Par valodas konfliktu TV soda ar 1500 latiem • IR.lv

Par valodas konfliktu TV soda ar 1500 latiem

21
tvnet.lv

Gerharda un Mamikina strīds TV5 tiešraidē telekompānijai maksā maksimālo sodu

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien nolēmusi uzlikt telekompānijai LNT maksimālo sodu – 1500 latus – saistībā ar TV5 tiešraides ēterā 31.augustā izcēlušos strīdu par valsts valodas lietošanu starp raidījuma "Bez cenzūras" vadītāju Andreju Mamikinu un satiksmes ministru Kasparu Gerhardu (TB/LNNK).

Kā ziņo aģentūra BNS, tas ir maksimālais sods, kādu varēja piemērot par Valsts valodas likuma pārkāpumu, kas paredz tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā dzīves jomā.

Jau vēstīts, ka administratīvā pārkāpuma lieta pret TV5 programmas īpašnieku LNT tika ierosināta 9.septembrī. Gerhards raidījumā bija piekritis piedalīties, sniedzot atbildes latviešu valodā. Taču pārraides vadītājs Mamikins uzstājīgi aicināja Gerhardu runāt krievu valodā, nenodrošinot tulkojumu. Ministrs pameta TV5 tiešraides studiju.

Padome uzskata, ka ar šādu attieksmi telekompānija izrādījusi necieņu pret Satversmes 4.pantu, kas noteic, ka valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda.

TV5 arī iepriekš bijušas problēmas ar valsts valodas likuma ievērošanu – ierosinātas administratīvās lietas un uzlikti naudas sodi par valodas noteikumu pārkāpumiem, piemēram, par to, ka tulkojums latviešu valodā nav nodrošināts filmām.

Kā liecina tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" dati, TV5 ir astotais skatītākais televīzijas kanāls Latvijā ar 3,9% daļu no kopējā skatīšanās laika. Savukārt tā īpašnieks LNT saglabā visvairāk skatītā TV kanāla pozīciju – septembrī tam veltīti 16,7% no kopējā TV skatīšanās laika, kas ir par 1,5 procentpunktiem vairāk nekā šogad augustā.

Komentāri (21)

ievuliitis 07.10.2010. 15.48

Cik lojāla valstij ir kļuvusi NEPLP brīdī, kad vēlēšanu uzvarētāji jau ir noskaidroti.:))
Ja vēlēšanās uzvarētu SC, sodu uzliktu Gerhardam?

+24
-2
Atbildēt

1

kkristaps 07.10.2010. 15.41

Prieks dzirdēt, žēl tikai, ka sods nav 15 000.

+16
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 07.10.2010. 15.43

Tā jau tik klaji nedrīkst rakstīt, ka LNT ir TV-5 īpašnieks. Tur vēl apakšā ir tādas shēmiņas ka tik turies. Iepriekšējam SIA, kas nodrošināja TV-5 pārraidi ir 150 tūkstošu parāds. Un tur ir bijušas vēl citas īpašnieku maiņas. Tā ka nav izslēgts, ka arī šos 1500 neviens nemaksās. Nomainīs kārtējo SIA un lai valsts tiesājas ar veco uzņēmumu, kam pēkšņi īpašnieks bomzis un pamatkapitāls nulle vai vispār gali pazūd ofšoros.

+13
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu