mums pašiem – Nacionālajai apvienībai – ir jāizdara viss, lai mēs būtu tur, lai mēs gribētu tur strādāt, ne tikai gribētu, lai tas būtu mums par pienākumu. Citu variantu īstenībā es neredzu."

Viņš uzsvēra, ka apvienības "Visu Latvijai!" pārstāvjiem nav laika šobrīd ''apburzīties'' politikā, bet jāsāk strādāt valstiski uzreiz. "Saprotiet, nav laika trenēties, nav laika sēdēt opozīcijā. Šie četri gadi ir ārkārtīgi svarīgi izvēles ziņā Latvijai, kā viņa tagad ģeopolitiski ievirzīsies. Ja mēs paši savas gribas dēļ paejam malā no valdības, ielaižam tur "Saskaņas centru" vienā vai otrā formā par koalīcijas partneri vai kaut kādu līguma partneri, tad mēs esam īstenībā ievirzījuši Latvijas nākotni citā virzienā. Ja jūs ejat Saeimā, jums nav laika trenēties," sacīja Zīle.

Politiķis neslēpj, ka Nacionālās apvienības dalībai valdībai būtu riski, kuri saistāmi ar "Visu Latvijai!" pārstāvju iespējamo neprognozējamību. "Šeit ir pašiem jāsaprot – ja jūs kļūstat par valstvīriem, tad citreiz varbūt labāk ir kaut ko nepateikt līdz galam, atrast kompromisu. Īstenībā ar šo kompromisu jūs izdarāt valstij labu.. (..) Tātad jūs nelaižat iekšā ar šo savu kompromisu, piemēram, "Saskaņas centru" valdībā, kas, manuprāt, ir ārkārtīgi būtiski," uzskata Zīle.

Apvienības darbu opozīcijā pieredzējušais TB/LNNK pārstāvis uzskata par bezjēdzīgu. "Ko tad mēs kritizēsim? Mēs kritizēsim Valdi Dombrovski, kurš ieguvis milzīgu uzticību par to, ko viņš ir darījis līdz šim grūtajā un sarežģītajā budžeta laikā un ko viņš gatavojas arī turpmāk darīt? Mums ir jāsniedz viņam atbalsts," teica Zīle.

Jau vēstīts, ka Saeimas vēlēšanās visvairāk balsu guvusī "Vienotība" , visticamāk, koalīciju varētu veidot ar līdzšinējiem partneriem valdībā Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un VL–TB/LNNK. Tomēr sarunas par sadarbību rit arī ar otru lielāko vēlētāju atbalstu guvušo ''Saskaņas centru'', kam varētu tikt piedāvāts kāds ministra amats. Pret to piesardzīgu attieksmi paudusi ZZS, savukārt pklaji negatīvi noskaņoti ir VL–TB/LNNK pārstāvji. VL–TB/LNNK līdzīgu atbalstu vēlēšanās guvusī apvienība ''Par labu Latviju'' apņēmusies strādāt "konstruktīvā opozīcijā".

Komentāri (79)

buchamona 11.10.2010. 10.02

Neviens jau nezin, cik tie “ekstrēmisti” patiesībā ir lieli ekstrēmisti un neesmu neko īpaši ekstrēmu no viņiem dzirdējis līdz šim, ja nu vienīgi mums visiem zināmas patiesības, kuras paši klasificējam kā tēmas “par kurām skaļi nerunā” :)
Patiesi ekstrēma bez pēdiņām mums būtu valdošā koalīcija ar SC. Iedomājaties bildi – notiek balsojums par misijas pagarināšanu Afganistānā, kas ir LV drošības jautājums N1, jo skar integrāciju NATO, bet aptuveni 1/3 valdošās koalīcijas balso “pret” :) Tas gan būtu ekstravagants signāls mūsu partneriem, to pašu var arī teikt par SC attieksmi pret SVF uc
Ir viena dīvainība, kuru es nesaprotu, ja runa ir par koalīciju ar SC. Viņi taču līdz šim brīdim ir bijuši mūsu pretinieki visās jomās, kādēļ mēs to aizmirstam? Dzīvojam gluži kā narkomāni savā ilūziju pasaulē

+25
-2
Atbildēt

16

    mary75 > buchamona 11.10.2010. 12.14

    Es par to jau esmu rakstījis neskaitamās reizes.
    Visas tās idejas par deokupāciju, par pilsonības atņemšanu nelojāliem ( kurš spriedīs, kurš lojāls, kurš nē),repatriācijas veicināšanu,( labāk būtu domājuši, kā pārtraukt latviešu aizceļošanu un atgriešanos), pāriešanu uz izglītību tikai latviešu valodā, tas ir tas, kas viņu programmā, nemaz jau nerunājot par homofobisku, ksenofobisku, totalitāru, antiliberālu ideju sludināšanu no atsevišķiem VL biedriem – kāds domā, ka tas neradīs spriedzi sabiedrībā?
    Un vai tad es vienīgais tā domāju?
    Kāpēc Zatlers un arī daudzi politiologi un politiķi pret VL izturas ar lielu skepsi?
    Tie visi ko – nav Latvijas patrioti, nevēl Latvijai labu?
    Jau man apnika par to rakstīt, bet, sabiedrības šķelšana, dalīšana okupantos un pārējos, pēc nacionalās, etniskās, utt. piederības neko labu nedos.
    Radikalizācija no vienas puses novedīs tikai pie radikalizācijas arī no otras puses.
    Un tam nav nekāda sakara ar kādu piekāpšanos valodas vai pilsonības jautājumos, par to neviens vispār nedomā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 11.10.2010. 10.36

    Latgale jau vispār ir īpašs apgabals, bet mūsu politiķi to ir galīgi norakstījuši un nepievērš tam nekādu uzmanību, attieksme tāda, ka viņi tur, gandrīz vai, Latvijas ienaidnieki.
    Dabīgi, tur ir pateicīga augsne SC idejām, un sadarbība, legāla un nelegāla, ar Krieviju, viņiem ir iztikšanas jautājums, un tas ir jāsaprot.
    Tas viss jau arī pie varas esošo netālredzīgas politikas dēļ.
    Kāpēc Igaunijā Narvas, šķiet, pierobežas apgabals nemaz nealkst pievienoties Krievijai, bet, taisni otrādi, tie krievi otrā pusē upei grib Igaunijas pilsonību?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 11.10.2010. 12.47

    Varu tikai atkārtot – ja VL uzvedīsies, kā TBLNNK, bet, bez to “grēciņiem”, man pret viņu atrašonos valdībā sevišķas pretenzijas nebūtu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 11.10.2010. 11.13

    Es jau nemaz neaicinu atļaut nepilsoņiem vēlēt pašvaldībās.
    Nu jā, par to TB jāpiekrīt, pēdējā laikā viņi uzvedās godīgi.
    Mani vairāk satrauc VL.
    Sākt tagad kurināt starpnacionālus konfliktus un uzstāties ar radikalām idejām – tas Latvijai patreiz vajadzīgs mazāk par visu.
    Ja viņiem ideoloģija būtu TB līmenī, kā normāliem Eiropas nacionalistiem – problēmas nebūtu.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > buchamona 11.10.2010. 10.41

    ;) Man patīk gudri cilvēki. :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 11.10.2010. 10.51

    Kontrabandu mums atbalstīja augstākos varas ešelonos, cik zināms, TP tuvu stāvošie cilvēki.
    un tās cigaretes un šņabis, ko pierobežas iedz. pa druskai ieved, ir tīrais sīkums.
    Vai tad aizmirsi, kā beidzās tam vienīgajam godīgajam muitniekam, aizmirsu uzvārdu, kurš atklāja, ka kontrabandu ved vagoniem, ziņoja par to Sončikam, tas pat atteicas iedod apsardzi un vispār nereaģēja, un pēc tam uzreiz to muitnieku nošāva?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > buchamona 11.10.2010. 10.23

    NU, par to, ka pat SC tiek uztverts kā kaut kas pozitīvs, varam droši pateikties mūsu bāliņu veidoto partiju “veiksmīgai” darbībai, starp kurām arī patreizējie partneri ZZS un TB.
    Daudzi cilvēki uzskata, ka SC Latvijai nav nodarījis tik lielu ļaunumu, kā šie te visi, kas te 20 gadus komandēja.
    Dabīgi, tas ir tikai tāpēc, ka SC līdz šim tā īsti pie varas vēl nav bijis, bet, tas ir fakts – SC popularitāti cēluši zaglīgie un nodevīgie latviešu politiķi.
    Igaunijā krievvalodīgie mierīgi balso par igauņu partijām, Igaunijā nepilsoņiem ir tiesības vēlēt pašvaldībās, bet, viņi nemaz netaisās balsot par krievu partijām, jo apmierināti gan ar ekonomisko politiku, gan arī redz, ka pie varas ir godīgi igauņu politiķi, nevis kā Latvijā līdz šim, kur pat latviešiem jau latviešu partijas bija noriebušās, kur nu vēl nelatviešiem.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 11.10.2010. 10.51

    ….lai, cik skumji tas nebūtu…izrādīšanās mānija šo struktūru pārstāvjiem piemīt ne tikai Latgalē….toties viņiem visiem ir ļoooti bagāti radi, kas nabadziņus atbalstījuši daudzu gadu garumā… :))

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 11.10.2010. 10.58

    …dzeri!…tas bija V.Ļiscovs…
    …bet nerunā muļķības, ka tas ir sīkums, ko parastais iedzīvotājs ieveda no Krievijas…beidzot tas ir ierobežots!…pirms tam…Tu pat iedomāties nespēj, kādos apmēros tas notika!!!…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 11.10.2010. 12.40

    Tēma – kāda izskatīsies VL Saeimā – tā ir tāda zīlēšana “kafijas biezumos”, bet katram no šamaņiem, kuri ar to nodarbojas, varētu būt savi iemesli.

    Piemēram Ķīlim, kā “pils cilvēkam” – Zatlers ļoti grib braukt uz Maskavu, Ījabam – vnk tāds darbs, Āboltiņa jau sāk justies kā “nācijas māte” utt :)

    Dosim iespēju VL parādī, uz ko viņi ir spējīgi un laiks tad arī visu saliks pa vietām. Man šķiet, ka VL ne ar ko neatšķirsies “uzvedības ziņā” no TB/LNNK, atšķirība tikai tā, ka viņiem nevelkas tā aste aiz muguras, bet tas taču ir pozitīvs rādītājs :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 11.10.2010. 10.39

    …”Mani radi no Latgales “lika” uz SC “zirdziņa”, jo kā reģionālā partija, viņi tik tiešām rūpējas ( cenšas ) par Latgali, daudzi cilvēki, Rēzeknē u.c. vēlas vest cigaretes, degvielu u.c. labumus no krievijas….”
    _________________________

    …vai Tu smalki gribēji norādīt, ka SC rūpes par cilvēkiem Latgalē…izpaužas, kā kontrabandas atbalstīšana?… :))

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 11.10.2010. 10.58

    Dzeris. Igauņu migrantus laikam jau gluži ar mūsējiem salīdzināt nevar- tomēr izcelsme cita. Cik PSRS militāristu palika LV? Viņu sēkla te pāries no paaudzes uz paaudzi. Paskaties, pat latvietim Ādamsonam CA virsnieka furaška iespieda rievu smadzenēs :), Turlaijs nav labāks. Nedrīkst viņiem atdot pašvaldības.
    Bet par pārējo piekrītu. Valdošās “latviskās partijas” treknajos gados – novazāja tādu jēdzienu, kā “latviešu partija” un visu, kas zem tā slēpjas. Kaut gan,beidzoties “treknajiem gadiem”, TB/LNNK ( pretstatā PLL) sāk izpirkt savus grēkus.:) Ir jāatdzīst, ka bez viņu atbalsta Dombrovskis kā premjers nebūtu “izvilcis” līdz vēlēšanām un tad arī vēlēšanu rezultāti būtu citi.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 11.10.2010. 11.42

    Dzerim.
    “Mani vairāk satrauc VL. Sākt tagad kurināt starpnacionālus konfliktus un uzstāties ar radikalām idejām” – viņi (VL), patiesībā, ļoti diplomātiskā veidā pasaka visiem zināmu patiesību. Diez vai, vēsu prātu un objektīvi vērtējot, to var nosaukt par naida kurināšanu vai kaut ko ekstrēmu.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > buchamona 11.10.2010. 11.25

    Dzeri, starpnacionālos konfliktus kurina daudzi, sevišķi jau SC ar savām “biškekā”m”. Ja Tu uzskati, ka VL ir daudz redikālāks par t.s. SC Kabanovu, tad vecīt, ieskau Tev kārtīgi padomāt par vērtībām. Tici man, arī man labāk patīk miers, jo kara šausmas esmu atskatījies kādam laikam uz priekšu, taču pazemot nacionālo pašapziņu un nonivelēt mērķi ( latviešu Valsti ) līdz tam, ka tik piekāpties, ka tik padoties, nē, paldies! Tik pat labi, mēs varētu pieprasīt Īrijai vēl vienu oficiālo valodu, joo tur tak ir pilns ar letiņiem un Latvijas “valstpiedeŗigajiem”. Vai Tu domā, ka ārzemnieki atšķir Latvijas latvieti no Latvijas “cittautieša”, nē, mēs viņiem esam viena putra, tāpēc jācenšas, lai tā putra izskatītos labāk, vai vismaz “saldāk” garšotu. :)

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > buchamona 11.10.2010. 10.29

    Piedod, dzeri, nepiekritīšu. Mani radi no Latgales “lika” uz SC “zirdziņa”, jo kā reģionālā partija, viņi tik tiešām rūpējas ( cenšas ) par Latgali, daudzi cilvēki, Rēzeknē u.c. vēlas vest cigaretes, degvielu u.c. labumus no krievijas, jo par tiem pabalstiem, kurus tur var saņemt, neviens rīdzinieks ilgāk par 1,5 dienām neiztuŗētu, nomirtu badā. Ja t.s. “latviskās” partijas vēlas sev SC vēlētāju balsis, tad ar steigu ir jāpievēršas Latvijas austrumiem, savādāk krievu specdienesti tik tiešām radīs tur separāta anklāvu, kurš vēlāk mums kļūs par “basku zemi”, kādu neviens LV politiķs sev nevēlētos. :)

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    LR Aizsardzības mini > buchamona 11.10.2010. 10.42

    zanE, strap citu, paskaties uz tām mājām un mašīnām, kuras Latgolā ir mutiniekiem un robežsargiem, tikai neprasi kur nauda ņemta, savādāk var ga’dities, ka vilki uzklūp, vai lapsenes sadzeļ. :)

    +11
    0
    Atbildēt

    0

jirgensone_ieva 11.10.2010. 11.00

Tiekot pie varas SC… parādīs savu īsto seju… proti pilnīgi ne ar ko netšķirsies no jau ierastajiem rausējiem… Nu nebūs tur nekādu kolīziju ar SVF vai Nato…. SC tāpat sāks pildīt savu virsuzdevumu un rūpēsies par savu sponsoru biznesa jautājumu caurlaišanu :))))….
Piekrītu ka VL ir ideālisti un viņi ir vajadzīgi tieši tādēļ lai pieskatītu pārējos, jo muti viņiem neaizbāzīs, bet ja mēģinās tad jau manīsim vai tie ideāli ir tik lieli, vai tomēr tikai skaļas frāzes…

+20
-1
Atbildēt

5

    jirgensone_ieva > jirgensone_ieva 11.10.2010. 12.35

    Nē, Kremlī jau arī sēž vienkārša rausēju banda….
    un SC ir tādi paši cilvēki, kā citās partijās, iespējams pat vēl mantrausīgāki, protams arī pa kādam ideālistam tur ir, bet tas jau nemainīs lietas…. Kremlis atradīs citu veidu kā šeit bīdīt savas intereses…. pie kam es vairāk piesargātos no PLL, jo tur Krievu naudiņas un biznesa intereses varētu būt daudz lielāka mērogā. :)))
    Visa tā SC nacionālistiskā bļaustīšanās ir totāls bleķis… Tapat ir skaidrs, ka normāli domājošs latviešu cilvēks nepieļaus divvalodību (lielākā daļa latviešu jaunās paaudzes nemaz nerunā Krieviski), robežjautājums nav aktuāls, par Krievvalodīgo apspiešanu bļaustās pamatā tikai Ždanoka…. Redzēsiet kā politiķi apmainīs valodas jautājumu pret nepilsoņu iespēju piedalīties pašvaldību vēlēšanās, un līdz ar to visi būtiskie nesaskaņu jautājumi būs atrisināti…. paliks tikai ekonomiskie…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    jirgensone_ieva > jirgensone_ieva 11.10.2010. 12.59

    Nekas cits jau SC neatliek lai salasītu sev elektorātu…
    Visi krievi jau ar nav neizglītoti un stulbi zombiji, pietiekoši daudz krievvalodīgie domā paši ar savu galvu līdzi. Šajās vēlēšanās drīzāk nostrādāja protests pret latviešu partiju nespēju 20 gadu laikā panākt lielākajai daļai cilvēku pārtikušus dzīves apstākļus. Tādēļ iespējams vieglāk ietekmējamā latviešu sabiedrības daļa ņēma un nobalsoja par SC…
    Bet man arī var nebūt taisnība, par ko liecina primitīvs aprēķins zemāk.
    Teorētiskais SC elektorāts
    9.saeimas vēlēšanas 10.Saeimas vēlēšanas
    SC 14.42% 25.67%
    PCTVL 6,03% 1.41%
    LSDSP(Atbildība) 3.5% 0.63%
    KOPĀ 23.95% 27.71%

    Starpība 3,76% Rīgas pensionāri

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > jirgensone_ieva 11.10.2010. 12.09

    Tiekot pie varas SC… parādīs savu īsto seju… proti pilnīgi ne ar ko netšķirsies no jau ierastajiem rausējiem… Nu nebūs tur nekādu kolīziju ar SVF vai Nato…. +++ nekad neesmu varējis saprast konkrēti uz kā tiek balstīts šāds apgalvojums, proti, visu noreducēt uz “rausējiem” , bet pārējo, acīm redzamo aizmest prom kā “naivu” un nederīgu, arī Kremļa agresīvo ārpolitiku, ar kuru rēķinās visa pasaule. Tā ir tāda īpaša pašapziņa :)
    .

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > jirgensone_ieva 11.10.2010. 12.51

    Par PLL piekrītu, taču viņi vēl pagaidām ir uz dēļiem :), bet, kas attiecas par SC – palasi krievu medijus LV. Tā ir pavisam cita pasaule, kurā krievvalodīgie dzīvo. Viņiem pavisam cita bilde acu priekšā, vismaz tiem, kuri balso par SC. Tur mērīt ar mūsu mērauklu ir neiespējami.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    peteris z > jirgensone_ieva 11.10.2010. 14.12

    Tak SC jau parādīja savu īsto seju Rīgas domē, ejot koalīcijā ar Šleseru. SC tuvredzīgā politika ir arī viņu gals, bija iespēja sevi apliecināt, parādīt, ka mēs neesam tādi kā “viņi” ejot kopā Rīgā ar JL. Par ko tagad vēl viņi var čīkstēt, vajag domāt uz priekšu, nevis uzķerties uz patreizējiem “labumiem”.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Ilziiiic 11.10.2010. 11.30

no rīta klausījos, Zīle kā vienmēr Eiropas līmeņa politiķis. pat neklausoties saturā, patīkams priekšstats. galējs pretstats histēriskajam un prastajam Urbim, kas žurnālistiem bez aiztures klāsta “čukču” jociņus “pavasaris rādīs kur kurais kakājis”. (pārtulkojiet krieviski un ieklausieties, cik izsmalcināti skan no Urbanoviča mutes)
galvenais, ka paruna ir krievu un cēlusies no laikiem, kad tie savas vajadzības krāmēja aiz hatas stūra. tas izbrīnīja daudzus izsūtītos savulaik. zīmīgi…savus sūdus uz citu tautu uzveļ.
tā jau arī SC te uzvedās…

divi spīdekļi Latvijas politiskajos padebešos…..
abi spoži

+15
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu