150 uzņēmēji dividendēs saņēmuši pusmiljonu • IR.lv

150 uzņēmēji dividendēs saņēmuši pusmiljonu

22
Kaspars Krafts, F64

Dividenžu izņemšanas aktivitāti veicinājusi vēlme izvairīties no nodokļa

Pērnais, 2009.gads, bijis viens no ražīgākajiem dividenžu izmaksu gadiem, secināts publicista Lato Lapsas jaunākajā materiālā, kas publicēts pirmajā latviešu žurnāla “Playboy” numurā. 

“Kā rāda “Lursoft” apkopotie dati, miljonu dividendes 2009.gadā birušas gandrīz vai visās jomās, un tās sev izmaksājuši gan sabiedrībā plaši pazīstami ļaudis, gan mazpazīstami uzņēmēji,” teikts publikācijā.

Žurnālā apkopots 100 pērn lielāko izmaksāto dividenžu īpašnieku saraksts. Pirmā trijnieka virsotnē ir “Skonto Būve” lielākais īpašnieks Guntis Rāvis, kurš dividendēs izmaksājis 9,82 miljonus latu. 

Lielāko dividenžu simtnieka otrajā vietā ir Sergejs Fiščenko ar 9,57 miljoniem latu. “Iepriekšējos gados mazpazīstamais uzņēmējs veica ievērojamus darījumus ar nekustamajiem īpašumiem, taču iespaidīgākās dividendes viņam devusi akciju pakete uzņēmumā “Cargo Avio”,” raksta publikācijas autori. 

<p>Savukārt trešajā vietā ar mazliet vairāk nekā 3,5 miljoniem latu ir “Senator Farm aptiekas” tīkla īpašnieks Vadims Telica un viņam izmaksātās dividendes.

Starp redzamākajiem dividenžu saņēmējiem minēti arī “RD Elektroniks” vairākuma daļu akcionārs Vitālijs Gotlībs (dividendēs izmaksāti 2,42 milj. latu), apavu veikalu “Ecco Baltija” un “Euroskor Latvija” lielākais līdzīpašnieks Jānis Andersons (dividendēs izmaksāti 2,06 milj. latu), kā arī zemnieku saimniecības “Sējas” īpašnieks Āris Burkāns (dividendēs izmaksāti 1,27 milj. latu) un citi. 

Daļa dividenžu ieguvēju un aptaujātie eksperti atzīst, ka līdzekļi izņemti, jo par tiem vēlāk būtu jāmaksā 10% nodoklis. “Kaut arī 2009.gada 1.janvārī stājās spēkā grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”, kas paredzēja, ka reinvestētā peļņa netiks aplikta ar nodokli, vienlaikus 2009.gada beigās pieņemtie lēmumi par nodokļu paagustināšanu, piemēram, paplašināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa bāzi, iekļaujot visus kapitāla ienākumus, piemērojot 10% nodokļa likmi dividendēm un procentu ienākumam, nav veicinājuši papildu investīciju piesaisti uzņēmējdarbībai,” skaidro “Lursoft” valdes locekle Daiga Kiopa.

Savukārt auditors Egons Liepiņš stāsta: “Bija tādi uzņēmumi, kas izņēma dividendes un tajā pašā dienā šo naudu iemaksāja atpakaļ uzņēmumā kā ieguldījumu pamatkapitālā vai aizdevumu. 2009.gadā visiem uzņēmumiem ļoti trūka apgrozāmo līdzekļu, tāpēc peļņas izņemšana bieži bija tikai tāda cipariņu pārbīdīšana grāmatvedības ailītēs”.

Kamēr uzņēmumi guvuši peļņu, valsts no pārmaiņām īpašus ieguvumus nav saņēmusi. “Uz tautsaimniecību kopumā tas nekādu iespaidu neatstāja, ja nu vienīgi valsts neiekasēja nodokļos tik daudz, cik gribēja,” atteicis Liepiņš.

Komentāri (22)

Lelliite, Dollijs 10.10.2010. 09.30

Par ko cepiens? Loģiski, ka situācijā, ja šogad nav jāmaksā nodokļi, bet nākamajā būs, uzņēmēji visu nesadalīto peļņu ņem ārā. Viņi būtu aptaurēti idioti, ja tā nedarītu :) Un ja viņi tādi būtu, tad viņiem nebūtu nesadalītās peļņas :D
Galvenais, kas jāatceras – peļņu 10 gadiem uz priekšu neizņemsi, tā ka par nākamajā dividendēm nodoklis būs jāmaksā. Tikai tad arī redzēs, cik liela ir motivācija pārinvestēt atpakaļ uzņēmumā, lai nebūtu tie 10% jāmaksā.

+7
0
Atbildēt

0

Igors Daņiļēvičs 09.10.2010. 22.21

Pirmies pasteidzas “Ventspils Naftas” jeb ZZS Latvijas “patrioti”. Kad runa ir par naudu, tad Latvijas budžetas, pensionāri, mediķi, jaunās ģimenes ir dziļi pie dirsas. Lai dzīvo Aivars Lembergs un Brigmanis! Un maharadžu bode Londonā!

+7
-3
Atbildēt

0

mjantons 10.10.2010. 09.06

Sociālismu un draugu kapitalismu nevajadzētu mēgināt atdzīvināt. To, ka trekno gadu varoņu izveidoto nodokļu sistēmu vajadzēja mainīt, ir grūti apšaubīt. Kapitāla pieauguma un īpasuma nodokļi ir pašā savā sākumā, lai varētu tā pa īstam novērēt tā efektivitāti. Tā jēga ir vienlaikus gūt ienākumus valdības uzturēšanai un uzņēmējdarbības attīstībai stabitātes apstākļs. Un tajā ir ieinteresēts ikviens Latvijas idzīvotājs. Izvēlēties no ekonomiskā konteksta kādus atsevišķus faktus un pasniegt to kā sensāciju neprasa daudz intelekta. Kaut kā atgādina PLL pirmsvēlēšanu propogandu. Nesprotu, ko IR vēlējās pavēstīt, vai tikai pārgremoja kādu citu izveidotu vēsti?

+4
0
Atbildēt

1

    piziks > mjantons 10.10.2010. 09.22

    > Juris Ozoliņš. Labi Tu runā par Latvijas iedzīvotājiem. Vienotības propaganda nav labāka par PLL propagandu, kamēr Dombrovska valdība, kaut skaļi nelieloties, tomēr cer uz to kluso izdevīgumu, ko, nerūpējoties/i nevēloties (!)par attistību tepat — Latvijā, kultīvē Dombrovska un Repšes šāgada ciniskā centība: eksportēt darbaspēka atliekas uz ES un priecāties par Ls 280 miljoniem, kuri esot Latvijas naudas apritē ienākuši pērn no Īrijas vien. Nodokļu daļa atlec, pārvaldi ar čomiem var atļauties turpmāk nesamazināt. Arī IR vēl par Latviju neuztraucas, bet priecājas par Arvilu un Sarmīti kā neformālajiem lobijiem — Saeimā un tuvāk pievaras un kopējas izdzīvošanas.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu